«Εργαζόμενοι στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι χωρίς ρεπό για τρία χρόνια», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία

«Εργαζόμενοι στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι χωρίς ρεπό για τρία χρόνια», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία

Έκθεση 73 σελίδων από την Διεθνή Αμνηστία με αντικείμενο τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ και στα εργοτάξια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022

katar
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι δουλεύουν για τρία χρόνια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ χωρίς ρεπό.

Στις 73 σελίδες της έκθεσης με τίτλο «Θεωρούν ότι είμαστε μηχανές», αμφισβητείται η πρόοδος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.

«Οι φρουροί ασφαλείας, όλοι μετανάστες εργαζόμενοι, περιέγραψαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, συχνά για μήνες ή και χρόνια χωρίς ρεπό» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.



«Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να σεβαστούν το εβδομαδιαίο ρεπό που απαιτεί ο νόμος του Κατάρ και ότι οι εργαζόμενοι που έπαιρναν μια ημέρα άδεια τιμωρούνταν με αυθαίρετες κρατήσεις μισθών. Ένας άνδρας περιέγραψε την πρώτη χρονιά του στο Κατάρ ως «επιβίωση του ισχυρότερου».

Οι νόμοι του Κατάρ περιορίζουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 60 ώρες κατ' ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, και οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία πλήρη και αμειβόμενη ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα.

Παρ' όλα αυτά, 29 από τους 34 εργαζόμενους που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία είπαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα και 28 είπαν ότι τους αρνούνταν τακτικά την ημέρα του ρεπό, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργάζονταν 84 ώρες την εβδομάδα, για εβδομάδες.

Η έκθεση αυτή... ακολουθεί την παρέμβαση της πρώην παίκτριας και νυν προέδρου της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λίσε Κλάβενες, στο συνέδριο της FIFA την περασμένη εβδομάδα, η οποία άσκησε κριτική στην απόφαση να ανατεθεί το κορυφαίο τουρνουά στο έθνος του Κόλπου, αναφέροντας τα δύο επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Πηγή: AΠΕ 


Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Χάγη τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Φωτιά στο Παπανικολάου: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας με τους δύο νεκρούς

«Καρφί» Μητσοτάκη στην επίτροπο Σίμσον για τα ενεργειακά: Μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να βοηθήσετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης