Παγκόσμιος «πόλεμος» στο ποδόσφαιρο: Αντιδρούν UEFA και Conmebol στην ιδέα της FIFA για Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια

Παγκόσμιος «πόλεμος» στο ποδόσφαιρο: Αντιδρούν UEFA και Conmebol στην ιδέα της FIFA για Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια

«Η ιδέα ενός Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια είναι εντελώς παράλογη», λέει ο Τσέφεριν - Ποιο είναι το πλάνο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και ποια τα επιχειρήματα της

fifa_uefa
Σχεδόν ένα χρόνο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ο Αρσέν Βενγκέρ ταξίδεψε στη Ντόχα για να συναντήσει μια ομάδα θρύλων του αθλήματος. Πριν από λίγες μέρες ο Αλσατός πρώην τεχνικός της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ανάπτυξης στη FIFA (Global Football Development), έκανε μια τολμηρή πρόταση σε πρώην σταρ του ποδοσσφαίρου, όπως ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ρονάλντο και ο Δανός τερματοφύλακας Πέτερ Σμάιχελ:

Να διοργανωνεται ο Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα.

«Οι καιροί αλλάζουν», είπε ο 71χρονος και παρουσίασε την ιδέα του που θα δώσει στους φιλάθλους σε πιο σύντομο διάστημα περισσότερο από το αγαπημένο τους προϊόν.

arsene_wenger


Τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 μεταξύ Γαλλίας και Κροατίας παρακολούθησαν 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, σύμφωνα με τη FIFA, η οποία ελπίζει να διπλασιάσει τα κέρδη της. Το Παγκόσμιο Κύπελλο, που διεξήχθη στη Ρωσία, απέφερε έσοδα ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μετάδοση, τη χορηγία και την αγορά εισιτηρίων.

Το σχέδιο της FIFA

Κλείσιμο
Η μελέτη του σχεδίου ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια εγκρίθηκε από το συνέδριο του παγκόσμιου οργανισμού τον περασμένο Μάιο με ψήφους 166 υπέρ και 22 κατά. Το σχέδιο, το οποίο μπορεί να επικυρωθεί το 2022, περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση του ημερολογίου διεθνών διοργανώσεων, υπό την FIFA, για τη θέσπιση των προκριματικών φάσεων σε ένα μήνα. Η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε το 2028, δύο χρόνια μετά από αυτό που είχε προγραμματιστεί για το 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από την UEFA και την Conmebol, η οποία σε ανακοίνωση της διαβεβαίωσε ότι " ένα Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια θα μπορούσε να αλλοιώσει την πιο σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη, μειώνοντας την ποιότητά του και υπονομεύοντας τον αποκλειστικό του χαρακτήρα».

Με βάση του πλάνο της FIFA εννοείται πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή στο ετήσιο καλεντάρι. Το σχέδιο προβλέπει πως θα υπάρχουν δύο «παράθυρα» κάθε Μάρτιο και κάθε Οκτώβριο για να διεξάγονται τα προκριματικά. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται τη μείωση των αγώνων σε εθνικές και διασυλλογικές διοργανώσεις σε επίπεδο ηπείρων.

Επιπλέον, άλλο ένα επιχείρημα των εμπνευστών αυτής της ιδέας είναι ότι οι ποδοσφαιριστές θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διεκδικήσουν τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι συνομοσπονδίες όπου το ποδόσφαιρο είναι λιγότερο ανεπτυγμένο ως άθλημα και ως επιχείρηση (Ασία, Αφρική, Ωκεανία και Κεντρική Αμερική) θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη διοργάνωση και να βελτιώσουν τις υποδομές, να ανεβάσουν το ανταγωνιστικό επίπεδο γεγονός που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

mudial


Η αντίδραση των UEFA και Conmebol

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της UEFA, απείλησε ήδη με μποϊκοτάζ σε συνέντευξή του στους Times. «Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να μην παίξουμε. Από όσο γνωρίζω, οι Νοτιοαμερικανοί βρίσκονται στην ίδια γραμμή», δήλωσε ο Σλοβένος Αλεξάντερ Τσέφεριν και πρόσθεσε «το να παίζεις κάθε καλοκαίρι ένα τουρνουά ενός μήνα, για τους παίκτες είναι δολοφονία! Αν είναι κάθε δύο χρόνια, επίσης, ''συγκρούεται'' με το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και με το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου. Η αξία του έγκειται ακριβώς στο ότι διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, το περιμένεις, είναι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ένα τεράστιο γεγονός. Δεν βλέπω ότι οι ομοσπονδίες μας το υποστηρίζουν αυτό. Ελπίζω ότι η FIFA θα έρθει στα λογικά της».

Ο Παραγουανός Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρόεδρος της Conmebol, είχε μιλήσει σε αρκετές περιπτώσεις υπέρ της ιδέας της FIFA. "Αυτό είναι ένα από τα όνειρα που έχει κάποιος γιατί θα έφερνε πολλά οφέλη", είχε δηλώσει το 2018. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες, η Conmebol έχει συνάψει συμμαχία με την UEFA.

conmebol


«Μάχη»  στήθος με στήθος

Η Ασία και η Αφρική, οι δύο ήπειροι με τις περισσότερες εθνικές ενώσεις χαμηλού εισοδήματος, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Αντίθετα, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη, το απορρίπτουν. Επομένως, οι χώρες της Ωκεανίας και αυτές του Concacaf (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) θα καθορίσουν την ψηφοφορία. Όλα δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Ινφαντίνο, η θητεία του οποίου θα λήξει το 2023.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, τα κύρια έσοδα προέρχονται από τη διοργάνωση των διασυλλογικών διοργανώσεων, πρωτίστως από το Champions League αλλά και από το Europa League, κι από φέτος και το Conference League. Εάν υλοποιηθεί η ιδέα για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να βρεθεί συμπιεσμένο σε ένα καλαντάρι που δεν θα είναι πλέον βιώσιμο.

Ο πρόεδρος της UEFA μπορεί να έχει την υποστήριξη των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης βλέπουν την αξία των διοργανώσεών τους να απειλείται, όμως φαίνεται να έχει απέναντι του συγκεκριμένες ομάδες «μεγαθήρια», όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, οι οποίες δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της Super League, την οποία η FIFA δεν είδε με κακό μάτι και ας συντάχθηκε με την UEFA. Αυτή τη στιγμή ο Τσέφεριν έχει υπερασπιστεί πολύ καλά τα περιουσιακά στοιχεία της UEFA, αλλά αναμένεται η συνέχεια...


Ειδήσεις σήμερα

Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 11,9% στην πρόθεση ψήφου

Λευκός Οίκος μετά τη γαλλική οργή: Το Παρίσι είχε ενημερωθεί για τη συμμαχία AUKUS - Διαψεύδουν οι Γάλλοι

Η επιστροφή της Ηλιάνας Παπαγεωργίου και οι... 50 αποχρώσεις του «κίτρινου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης