Στιβ Κερ: Η τραγωδία πίσω από το ξέσπασμα του προπονητή των Γουόριορς για το μακελειό στο Τέξας

Στιβ Κερ: Η τραγωδία πίσω από το ξέσπασμα του προπονητή των Γουόριορς για το μακελειό στο Τέξας

Ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς συγκλόνισε, μιλώντας για το μακελειό στο Τέξας - Στα νεανικά του χρόνια βίωσε την απώλεια του πατέρα του, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από δύο άνδρες που παρίσταναν τους φοιτητές έξω από το γραφείο του, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

068_AA_11012018_671592
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ομάδα μας. Δεν έχει σημασία το μπάσκετ τώρα. Από τη στιγμή που έλαβε τέλος η προπόνησή μας, 14 παιδιά δολοφονήθηκαν 400 μίλια από εδώ, μαζί με έναν δάσκαλο. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουμε δει να σκοτώνονται αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα, παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο».

Με φωνή που έτρεμε ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς Στιβ Κερ αποφάσισε να μην μιλήσει για τον αγώνα της ομάδας του απέναντι στους Ντάλας Μάβερικς αλλά να σχολιάσει τα τραγικά γεγονότα με το μακελειό στο Τέξας.
«Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά» τόνισε ακόμη ο προπονητής των «πολεμιστών». Στη συνέχεια έσπευσε να καταγγείλει εκείνους τους γερουσιαστές που ασκούν βέτο στην απαγόρευση της ανεξέλεγκτης οπλοχρησίας στις ΗΠΑ. «Μας κρατούν ομήρους 50 γερουσιαστές μη ψηφίζοντας έναν νόμο για την οπλοκατοχή. Είναι αξιολύπητο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ομιλία του Κερ μέσα σε λίγα λεπτά έγινε viral κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Warriors coach Steve Kerr shaped by tragedy

Πολλοί αναρωτήθηκαν για την στάση του άλλοτε συμπαίκτη του Μάικλ Τζόρνταν στους Σικάγο Μπουλς. Ο Κερ έχει προσωπικό βίωμα καθώς σε πολύ νεαρή ηλικία έχασε τον αγαπημένο του πατέρα ο οποίος δολοφονήθηκε στη Βηρυτό το 1984. Ο Μάλκολμ Κερ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από γονείς οι οποίοι ήταν καθηγητές στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Μόλις ξέσπασε ο β' Παγκόσμιος πόλεμος η οικογένεια Κερ πήρε το δρόμο της επιστροφής με τελικό προορισμό το Νιου Τζέρσεϊ. Ο πόλεμος έληξε το 1945 και η οικογένεια Κερ επέστρεψε ξανά στη Βηρυτό.

Μετά από χρόνια ο Μάλκολμ δημιούργησε οικογένεια και με τη σύζυγό του Άνν έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά. Ανάμεσά τους και ο Στιβ. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στον Λίβανο και όταν έγινε έφηβος μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Ο Μάλκολμ Κερ ήταν καθηγητής στο UCLA και το άστρο του Στιβ είχε αρχίσει να ανατέλλει. Το 1982 ο πατέρας του δέχθηκε πρόταση από το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού για να αναλάβει την προεδρία. Ο ίδιος αφοσιωμένος στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα δέχθηκε και γύρισε στον Λίβανο. Καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του πάλευε για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους.

Επιστρέφοντας στη Βηρυτό ο Κερ αντίκρυσε διαφορετικές εικόνες από αυτές που είχε στο μυαλό του όταν έφευγε για τις ΗΠΑ. Μάλιστα εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο ενώ τότε ήταν επικίνδυνο να είσαι Αμερικανός πολίτης και να βρίσκεσαι στην συγκεκριμένη περιοχή.

Heart of a Champion feat. Steve Kerr
Κλείσιμο

Σχεδόν δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου 1984 ο Στιβ Κερ θα βίωνε τη μεγαλύτερη απώλεια της ζωής του. Δύο ένοπλοι άνδρες παριστάνοντας τους φοιτητές πυροβόλησαν εν ψυχρώ και σκότωσαν τον Μάλκολμ Κερ έξω από το γραφείο του. Ήταν 52 ετών. Μέσα σε λίγες ώρες η δολοφονία του Αμερικανού καθηγητή έκανε τον γύρο του κόσμου. Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν εκτενή ρεπορτάζ ενώ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν απηύθυνε διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

«Ο θάνατος του Dr. Kerr από τα χέρια δολοφόνων, δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη στην απόφασή μας να αντισταθούμε στις τρομοκρατικές πράξεις. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, είναι εδώ και παίρνει τους φίλους μας», είχε πει μεταξύ άλλων.

Η είδηση του θανάτου του αγαπημένου του πατέρα έφτασε σύντομα στα αυτιά του νεαρού Στιβ. Καθισμένος στο κρεβάτι του κοιτώνα του στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα άκουσε τα θλιβερά νέα. Ο Κερ δεν πήγε στον Λίβανο για την κηδεία. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο θάνατος του πατέρα του θα τον έκανε να τα παρατήσει όλα.

Ωστόσο έκρυψε τον πόνο βαθιά μέσα τους και δεν το έβαλε κάτω. Πλέον ο σκοπός της ζωής του να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ. Πίστευε πως αυτό θα ήταν φόρος τιμής στη μνήμη του πατέρα του. Εν τέλει τα κατάφερε. Στον πρώτο αγώνα μετά τον θάνατο του πατέρα του έκανε το καλύτερο παιχνίδι εκείνης της σεζόν. «Κάποιοι από εμάς του δώσαμε παρατσούκλι και δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται πλέον πολύ» είπε ο Μπροκ Μπράνκχορστ, γκαρντ στην ομάδα του πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Τον ονομάσαμε Ice (πάγο), επειδή έτσι ήταν», πρόσθεσε ο Μπράνκχορστ.

Ο Στιβ Κερ ξεκίνησε να παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο το 1988 στους Φοίνιξ Σανς, ακολούθησε μία τετραετία στο Κλίβελαντ και το 1992 αγωνίστηκε στο Ορλάντο. Το 1993 πήρε μεταγραφή στους Σικάγο Μπουλς οι οποίοι εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να συνέλθουν από την απόσυρση του Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Air μετά από 1,5 χρόνο επέστρεψε και ο Κερ αποτελώντας βασικό γρανάζι της μηχανής του Σικάγο κατέκτησε τρεις σερί τίτλους (1996,1997,1998). Από το 1998 έως το 2001 αγωνίστηκε στο Σαν Αντόνιο κατακτώντας άλλες δύο φορές τον τίτλο του ΝΒΑ (2001 και 2003). Το 2001 μετακόμισε στο Πόρτλαντ και το 2002 γύρισε στο Σαν Αντόνιο για να κλείσει την καριέρα του.

Το 2014 ανέλαβε τα ηνία των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος κατακτώντας τρία πρωταθλήματα ενώ τη σεζόν 2015 - 2016 η ομάδα του σημείωσε 72 νίκες σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσαν οι Σικάγο Μπουλς από το 1995 με 72 νίκες (με τον ίδιο ως παίκτη). Σημειώνεται ότι ο Στιβ Κερ μιλάει σπάνια για τον θάνατο του πατέρα του. Παρ όλα αυτά το 2016 κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους New York Times αναφέρθηκε στην πολιτική αλλά και στον αντίκτυπο που είχε στη ζωή του η δολοφονία του πατέρα του.



Ειδήσεις σήμερα:

Τα 40 λεπτά του τρόμου στο Τέξας: Κλειδώθηκε με τα παιδιά στην τάξη και άρχισε να τα «γαζώνει»

Γουδή - Κυψέλη σε 13' με τη Γραμμή 4 – Πότε θα λειτουργήσει

Ο Μικ Τζάγκερ για τη σύγκριση με τον Χάρι Στάιλς: «Ελάτε τώρα, δεν έχει ούτε τη φωνή μου, ούτε τις κινήσεις μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης