Καμίλα Βαλίεβα: Η 15χρονη Ρωσίδα ξεκίνησε προπονήσεις στο Πεκίνο εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση ντόπινγκ

Καμίλα Βαλίεβα: Η 15χρονη Ρωσίδα ξεκίνησε προπονήσεις στο Πεκίνο εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση ντόπινγκ

«Δεν τίθεται σε αναστολή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλλιτεχνικού πατινάζ

russias-kamila-valieva-beijing-doping-case
Το 15χρονο κορίτσι «θαύμα» του καλλιτεχνικού πατινάζ, η Καμίλα Βαλίεβα, ξεκίνησε προπονήσεις την Πέμπτη στο ολυμπιακό παγοδρόμιο του Πεκίνου, λίγες ώρες μετά την είδηση ότι βρέθηκε ντοπαρισμένη.

Η Ρωσίδα που την Δευτέρα εξέπληξε θετικά τους πάντες καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατάφερε δύο τετραπλές περιστροφές κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει φορέσει στο στήθος της, ξεκίνησε προετοιμασία για το ατομικό αγώνισμα γυναικών την επόμενη εβδομάδα.

KAMILA VALIEVA PRACTICE/КАМИЛА ВАЛИЕВА произвольная программа


Η Βαλίεβα, η οποία αν αγωνιστεί είναι το φαβορί για να κερδίσει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο την ερχόμενη Τρίτη, έκανε πατινάζ με την συμπαίκτριά της Αλεξάντρα Τρούσοβα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης διάρκειας 30 λεπτών υπό τις οδηγίες της προπονήτριας της, Έτερι Τουτμπερίτζε, αλλά φαινόταν αμήχανη από τις πρόσφατες αναφορές ότι βρέθηκε θετική σε μια απαγορευμένη ουσία που καθυστέρησε την τελετή μεταλλίων της στο ομαδικό αγώνισμα όπου η Ρωσική Ολυμπιακή ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση.

Κλείσιμο
AP22041165163345


Η 15χρονη Ρωσίδα αρνήθηκε να μιλήσει σε δημοσιογράφους μετά την προπόνησή της, ωστόσο η εκπρόσωπος της Ρωσικής ομοσπονδίας καλλιτεχνικού πατινάζ Όλγα Ερμολίνα επιβεβαίωσε πως η Βαλίεδα «δεν τέθηκε σε αναστολή», γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής της στους χειμερινούς Ολυμπιακους Αγώνες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς χθες είπε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να μιλήσουμε για μια δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Φαντάζομαι, ότι όλοι οι αρμόδιοι, εργάζονται όσο το δυνατόν ταχύτερα. Γνωρίζουμε ότι οι αθλητές, οι οποίοι επηρεάζονται από την τελετή των μεταλλίων, θέλουν να υπάρχει άμεσα ένα αποτέλεσμα», είπε ο Ανταμς.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πατινάζ (ISU), από την πλευρά της, υπενθύμισε σε δελτίο Τύπου, ότι «δεν μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με πιθανή παραβίαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ».

Οι παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στο καλλιτεχνικό πατινάζ εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της πειθαρχικής επιτροπής της ISU, αν και υπάρχει η δυνατότητα έφεσης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) που εδρεύει στην Ελβετία. Η αρμόδια επιτροπή που επικυρώνει αποφάσεις για κυρώσεις κατά του ντόπινγκ και η οποία έχει δημιουργήσει δύο προσωρινά γραφεία στο Πεκίνο για επείγοντα θέματα κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων, ανέφερε ότι «δεν έχει ενημερωθεί για αυτήν την υπόθεση».

kamila_valieva


Επειδή η Βαλίεβα δεν είναι ακόμη 16 ετών, θεωρείται «προστατευμένο άτομο» σύμφωνα με τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης. Ο κώδικας ορίζει ότι οι παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ στις οποίες εμπλέκονται προστατευόμενα άτομα είναι προαιρετικές και «θα είναι ανάλογες με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης».

Αν και το φάρμακό που εντοπίστηκε στον οργανισμό της Βαλίεβα, η τριμεταζιδίνη (trimetazidine), δεν ενισχύει την απόδοση περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων

Η τριμεταζιδίνη είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους και ενδείκνυται για τη θεραπεία σε κρίση στηθάγχης.

Το δείγμα ελήφθη πριν η Βαλίεβα κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τιν περασμένο μήνα στην Εσθονία, μια εμφάνιση που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την κορυφαία αθλήτρια της Ρωσίας στο είδος της.

Kamila Valieva (RUS) | Women FS | ISU European FS Championships 2022 | Tallinn | #EuroFigure


Δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία προσπαθεί να αναιρέσει το αποτέλεσμα της εξέτασης, αν και η εμφάνισή της στην προπόνηση υποδηλώνει ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία απόφαση εύρημα που θα την υποβάθμιζε.

Οι Ρώσοι Ολυμπιονίκες αγωνίζονται ήδη με το ουδέτερο πανό ROC ως μέρος της τετραετούς απαγόρευσης της χώρας τους από μεγάλα αθλητικά γεγονότα, η οποία επιβλήθηκε ως αποτέλεσμα μιας δεκαετίας κρατικής χορηγίας ντόπινγκ σε αθλητές.

1644488036_471_russias-kamila-valieva-beijing-doping-case


Λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης, αθλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, που τερμάτισαν δεύτεροι και τρίτοι στο αγώνισμα της Δευτέρας, αντίστοιχα, δεν έχουν λάβει ακόμη τα μετάλλιά τους, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να αναγκαστούν να φύγουν από το Πεκίνο χωρίς αυτά. Εάν η ρωσική ομάδα αποκλειστεί, η ομάδα των ΗΠΑ θα πάρει το χρυσό, η Ιαπωνία το ασημένιο και ο Καναδάς που τερμάτισε στην τέταρτη θέση θα λάβει το χάλκινο μετάλλιο. Εάν οποιοσδήποτε αθλητής και ομάδα αποκλειστεί, είναι πιθανό να ακολουθήσει ένσταση, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την απονομή των μεταλλίων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ζήτησε υπομονή και κατανόηση.

βαλιεβα


Ποια είναι η αθλήτρια-θαύμα του καλλιτεχνικού πατινάζ

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Καμίλα Βαλίεβα θεωρείται ήδη η μεγαλύτερη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ όλων των εποχών. Η Καμίλα, που ξεκίνησε από 3 ετών το πατινάζ, είναι από το Καζάν της Ρωσίας. Η πρωταθλήτρια Ρωσίας και Ευρώπης του 2022 και πρωταθλήτρια εφήβων το 2020 όταν ήταν 5 ετών, η μητέρα της τη συμβούλεψε να διαλέξει ένα άθλημα και παρότι η επιλογή δεν ήταν εύκολη, το καλλιτεχνικό πατινάζ ήταν εκείνο που την κέρδισε.

Έναν χρόνο αργότερα το ταλέντο της ήταν τόσο προφανές που η οικογένειά της μετακόμισε στη Μόσχα για να μπορέσει η κόρη τους να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης. Στα 13 της η Βαλίεβα έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κατάφερε τετραπλό τόλουπ.

Kamila Valieva (RUS) | Ladies Free Skating | ISU GP Finals 2019 | Turin | #JGPFigure


Η Βαλίεβα κατέχει ήδη εννέα παγκόσμια ρεκόρ, περιλαμβανομένου και εκείνου από τον περασμένο Νοέμβριο όταν έπιασε σκορ 272,71 στο Grand Prix Junior, όταν καμία άλλη γυναίκα δεν έχει πιάσει σκορ μεγαλύτερο από το 247,59 της Αλένα Κοστόρναγια από τη Ρωσία.

Kamila Valieva's beautiful program during Canadian Grand Prix | Eurosport


Η 15χρονη αθλήτρια έγινε η πρώτη στο ομαδικό που πέτυχε τετραπλή περιστροφή, αφού άνοιξε το πρόγραμμά της με ένα τέλεια εκτελεσμένο τετραπλό Σαλτσόβ, το οποίο ακολούθησε ένα άρτιο τριπλό άξελ και ένας συνδυασμός τετραπλού και τριπλού τόλουπ. Καμία άλλη αθλήτρια δεν είχε αποτολμήσει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.

Kamila Valieva Makes History To Send Russian OIympic Committee Top | 2022 Winter Olympics



Μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή της στο Πεκίνο η Καμίλα κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τους ακόλουθούς της στο Instagram και πλέον απαριθμεί πάνω 410.000.











Ειδήσεις σήμερα:

Τρία νεκρά κοριτσάκια στην Πάτρα: Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής πάει ο φάκελος

Γηροκομείο - κολαστήριο στα Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη - Δείτε βίντεο

Νέα Υόρκη: Οι αρουραίοι μπορούν να αποτελέσουν πηγή νέας παραλλαγής της Covid, λένε ερευνητές


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης