Απόλλωνας Σμύρνης: Αγνωστες ιστορίες στο νέο βιβλίο του Γιώργου Αρκουλή

Απόλλωνας Σμύρνης: Αγνωστες ιστορίες στο νέο βιβλίο του Γιώργου Αρκουλή

Στον ιστορικό Απόλλωνα Σμύρνης είναι αφιερωμένο το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Αρκουλή. Και όπως γράφει το αφιερώνει «Στους αδελφούς μας που χάθηκαν το 1922 στη Σμύρνη (και σε όσους ήλθαν στην πατρίδα φέροντας πολιτισμό και αξίες».

apollon_
«Για τον Απόλλωνα που αγαπήσαμε - Πρόσωπα, γεγονότα, παρασκήνια»  είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που αφιερώνει στον ιστορικό αυτόν σύλλογο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Αρκουλής.
giorgos_arkoulis


Το βιβλίο δεν αναφέρεται στην ίδρυση της «Ελαφράς Ταξιαρχίας»  ή τη λεπτομερή εξιστόρηση της πορείας του Απόλλωνα από τα τέλη του 19ου αιώνα στα «αγιασμένα χώματα της Ιωνίας» έως τις μέρες μας, μια και αυτά περιλαμβάνονται και με σπάνιο φωτογραγικό υλικό στο πολυτελές λεύκωμα που εκδόθηκε για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.
Κλείσιμο
Αυτά που περιλαμβάνονται στις 180 σελίδες του βιβλίου, είναι όσα ο ίδιος ο συγγραφέας έζησε από την καρδιά του Συλλόγου και από οσα περιέγραψαν τα σημαντικότερα αλλά και τα λιγότερα σημαντικά πρόσωπα που υπηρέτησαν τον Απόλλωνα.
Και αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οτι ο Γιώργος Αρκουλής επισημαίνει τα λάθη της πολιτείας αλλά και των παραγόντων που κόστισαν πολύ ακριβά στην πορεία της ιστορικής αυτής ομάδας. Μια ομάδα που έφτασε το 1922 από την κατεστραμμένη Σμύρνη στην Αθήνα με λευκό και γαλάζιο χρώμα στη σημαία της, για να γνωρίσει, όπως γράφει, απίστευτη ταλαιπωρία από την προχειρότητα του διαλυμένου - τότε- ελληνικού κράτους, αλλά και ανίκανη να διεκδικήσει όσα κατάφερε να κερδίσει ο έτερος σύλλογος της Σμύρνης, ο Πανιώνιος Γ.Σ, όπως μόνιμη εγκατάσταση κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, αποκτώντας πανίσχυρη έδρα και γήπεδο σε μια πόλη που ονομάστηκε Νέα Σμύρνη.

yatsek_gmoch

Ο Πολωνός προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ εργάστηκε την περίοδο 1982-1983 στον Απόλλωνα και στις προπονήσεις ήταν μπροστάρης, μέχρι την ημέρα που ένας αναπληρωματικός στο δίτερμα πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του κάνοντάς του... ποδιές



Πώς περιγράφει τις περιπέτειες του Απόλλωνα Σμύρνης ο συγγραφέας; «Το ότι ο Απόλλωνας ταλαιπωρήθηκε αρχικά σε αλάνα με χώμα γύρω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ακολούθως στην πνιγμένη από καπνούς και το κάρβουνο του καύσιμου των τρένων περιοχή του Ρουφ και, τέλος, «μεσοτοιχία» με το 2ο Νεκροταφείο στην περιοχή Προμπονά-Ριζούπολης αποτελεί τη μεγαλύτερη αδικίοα της ελληνικής Πολιτείας προς τον σύλλογο του ιστορικού ηγέτη Μαρσέλου, του ήρωα Γιώργου Καμάρα, αλλά και των χιλιάδων οπαδών οι οποίοι σκορπίστηκαν σε διάφορες αθηναϊκές συνοικίες (με πρώτη εκείνη της Καισαριανής)».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μαθαίνει κανείς τους ανώνυμους αλλά και τους διάσημους ήρωες παράγοντες και αθλητές που στιγμάτισαν την πορεία του ιστορικού Απόλλωνα. Αποκαλύπτει τις προσωπικές φιλοδοξίες αλλά και τον τρόπο άσκησης
της διοίκησης του συλλόγου, καταλήγοντας στον επί πολλά χρόνια ηγέτη του Απόλλωνα  Κώστα Αλαμάνο. Προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής παρελαύνουν μέσα στις γλαφυρές  ιστορίες του συγγραφέα.  Ανάμεσα σε αυτά, ο περιβόητος γραμματέας του Απόλλωνα Κώστας Οικονόμου, ο μέγιστος τραγουδιστής της Ρωμιοσύνης του Μίκη Θεοδωράκη Αντώνης Καλογιάννης, ο Πάντσο, ο θρυλικός Μαγυάρος προπονητής του Παναθηναϊκού Φέρεντς Πούσκας, ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Λουκάς Μπάρλος της ΑΕΚ, ο «καπετάνιος» πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης και πολλοί άλλοι.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την περιγραφή του συγγραφέα είναι το ακόλουθο:
 «(…) Οι κατά καιρούς προπονητές στη Ριζούπολη, ήταν υποχρεωμένοι από την αλαζονική νοοτροπία του προέδρου Αλαμάνου, να δείχνουν ήρεμοι, ταπεινοί και να τηρούν αυτοέλεγχο όταν έβλεπαν διαιτητή και επόπτες να αδικούν τον Απόλλωνα. Μόνο ένας ξέφυγε από αυτή την πάγια τακτική, λόγω υψηλού δείκτη εξυπνάδας. Ήταν ο σπουδαίος Πάνος Μάρκοβιτς. (…) Σε έναν αγώνα, λοιπόν, εντός έδρας, κάποιος διαιτητής ονόματι Καλαδάμης σφύριζε σκανδαλωδώς σε βάρος του Απόλλωνα. Οι οπαδοί αγρίεψαν, έβριζαν, απειλούσαν, όμως ο Μάρκοβιτς παρακολουθούσε σιωπηλός, ζητώντας με νοήματα από τους παίκτες του να μην αντιδρούν και δεχτούν κόκκινη κάρτα. Το πρώτο μέρος έληξε μηδέν μηδέν. Οι διαγωνιζόμενοι προχώρησαν στη γωνία του γηπέδου για να τρυπώσουν στο αποδυτήριο. Πρώτος μπήκε ο Μάρκοβιτς και αμίλητος περίμενε να πλησιάσουν οι διαιτητές. Με το που είδε τον Καλαδάμη, τον πλησίασε με χαμόγελο, προφανώς για να μην τον τρομάξει και του ψιθύρισε στο αυτί:
«Καλαδάμη, σταμάτα να μας αδικείς, γιατί στο πρώτο περίεργο σφύριγμα θα βάλω τον Γερούκαλη να σου τραβήξει την περούκα και να σε κάνει ρεζίλι. Διάλεξε και πάρε»!
Λεπτομέρεια: ο διαιτητής στο β’ μέρος ήταν άψογος, και ο Απόλλωνας, ανώτερος, δεν άργησε να φτάσει στη νίκη…

apollon_smyrnis



Ειδήσεις σήμερα:

Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

NASA: Το τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» ανοίγει το δρόμο για ανακαλύψεις που δεν τις έχει φανταστεί ο ανθρώπινος νους

Σερένα Γουίλιαμς: Στην Ελλάδα η τενίστρια - Ενθουσιασμένη με τα αξιοθέατα της Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης