Η UEFA ενεργοποίησε τη «βόμβα»: Τέλος το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η UEFA ενεργοποίησε τη «βόμβα»: Τέλος το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

H UEFA ενέκρινε την πρόταση για κατάργηση του εκτός έδρας γκολ από όλες τις διοργανώσεις της (άνδρες, γυναίκες, νέοι), αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις της σεζόν 2021-22

barcelona-psg-uefa-away-goal-arthro
Είναι πλέον επίσημο, το εκτός έδρας γκολ ανήκει στο παρελθόν μετά από 56 χρόνια συνεχούς εφαρμογής του. Η UEFA ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (24/6) ότι καταργείται το εν λόγω κριτήριο σε όλες τις διοργανώσεις της (άνδρες, γυναίκες, νέοι), αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις της σεζόν 2021/22.

Ουσιαστικά είναι το τυπικό σκέλος, καθώς η κατάργησή του είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Διοργανώσεων στις 28 Μαΐου. Η συζήτηση για την κατάργηση του άρθρου 20. 01 δεν ξεκίνησε τώρα. Το τελευταίο διάστημα απλά εντάθηκε με τα άδεια γήπεδα και τις ουδέτερες έδρες λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Το κριτήριο του εκτός έδρας γκολ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων - διοργάνωση που δεν υπάρχει πια - και από το 1969 μέχρι και σήμερα εφαρμοζόταν σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Το εκτός έδρας γκολ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε. Η κατάργησή του, ωστόσο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στις προηγούμενες συνεδριάσεις της UEFA τα προηγούμενα χρόνια.

Αν και δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άνθρωποι του ποδοσφαίρου εξέφρασαν ανοικτά την άποψή τους υπέρ της κατάργησής του. Οι ομάδες που παίζουν εντός έδρας το πρώτο ματς μέχρι τώρα φοβούνται να επιτεθούν, μήπως δεχθούν ένα γκολ που θα έδινε στον αντίπαλο ένα σημαντικό αβαντάζ. Πολλοί εστίασαν στην αδικία, ειδικά στην παράταση, καθώς η ομάδα που έπαιζε εντός έδρας πολλές φορές έπρεπε να σκοράρει δύο γκολ, αν είχε σκοράρει ένα η εκείνη που έπαιζε εκτός. Σήμερα το εντός έδρας πλεονέκτημα δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο παλαιότερα», υποστήριξε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα

Απίστευτο: Ερχονται αγωνιστικά στο κέντρο της Αθήνας - Για πρώτη φορά

Ολυμπιακός: Προβάδισμα του Βάτσλικ για τη θέση του Σα

EURO 2020: Αυτά είναι τα ζευγάρια των «16» - Πρεμιέρα το Σάββατο - Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των ματς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης