Η διάσημη κλωτσιά που ο Καντονά θεωρεί παράσημο στην καριέρα του

Η διάσημη κλωτσιά που ο Καντονά θεωρεί παράσημο στην καριέρα του

Πριν από 27  χρόνια ο Ερίκ Καντονά χτυπά με κλωτσιά Kung Fu οπαδό της Κρίσταλ Πάλας στην εξέδρα, μια ενέργεια που ο Γάλλος ποδοσφαιριστής χαρακτήρισε ως την κορυφαία στιγμή της καριέρας του

cantona
Η μνήμη πολλών φίλων του ποδοσφαίρου γυρίζει πίσω στο 2006 και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, την εποχή εκεί, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ένας Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία ρίχνει κουτουλιά την ώρα του τελικού στον Ιταλό Μάρκο Ματεράτσι.

Ο Ζιζού θα αποβληθεί. Η κουτουλιά δεν θα ξεχαστεί ποτέ αλλά δεν θα αποκτήσει την δημοσιότητα της κλωτσιάς. Κλωτσιάς; Ναι, της κλωτσιάς που έριξε ένας άλλος Γάλλος όχι σε συνάδελφο του ποδοσφαιριστή αλλά σε οπαδό στην εξέδρα.

Το όνομα του είναι Ερίκ Καντονά. Ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκε στην Premier League και στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Ο Ζιντάν χτύπησε τον Ματεράτσι στον τελικό στη Γερμανία επειδή ο Ιταλός μίλησε άσχημα για την αδελφή του αλλά ο Καντονά έριξε κλωτσιά και μετά γροθιές στον οπαδό γιατί έβρισε εκείνον και την Γαλλία.

Ο οπαδός είχε παρελθόν και πέρασε στην ιστορία μαζί με τον Καντονά. Η κλωτσιά του Καντονά θα χαρακτηριστεί ως "κλωτσιά στο ρατσισμό" και η κουτουλιά του Ζιντάν ήταν απλά έξαψη και εκνευρισμός της στιγμής. Σ' ένα παιχνίδι όλα συμβαίνουν.

Το παιχνίδι σε δεύτερη μοίρα

Σαν σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου 1995, η Κρίσταλ Πάλας υποδέχεται στο Λονδίνο και στο Σέλχαρστ Παρκ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο 2ο ημίχρονο θα συμβεί το μοιραίο. Ο Ρίτσαρντ Σο θα τραβήξει την φανέλα του Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος θα αντιδράσει και θα αποβληθεί.

Κλείσιμο


Στο δρόμο για τα αποδυτήρια θα ακούσει έναν οπαδό, ονόματι Μάθιου Σίμονς, να του φωνάζει: «Γαμ@@@@ και γύρνα πίσω στη Γαλλία, παλιογ@@@@@». Ο Καντονά θα αντιδράσει. Θα σηκωθεί στον αέρα και θα κλωτσήσει τον οπαδό που είναι στην πρώτη σειρά!

Οι εφημερίδες στο Νησί θα γράψουν για κλωτσιά Kung Fu. Ο τύπος, οι οπαδοί και γενικά οι Άγγλοι θα τα βάλουν με τον Καντονά. Ο τύπος που δέχτηκε την κλωτσιά αλλά και κάποιες γροθιές εν συνεχεία θα αποκαλυφθεί αργότερα ότι ότι είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ακροδεξιού εθνικού μετώπου και του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party).



Σ' εκείνο τον αγώνα θα κατέβει 11 σειρές πιο κάτω από την σειρά που ήταν η θέση του για να βρίσει τον Ερίκ Καντονά. Είναι το πρώτο χτύπημα του Γάλλου στην Αγγλία αλλά είχε και παρελθόν. Το 1987 όταν έπαιζε στη Οσέρ είχε γροθοκοπήσει τον συμπαίκτη του Μπρούνο Μαρτίνι και το ένα μάτι του είχε κλείσει από το χτύπημα.

Αργότερα σ' έναν αγώνα της Μαρσείγ θα πετάξει τη φανέλα στον διαιτητή που τον απέβαλε...

Η επόμενη ημέρα

Μετά από την κλωτσιά στον Σίμον στον αγώνα της Κρίσταλ Πάλας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Καντονά θα συλληφθεί και θα δεχτεί ποινή φυλάκισης δυο εβδομάδων η οποία θα μετατραπεί σε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας.



Η ομάδα του θα τον τιμωρήσει με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών και η FA θα του κόψει το ποδόσφαιρο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1995. Από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1995.

Ο Guardian θα γράψει για τον Καντονά ότι είναι «νιτρογλυκερίνη σε ανθρώπινη μορφή» ενώ ο Γκρέιαμ Κέλι (εκτελεστικός διευθυντής της FA) θα πει: «Η επίθεσή του αποτελεί κηλίδα και στίγμα για το ίδιο το παιχνίδι».



Τι θα πει όμως ο Καντονά; Θα διοργανώσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει για γλάρους και σαρδέλες. «Oταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα, είναι γιατί νομίζουν ότι θα πεταχτούν σαρδέλες στη θάλασσα»!

Η τιμωρία του Καντονά είναι παραδειγματική. Από την άλλη η Μάντσεστερ του Σερ Άλεξ θα χάσει με τα από 2 χρόνια το πρωτάθλημα. Στο φινάλε η Μπλάκμπερν θα έχει 89 και η Γιουνάιτεντ 88 βαθμούς.



Πάντως τον καιρό της τιμωρίας του ο Γάλλος θα ξεκινήσει μαθήματα τρομπέτας. Είναι φαν της τζαζ μουσικής και ήθελε να μάθει να βγάζει κάποιες νότες με την τρομπέτα. Γρήγορα θα εγκαταλείψει αυτό το σπορ.

«Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου»

Ο Ερίκ Καντονά δεν μετάνιωσε ποτέ για το χτύπημα. Ή μάλλον μετάνιωσε που δεν έκανε και χειρότερα.

Reflecting on Eric Cantona’s infamous kung-fu kick 🔥⚽️BBC


Σε συνέντευξη του στο BBC πολλά χρόνια αργότερα (2011) θα πει: «Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου; Όταν έκανα κλωτσιά Kung Fu στον χούλιγκαν, επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους, να κλωτσήσεις αυτούς του είδους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς».

Καμιά δεκαετία μετά θα μιλήσει και πάλι στο ντοκιμαντέρ "The United Way" για το θέμα: «Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά. Με τιμώρησαν για εννιά μήνες καθώς ήθελαν να με κάνουν παράδειγμα προς αποφυγή».


Ειδήσεις σήμερα:

Οφείλουμε συγγνώμη και εξηγήσεις στους ανθρώπους για την Αττική Οδό, λέει ο Οικονόμου - Θα αποδοθούν ευθύνες

Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός στην Αττική, πού έδειξε μείον 16 βαθμούς στα βόρεια της χώρας

Τεράστια ταλαιπωρία για 300 επιβάτες τρένου στην Οινόη: Παραμένουν εγκλωβισμένοι για 17 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης