Έρλινγκ Χάαλαντ: «Η μηχανή των γκολ» σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Το νέο φαινόμενο ήταν παγκόσμιος ρέκορντμαν στίβου στα πέντε του χρόνια - Η εξωπραγματική του σύνδεση με τα αντίπαλα δίχτυα τον οδήγησε στη Μάντσεστερ Σίτι

Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή (3/10), η τελευταία φορά που σε ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο φανέλα με το όνομα Χάαλαντ ήταν στις 21 Απριλίου 2001.

Με το Νο 15 στην πλάτη, ο Aλφ Iνγκε (Aλφι) Χάαλαντ ετοιμάζονταν για ένα ακόμη τοπικό ντέρμπι, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως αυτό θα ήταν το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του που θα αγωνιζόταν για 90 λεπτά.

Το ρολόι σημάδευε το 86ο λεπτό της αναμέτρησης όταν το Ολντ Τράφορντ πάγωσε και από τα στόματα χιλιάδων ανθρώπων στις κερκίδες, αλλά και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών ακούστηκε ένα παρατεταμένο «ωωω!».

Ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ Ρόι Κιν μόλις είχε κάνει ένα εγκληματικό τάκλιν στον Νορβηγό αντίπαλό του, που του κόστισε την κόκκινη κάρτα (επέφερε τιμωρία τριών αγωνιστικών και πρόστιμο 5.000 λιρών). Μικρό το κακό για τον άλλοτε ηγέτη των Κόκκινων Διαβόλων.

Ο Χάαλαντ λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε, αλλά, όπως προαναφέραμε, αυτό ήταν το τελευταίο γεμάτο 90λεπτο στην καριέρα του, η οποία τερματίστηκε τρία χρόνια αργότερα, μόλις στα 30 του, λόγω προβλήματος στο γόνατό του (όχι σε αυτό που τον χτύπησε ο Κιν).



Εναν χρόνο μετά το δολοφονικό τάκλιν του, ο Ιρλανδός κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του όπου με απίστευτη κυνικότητα είχε παραδεχτεί: «Περίμενα πολύ καιρό γι’ αυτή τη στιγμή. Μου δόθηκε η ευκαιρία και τον γ…. Και πήγα από πάνω του και είπα: “Μη σταθείς ποτέ ξανά από πάνω μου και να με χλευάζεις για ψεύτικους τραυματισμούς”».

Η ωμή παραδοχή του εσκεμμένου τραυματισμού προκάλεσε την επιπλέον τιμωρία του Κιν (5 αγωνιστικές και 150.000 λίρες), με την εκδίκησή του να έχει να κάνει με τον τραυματισμό του το 1997 στον αγώνα Λιντς - Γιουνάιτεντ, όταν σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Χάαλαντ (τότε παίκτης της Λιντς) ο άσος των Κόκκινων Διαβόλων βρέθηκε στο χορτάρι και ο Νορβηγός, θεωρώντας ότι έκανε θέατρο, πήγε από πάνω του και άρχισε να του φωνάζει να σηκωθεί. Ο Κιν όμως μόλις είχε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού χάνοντας όλη τη χρονιά, αλλά, όπως αποδείχτηκε, δεν ξέχασε ποτέ τι του είχε πει εκείνη τη δύσκολη ώρα ο αντίπαλός του.



Από εκείνη την ημέρα οι δρόμοι τους δεν είχαν συναντηθεί ξανά. Ο Χάαλαντ όταν εγκατέλειψε την ενεργό δράση επέστρεψε στη γενέτειρά του, Μπρίνε, μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Νορβηγία, ενώ ο Κιν έγινε σχολιαστής της αγγλικής τηλεόρασης.

Ο Νορβηγός σε κάποιες σποραδικές του συνεντεύξεις είχε αφήσει αιχμές για τον Ιρλανδό, αλλά ποτέ δεν είχε κάνει λόγο για εκδίκηση.

Κι όπως παραδέχτηκε ο Ερλινγκ Χάαλαντ, το στερνοπαιδί του που ακολούθησε τα βήματά του και έγινε ποδοσφαιριστής, στις ατελείωτες ποδοσφαιρικές τους κουβέντες ποτέ δεν συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα.

Μόνο που ο μικρός φρόντισε να εκδικηθεί για την τραυματική εμπειρία του πατέρα του χωρίς τη χρήση βίας… Με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα ίσως από τον καθένα πλέον σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη: σκοράροντας τρία γκολ και δίνοντας μία ασίστ στο εκκωφαντικό 6-3 της Σίτι επί της Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Στο ματς όπου για πρώτη φορά ο Ρόι Κιν και ο Αλφι Χάαλαντ βρέθηκαν τόσο κοντά, 20 χρόνια μετά από εκείνο το αξέχαστο περιστατικό, αλλά η προσπάθεια των τηλεοπτικών παραγωγών να προκαλέσουν το τετ α τετ που ήθελε να δει όλος ο κόσμος απέτυχε. Εξάλλου αυτό το ματς ήταν αποκλειστική υπόθεση του Ερλινγκ.

Στο πρώτο δικό του ντέρμπι έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, φροντίζοντας να επιβεβαιώσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι είναι μια μηχανή των γκολ.
Ο Χάαλαντ είχε το χάρισμα του σκόρερ από πολύ μικρή ηλικία

Γεννημένος σκόρερ

Ενας «δολοφόνος» με αγγελικό πρόσωπο, ο οποίος αφού σκόρπισε τρόμο σε Νορβηγία (Μόλντε), Αυστρία (Σάλτσμπουργκ), Γερμανία (Μπορούσια Ντόρτμουντ), δείχνει και στο ανώτερο επίπεδο (Premier League) ότι έχει γεννηθεί γι’ αυτό το πράγμα: να πετυχαίνει γκολ.

Με τη διαφορά ότι δεν έμεινε μόνο στο πηγαίο ταλέντο ή τα τρομερά γονίδια που κληρονόμησε από το DNA των γονιών του (πέρα από μπαμπά πρώην ποδοσφαιριστή έχει και μαμά πρώην πρωταθλήτρια στίβου), αλλά όταν ήρθε η ώρα για να αλλάξει επίπεδο δούλεψε σκληρά. Τόσο σκληρά όσο ελάχιστοι. Δηλαδή όσο όλοι αυτοί που ξεχωρίζουν ως τα πιο λαμπερά αστέρια στον ποδοσφαιρικό γαλαξία.

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που η Σίτι κέρδισε τη μάχη για την απόκτησή του, κάποιοι αμφέβαλλαν για το αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα στις προκλήσεις της απαιτητικής Premier League και στα θέλω του Πεπ Γκουαρδιόλα.


Εχοντας συμπληρώσει δύο μήνες από την έναρξη του αγγλικού πρωταθλήματος και έναν γύρο στους ομίλους του Champions League, οι «άπιστοι Θωμάδες» έχουν εξαφανιστεί από προσώπου Γης, καθώς τα νούμερα του Χάαλαντ είναι… εξωπραγματικά.

Συνολικά σε 12 εμφανίσεις με τους «μπλε» του Μάντσεστερ έχει 19 γκολ, τα οποία αναλύονται ως εξής: σε 8 ματς στην Premier League μετρά 14 τέρματα, τα 9 εκ των οποίων σημειώθηκαν στα τρία πρώτα εντός έδρας ματς της Σίτι με ισάριθμα χατ τρικ (κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας, Νότιγχαμ και Γιουνάιτεντ.

Σε τρία ματς στο Champions League έχει σκοράρει άλλες 5 φορές (2 κόντρα σε Σεβίλλη, Κοπεγχάγη και 1 κόντρα στην παλιά του ομάδα, την Μπορούσια Ντόρτμουντ).
Το δε εξωφρενικότερο όλων είναι ότι το κάνει να φαίνεται τόσο απλό, θαρρείς και παίζει σε κάποια αλάνα με την παρέα του και όχι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ή στην κορυφαία διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Ομως αυτό ακριβώς είναι και το τεράστιο πλεονέκτημά του: παρόλο που όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω του, εξακολουθεί να απολαμβάνει το παιχνίδι σαν παιδί. Κι όπως κάθε παιδί, έτσι κι αυτός δεν θέλει να σταματήσει να βάζει γκολ και να νικά… Οπως ακριβώς κάναμε όλοι μας στις μυθικές αναμετρήσεις που δίναμε με τις υπερομάδες της γειτονιάς μας στις αλάνες.
O Eρλινγκ Χάαλαντ από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο Μάντσεστερ έχει κάνει τους συμπαίκτες του, τον Γκουαρδιόλα και τους φιλάθλους της Σίτι να παραμιλάνε με τις επιδόσεις του

Από τον στίβο στα γήπεδα

Ο Ερλινγκ γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 2000 στο Λιντς της Αγγλίας, για να μετακομίσει λίγους μήνες αργότερα στο Μάντσεστερ (λόγω της μεταγραφής του πατέρα του), ωστόσο το καλοκαίρι του 2004 η οικογένεια (έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια τον Αστορ και την Γκαμπριέλε) επέστρεψε στη Νορβηγία και το Μπρίνε.

Στη μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Νορβηγίας ο Ερλινγκ άρχισε να δοκιμάζει όλα τα σπορ και σε ηλικία 5 ετών σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς με επίδοση 1.63. Τα γονίδια της μαμάς είχαν ήδη αρχίσει να επιδρούν, ωστόσο το στερνοπούλι της οικογένειας, παρόλο που ήταν εξαιρετικός και στο χάντμπολ και στο σκι (ελεύθερη κατάβαση), είχε το μυαλό του μόνο στο ποδόσφαιρο.

Στο πρώτο του ματς με την ομάδα Κ5 της Μπρίνε πέτυχε δύο γκολ κι αμέσως μπήκε στο μάτι του Αλφ Ινγκβε Μπέρντσεν, που είχε το γενικό πρόσταγμα των ακαδημιών του συλλόγου.



Λίγες εβδομάδες αργότερα ανέβηκε στην Κ6 και κάθε χρόνο τον έβαζαν να παίζει με μεγαλύτερα παιδιά γιατί με τους συνομήλικούς του έκανε… πάρτυ.
Πέρα όμως από τις προπονήσεις κάθε Σαββατοκύριακο, το κλειστό γηπεδάκι με το συνθετικό χόρτο ήταν το στέκι της παρέας του (όπου πήγαιναν έχοντας πάρει φαγητό από το σπίτι) και συνήθως ξεκινούσαν να παίζουν (αγόρια και κορίτσια μαζί) από το πρωί για να μαζευτούν όταν πια ήταν πολύ αργά…

Σε ηλικία 13 ετών έδωσε την πρώτη του συνέντευξη ύστερα από ένα παιχνίδι όπου και πάλι είχε σημειώσει 2 γκολ. «Από πού το έμαθες αυτό; Από τον μπαμπά σου;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο ντροπαλός Ερλινγκ, αφού χαμογέλασε αμήχανα, απάντησε: «Δεν ξέρω… Μόνος μου!». Ο δημοσιογράφος επέμενε και ρώτησε «δηλαδή ο πατέρας σου δεν παίρνει τα εύσημα γι’ αυτό;», για να του απαντήσει με αποφασιστικότητα: «Οχι! Αλλά παίρνει τα εύσημα για όλα τα άλλα».

Δύο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπρίνε για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Νορβηγίας… Αν και μόλις 15 ετών είχε σκοράρει 18 γκολ σε 14 ματς με τη 2η ομάδα της Μπρίνε και η αλλαγή προπονητή στη μεγάλη ομάδα έφερε την προαγωγή του. Προσωρινός προπονητής ανέλαβε ο Μπέρντσεν, ο οποίος τον πήρε γρήγορα κοντά του και άρχισε να του δίνει ευκαιρίες. Ενα αμούστακο παιδί ανάμεσα σε άνδρες. Καμία σχέση μ’ αυτό το θηρίο που βλέπουμε σήμερα.

Σε εκείνες τις πρώτες του στιγμές στο… ανδρικό ποδόσφαιρο δεν σκόραρε, αλλά άρχισε να αντιλαμβάνεται τι θα αντιμετώπιζε από κει και πέρα και να αναπτύσσει πέρα από την τεχνική και το κορμί του, την εξυπνάδα του.

Η Μόλντε και η μεταμόρφωση

Εννοείται ότι από μικρός είχε βρεθεί στις αναπτυξιακές εθνικές ομάδες της Νορβηγίας και το 2015 το όνομά του ήταν το μοναδικό που σημείωσε στο καρνέ του ο Τζον Βικ, αρχισκάουτερ της Μόλντε.

Τον είδε για πρώτη φορά σε ένα φιλικό με τη Σουηδία όπου με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου σκόραρε με τη σέντρα, βλέποντας τον τερματοφύλακα εκτός περιοχής.
Ο Βικ ήξερε ότι είχε βρει λαβράκι, αλλά αυτό που δεν ήξερε ήταν πως ο μικρός βρέθηκε στην εθνική ομάδα με πολύ κόπο κι εδώ αξίζει μια μικρή παρένθεση.
Ο Ερλινγκ από μικρός όταν τον ρωτούσες τι θα γίνει, απαντούσε «επαγγελματίας ποδοσφαιριστής». Η αφοσίωσή του σε αυτόν τον στόχο ήταν εκπληκτική, με το σχολείο να περνά σε δεύτερη μοίρα.

«Δεν του άρεσε το σχολείο… Δεν ήταν το παιδί που θα διαβάσει ή θα ενδιαφερθεί να λύσει ασκήσεις στα Μαθηματικά και η συνηθισμένη ατάκα του ήταν: “Δεν πρέπει να είμαι καλός στα Μαθηματικά γιατί θέλω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής”», θυμήθηκαν σε μία από τις πάμπολλες συνεντεύξεις τους οι παλιοί προπονητές του.
Το προπονητικό καμπ της εθνικής ομάδας όμως θα διαρκούσε τρεις εβδομάδες και χρειαζόταν ειδική άδεια από το σχολείο του, με την υποσημείωση ότι θα κάνει για δύο ώρες καθημερινά συγκεκριμένα μαθήματα.

«Είχαμε συνάντηση με τον σύλλογο καθηγητών και προτού βρεθούμε εκεί κάναμε ολόκληρη προεργασία προκειμένου να τον πείσουμε να είναι ήρεμος, ευγενικός και να υποσχεθεί ότι θα κάνει όποια εργασία θα του δώσουν. “Ναι, ναι, θα το πω. Δεν το εννοώ, αλλά θα το πω”, μας υποσχέθηκε. Οταν τελείωσε η συνάντηση τον ρώτησα αν είναι έτοιμος για να κάνει τις σχολικές του εργασίες και ο Ερλινγκ απάντησε κοφτά: “Δεν χρειάζομαι το σχολείο γιατί θα γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής”».

Ο Χάαλαντ τη σεζόν 2016-207 πήρε ακόμη μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και παρόλο που δεν πέτυχε κάποιο γκολ αποκτήθηκε από τη Μόλντε, στην οποία προπονητής ήταν ο Ολε Γκούναρ Σόλσκσιερ.

Ο τελευταίος εμπιστεύονταν τυφλά τον αρχισκάουτέρ του (ο Τζον Βικ που προαναφέραμε) και η Μόλντε πλήρωσε 100.000 ευρώ για να αποκτήσει τον 16χρονο που μετακόμισε 600 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, την οικογένειά του και τους φίλους του. Πλέον τα ανέμελα Σαββατοκύριακα με το παιχνίδι της αλάνας στο κλειστό γηπεδάκι είχαν τελειώσει, αλλά και ο Ερλινγκ πια είχε μεγαλώσει. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Οταν πήγε στο Μόλντε ήταν ένα αδύνατο παιδί με ύψος 1.84 και έναν χρόνο αργότερα είχε πάρει 10 πόντους. Στην ομάδα ήξεραν ότι είχαν στα χέρια τους ατόφιο χρυσάφι και παρόλο που ο ίδιος έμοιαζε με θηρίο στο κλουβί, τους πρώτους μήνες είχε λιώσει στο γυμναστήριο.

Με την ανάπτυξή του στην κορύφωσή της, η όρεξή του ήταν επίσης τεράστια, με τους ανθρώπους της Μόλντε να παραδέχονται ότι «συνήθως στο πιάτο του υπήρχε ένα βουνό με φαγητό». Μάλιστα πάντα ζητούσε από την Τόρμπιεργκ Χάουγκεν, τη μαγείρισσα του συλλόγου, έξτρα μερίδες για το σπίτι.

Ωστόσο γρήγορα τον ανέλαβε ο Μπόρε Στέενσιλντ, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και γυμναστής της ομάδας, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα πραγματικό θηρίο.
Πέρα από τη δουλειά με τα βάρη άλλαξε τις διατροφικές του συνήθειες, με αποτέλεσμα να πάρει 12 κιλά μυϊκής μάζας σε 15 μήνες… Σύμφωνα με τους συμπαίκτες του, «εξακολουθούσε να τρώει σαν αρκούδα», ωστόσο πλέον έτρωγε αυτά που έπρεπε. «Λατρεύω το κεμπάπ, αλλά πλέον τρώω μία, δύο φορές τον χρόνο», παραδέχτηκε ο ίδιος πριν από λίγους μήνες.

Ενδιάμεσα πάντως από τη θεαματική μεταμόρφωσή του είχε αρχίσει να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα.

Στην πρώτη του σεζόν έπαιξε 20 ματς (τα περισσότερα ως αλλαγή) σκοράροντας 4 γκολ, ωστόσο στο ντεμπούτο του μπήκε στο 71’ και πέτυχε γκολ στο 77’. Τότε ήταν ακόμη ο γιος του Αλφι Χάαλαντ.

Τη δεύτερη σεζόν σε 30 ματς πέτυχε 16 γκολ, ωστόσο προκάλεσε σοκ στον αγώνα με την Μπραν Μπέργκεν, τότε πρωταθλήτρια της χώρας, όταν μέσα σε 21 λεπτά διαμόρφωσε το εντυπωσιακό 0-4. Κι από εκείνη τη στιγμή στην πατρίδα του ήταν πλέον ο Ερλινγκ Χάαλαντ. Οχι ο γιος του Αλφι…
O Eρλινγκ Χάαλαντ με τον πατέρα του Αλφ, ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα της Σίτι πριν από δύο δεκαετίες, δίνοντας την ευκαιρία στον γιο του να την… προβάρει από τα πρώτα του χρόνια

Η σοφή επιλογή της Σάλτσμπουργκ

Στη Μόλντε ήξεραν ότι δεν θα τον χαιρόντουσαν για πολύ ακόμη κι έτσι στις 19 Αυγούστου η πρωταθλήτριας Αυστρίας, Σάλτσμπουργκ ανακοίνωσε την απόκτησή του (από 1/1/2019) αντί 8 εκατ. ευρώ.

Προτού ενταχθεί στη νέα του ομάδα, συμμετείχε με την Εθνική Νορβηγίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στην Πολωνία και απέναντι στις Ονδούρες προκάλεσε σοκ. Οι Σκανδιναβοί νίκησαν με 12-0 (!) και ο φορ της Σάλτσμπουργκ πέτυχε 9 γκολ (!).

Πάντως οι πρώτοι μήνες στην Αυστρία έμοιαζαν με τους πρώτους μήνες στο Μόλντε. Συνήθως ήταν στον πάγκο και χρειάστηκε πέντε μήνες για να πετύχει το πρώτο του γκολ. Το καλοκαίρι όμως πουλήθηκε ο Μοάνες Νταμπούρ και ο Χάαλαντ πήρε φανέλα βασικού. Η ώρα της απογείωσης είχε φτάσει.

Στο ντεμπούτο του στο Champions League κόντρα στη βελγική Γκενκ χρειάστηκε 30 λεπτά για να πετύχει χατ τρικ. Σκόραρε και στα δύο επόμενα κόντρα σε Λίβερπουλ, Νάπολι όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής κάτω των 20 που έβαλε γκολ στα τρία πρώτα του ματς μετά τον Καρίμ Μπενζεμά (όταν έπαιζε στη Λιόν).

Τον ξεπέρασε όμως κι αυτόν καθώς σκόραρε και στα δύο επόμενα και όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη άρχισε να συζητά το όνομά του, με τον Σόλσκσιερ να προσπαθεί να τον πάρει στη Γιουνάιτεντ, αλλά κατέληξε στη Ντόρτμουντ που του έδινε εγγυήσεις για θέση βασικού.

Ο Νορβηγός αποχαιρέτησε το Σάλτσμπουργκ έχοντας φορέσει 27 φορές τη φανέλα τη ομάδας, έχοντας σκοράρει 29 γκολ (ενώ έδωσε και 7 ασίστ), ενώ η ομάδα έβαλε στα ταμεία της 20 εκατ. ευρώ.

Στη Bundesliga συστήθηκε με το… καλημέρα. Στο πρώτο ματς μετά τη χειμερινή διακοπή η Μπορούσια αγωνιζόταν στην έδρα της Αουγκσμπουργκ και στο πρώτο ημίχρονο έχανε με 3-1.

Τελικό σκορ; 3-5, με τον Χάαλαντ να μπαίνει αλλαγή και να κάνει χατ τρικ σε 23 λεπτά. Ο δεύτερος ποδοσφαιριστής των Βεστφαλών που κάνει ντεμπούτο με χατ τρικ μετά τον Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Από τον πάγκο ήρθε και στο επόμενο ματς με την Κολωνία πετυχαίνοντας δύο γκολ και καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος νέος παίκτης με 5 γκολ σε δύο ματς και μόλις 56 λεπτά…

Κόντρα στην Ουνιόν Βερολίνου πανηγύρισε δύο νέα γκολ (ναι, σωστά μαντέψατε, έγινε ο πρώτος με 7 γκολ σε τρία ματς) και στο φινάλε της σεζόν 2019-2020 είχε 44 γκολ σε 40 εμφανίσεις με Σάλτσμπουργκ και Ντόρτμουντ.

Την επόμενη σεζόν σταμάτησε στα 41 και πέρυσι έμεινε στα 29, αλλά σε 30 αγώνες, καθώς έχασε αρκετά ματς λόγω τραυματισμού.
Ο συνολικός απολογισμός του στη Βεστφαλία; Σε 89 αγώνες είχε 86 γκολ (1 γκολ ανά 81 λεπτά συμμετοχής) και 23 ασίστ.
Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τη Σίτι του αποφέρει 1 εκατ. την εβδομάδα

Συμβόλαιο ζωής

Η μηχανή των γκολ που είχε αρχίσει να… κατασκευάζεται σιγά-σιγά στο κλειστό γηπεδάκι του Μπρίνε είχε βάλει πάνω της και τα τελευταία αξεσουάρ, με την Μπορούσια μάλλον να μετανιώνει πικρά για το γεγονός ότι η ρήτρα που έβαλε στο συμβόλαιό του ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ. Ποσό που ήταν ψίχουλα για τους Αραβες ιδιοκτήτες της Σίτι, που τον έντυσαν στα μπλε δίνοντάς του ένα συμβόλαιο ζωής.

Ο Χάαλαντ έχει πάγιες απολαβές που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, αλλά με τα διάφορα μπόνους υπολογίζεται ότι το ξεπερνάει. Οπως ξεπερνάει ο ίδιος το ένα μετά το άλλο τα διάφορα ρεκόρ που συναντά στον δρόμο του…

Οι Αγγλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τα 34 γκολ (τα περισσότερα σε μια σεζόν στην Premier League) που έχουν οι Αντι Κόουλ (93-94), Αλαν Σίρερ (94-95) σε 42 αγώνες (πρωτάθλημα 22 ομάδων). Η τωρινή PL έχει 20 ομάδες (το ρεκόρ είναι τα 32 γκολ του Σαλάχ τη σεζόν 2017-2018) και ο Χάαλαντ είναι ήδη στα 14 έπειτα από μόλις 8 ματς.

Το αντίστοιχο ρεκόρ του Champions League είναι τα 17 γκολ του Ρονάλντο το 2013-2014 (σε 11 ματς) και ο Νορβηγός το απειλεί κι αυτό.
Ο Χάαλαντ έχει φτάσει τα 6 σερί ματς όπου βρίσκει δίχτυα, με τον Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ να έχει την κορυφαία επίδοση με 11, ενώ ο Αλαν Σίρερ έχει τα περισσότερα χατ τρικ σε μια σεζόν, έχοντας πετύχει πέντε φορές από τρία γκολ. Ηδη ο Χάαλαντ έχει φτάσει τα τρία.

Κι όλα αυτά με ελάχιστες επαφές της μπάλας. «Ποιο είναι το όνειρό μου; Να έχω πέντε επαφές με την μπάλα και να πετύχω πέντε γκολ», είχε πει ξεσπώντας σε γέλια, αλλά αυτή η ατάκα ήταν και η απάντηση σε αυτούς που τον κατέκριναν για το συγκεκριμένο γεγονός, αμφισβητώντας την επιδραστικότητά του στο παιχνίδι της Σίτι. Γενικά ο Χάαλαντ δεν μιλάει πολύ κι αυτό ήταν αρκετό για κάποιους προκειμένου να τον χαρακτηρίσουν αγενή και αλαζόνα.



Η εξήγηση από τους δικούς του ανθρώπους ήταν εξοργιστικά απλή. Σαν τον τρόπο που αγωνίζεται.

«Το Μπρίνε είναι μια αγροτική περιοχή κι όταν δουλεύεις 12-13 ώρες δεν έχεις όρεξη για πολλές κουβέντες. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία μας. Εδώ πιστεύουμε ότι η ικανότητα που έχεις στη δουλειά δείχνει τον χαρακτήρα σου και όχι τα όσα λες. Αρα όταν μπορείς να απαντήσεις μονολεκτικά, αυτό κάνεις».

Εξάλλου, όταν μετά από πολλά χρόνια κρεμάσει τα παπούτσια του, ο Ερλινγκ Χάαλαντ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα γυρίσει στο Μπρίνε και θα χαλαρώνει στη φάρμα του. Οδηγώντας το τρακτέρ του, ταΐζοντας τα ζώα του και αναπολώντας τα ρεκόρ που έχει καταρρίψει...

Ειδήσεις σήμερα:

«Έφυγε» από τη ζωή ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, ο «κύριος Λύσανδρος» του Au Revoir

Η Λευκορωσία στέλνει δυνάμεις στο πλευρό των Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κολωνός: Επίτροπος σε εκκλησία στον Λόφο Σκουζέ ο 53χρονος που εξέδιδε τη 12χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr