Υπόθεση Τζόκοβιτς: Οι Αυστραλοί ψάχνουν να βρουν λάθη στα έγγραφα του

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Οι Αυστραλοί ψάχνουν να βρουν λάθη στα έγγραφα του

Το θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Νόβακ Τζόκοβιτς και την κυβέρνηση της Αυστραλίας ίσως να μην τελειώσει ούτε σήμερα καθώς οι αρχές της χώρας ξεψαχνίζουν τα έγγραφα που κατέθεσε κατά την είσοδο του αναζητώντας λάθη που θα οδηγήσουν στην απέλαση του...

Djokovitc
Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης μπορεί να δικαίωσε το πρωί της Δευτέρας τον Νόβακ Τζόκοβιτς, αναιρώντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να ακυρώσει τη βίζα εισόδου του στη χώρα, ωστόσο η παρουσία του στο Australian Open που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα μόνο σίγουρη δεν είναι.

Με την πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας να δέχεται πλέον πυρά απ' όλες τις πλευρές για τη στάση που κράτησε στο συγκεκριμένο ζήτημα και τον Υπουργό Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ να έχει τον τελευταίο λόγο στην συγκεκριμένη υπόθεση (σύμφωνα με το νόμο μπορεί να ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου αν κρίνει ότι απειλείται η δημόσια ασφάλεια ή η δημόσια υγεία) παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η προσπάθεια των τοπικών αρχών να βρουν το οποιοδήποτε λάθος από τον Νόβακ Τζόκοβιτς για να διατάξουν την οριστική του απέλαση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Άντριου Κέλι ο Χοκ είχε 4 ώρες προθεσμία για να ακυρώσει την απόφαση «απελευθέρωσης» του Τζόκοβιτς κι όταν αυτή εξέπνευσε πολλοί θεώρησαν ότι το σίριαλ τελείωσε.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους χρονικός περιορισμός και ότι ο Χοκ εξακολουθεί να εξετάζει όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος ή όχι αλλά όπως ξεκαθάρισε: «δεν μπορεί να γίνει καμία αναφορά για τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη».


Το ταξίδι από την Ισπανία και το λάθος στο έγγραφο της άφιξης
Εκεί που έχουν εστιάσει την προσοχή τους οι αρχές της Αυστραλίας είναι σε δύο σημεία: στα έγγραφα που συμπλήρωσε κατά την άφιξη του στη Μελβούρνη ο Τζόκοβιτς και στο θετικό τεστ που παρουσίασε με ημερομηνία 16/12.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ο Τζόκοβιτς φτάνοντας στη Μελβούρνη στο σχετικό έντυπο που συμπλήρωσε ανέφερε ότι δεν έχει ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες σε άλλη χώρα, γεγονός που είναι ψευδές καθώς ταξίδεψε από την Ισπανία για την Αυστραλία.

Κλείσιμο
Nole_Declartion



Σύμφωνα με το νόμο ψευδή δήλωση στοιχείων σε ανάλογη περίπτωση επισύρει εκτός από την απέλαση και ποινή φυλάκισης έως 12 μήνες.

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς τα συγκεκριμένα έγγραφα συμπληρώθηκαν από την Tennis Australia (η διοργανώτρια αρχή του Australian Open) κι οι Ομοσπονδιακές αρχές το ερευνούν ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ακόμη κι αν ισχύει δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται των ευθυνών του.

Το θετικό pcr τεστ και οι δημόσιες εμφανίσεις
Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου όπου ο Τζόκοβιτς διεγνώσθη για δεύτερη φορά θετικός στον κορωνοϊό (η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2020), αλλά εμφανίστηκε σε διάφορες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, έκανε το τεστ στις 13:00 της 16ης Δεκεμβρίου και το αποτέλεσμα εκδόθηκε στις 20:19.

Το πρωί εκείνης της ημέρας είχε παραβρεθεί σε ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το γραμματόσημο με τη μορφή του. Σ' αυτήν την εκδήλωση προφανώς δεν ήξερε ωστόσο το πρωί της επομένης εμφανίστηκε στη βράβευση των κορυφαίων νέων αθλητών του τένις (από την τοπική Ένωση Βελιγραδίου) όπου και φωτογραφήθηκε ανάμεσα τους χωρίς να φορά μάσκα.

Μάλιστα χθες στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η οικογένεια του στο Βελιγράδι ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο γεγονός με τους συγγενείς του να αποφεύγουν να απαντήσουν.

Ωστόσο ο δημοσιογράγος του B92.net Νίκολα Τίλιτς (και ειδικός σε θέματα τένις στη Σερβία) είχε αναφέρει πριν καν ο Τζόκοβιτς ταξιδέψει για τη Μελβούρνη ότι τον είχε ρωτήσει γιατί πήγε στην εκδήλωση και του απάντησε ότι «εγώ μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχα καμία ενημέρωση για τα συμπτώματα».

Από κει και πέρα οι Αυστραλοί ψάχνουν να βρουν στοιχεία και για το αρνητικό τεστ που παρουσιάζει με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου θεωρώντας ότι είναι πολύ... νωρίς μιας και νόσησε στις 16 αλλά τόσο οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς όσο και ειδικοί επιστήμονες καταρρίπτουν αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι προφανώς είχε συμπτώματα πιο νωρίς (στις 14/12 είχε βρεθεί στον αγώνα μπάσκετ Ερυθρός Αστέρας-Μπαρτσελόνα και φωτογρφήθηκε με παίκτες που την επόμενη μέρα ήταν θετικοί) ενώ το χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι έχουν το ιό στο σώμα τους ποικίλλει πάρα πολύ.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η υπόθεση παραμένει ανοικτή με τον Τζόκοβιτς να απολαμβάνει μια ελευθερία του... τρόμου καθώς μπορεί μεν να προπονείται και να μένει στο σπίτι που έχει νοικιάσει (κι όχι στο ξενοδοχείο που ήταν δομή μεταναστών), αλλά κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνά θα υπάρχει ο φόβος ότι οι Αυστραλοί μπορεί να του δείξουν την πόρτα της εξόδου.

Ξύπνησε η ATP κι έβγαλε ανακοίνωση υπέρ του Τζόκοβιτς
Επίσης να αναφέρουμε ότι θέση στο όλο θέμα που έχει προκύψει πήρε και η ATP η πανίσχυρη Ένωση των αθλητών τένις η οποία είχε... εξαφανιστεί όλες τις προηγούμενες ημέρες...

Στην ανακοίνωση της ναι μεν στηρίζει τον Τζόκοβιτς αναφέροντας ότι θεωρεί πως πήρε σωστά την ιατρική εξαίρεση, ωστόσο τονίζει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος υπενθυμίζοντας ότι το 97%  του τοπ 100 της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών έχει εμβολιαστεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης