Πόλεμος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Η UEFA απειλεί με άμεσο αποκλεισμό τους 12 «αντάρτες»

Πόλεμος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Η UEFA απειλεί με άμεσο αποκλεισμό τους 12 «αντάρτες»

Ο πόλεμος μεταξύ της UEFA και των 12 ομάδων που ανακοίνωσαν τη δημιουργία της European Super League παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - Σήμερα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της UEFA και η νεότερη διαρροή κάνει λόγο για «εδώ και τώρα» αποκλεισμό των ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, με τους αντάρτες να ενημερώνουν ότι ήδη έχουν πάρει τα απαραίτητα νομικά μέτρα - Κατά της ESL και ο Άλέξ Φέργκιουσον

Real_Barca
Οι διαφωνούντες (που είναι και η πλειοψηφία) κάνουν λόγο για πραξικόπημα. Όσοι συμφωνούν (ισχνή μειοψηφία τη δεδομένη χρονική στιγμή) μιλούν για επανάσταση. Το σίγουρο είναι όμως ότι το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τρίζει συθέμελα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται όταν κάποια στιγμή θα επανέλθει η ηρεμία.

Απειλή για άμεσο αποκλεισμό ομάδων και παικτών

Από τη στιγμή που 12 από τα κορυφαία brand names του παγκοσμίου ποδοσφαίρου διέρρευσαν και κατόπιν έκαναν με κάθε επισημότητα γνωστή τη δημιουργία της European Super League (ESL) η UEFA αντέδρασε έντονα εκδίδοντας ανακοίνωση με τη στήριξη των τριών λιγκών Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας (από τις οποίες προέρχονται οι 12 σύλλογοι) μέσω της οποίας ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα συγκεκριμένα σχέδια.

Σήμερα το πρωί κι αφού μεσολάβησαν διαρροές από την ESL για το φορμάτ της διοργάνωσης (15 εγγυημένα συμβόλαια, 5 ομάδες από τα προκριματικά και στην τελική φάση δύο όμιλοι των 10 ομάδων) τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί (4 δις ευρώ η... βάση των χορηγιών) η UEFA απάντησε με τις δικές της διαρροές που ήταν εξίσου εντυπωσιακές ως προς τις συνέπειες τους.

Η πρώτη επιβεβαίωνε την πρόθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να αποκλείσει από κάθε διοργάνωση της τις ομάδες που θα εμπλακούν στην ESL, αλλά και από κάθε διοργάνωση εθνικών ομάδων τους ποδοσφιαιριστές που θα αγωνίζονται στην... αντάρτικη λίγκα! Κοινώς όποιος παίζει στην ESL δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της χώρας του, κι αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ένα τεράστιο δίλημμα για το σύνολο των ποδοσφαιριστών, ενώ στην απευκταία περίπτωση που εφαρμοστεί θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε όλες τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.



Η δεύτερη διαρροή από την πλευρά της UEFA αφορούσε το χρόνο αντίδρασης της και επιβολής των όποιων κυρώσεων αποφασίστούν. Κι εδώ υπάρχει ένα δεύτερο σοκ καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ξένα ΜΜΕ στο αρχηγείο της UEFA στη Νιόν επικρατεί η άποψη για άμεσο αποκλεισμό όλών των εμπλεκομένων από τα φετινά ευρωπαϊκά κύπελλα!

Κλείσιμο


Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο το Champions League όσο και το Europa League βρίσκονται στην ημιτελική φάση με τις 5 από τις 8 ομάδες να είναι ιδρυτικά μέλη της ESL (Ρεάλ, Σίτι, Τσέλσι και μόνο η Παρί δεν ανήκει στο συγκεκριμένο μπλοκ από το CL, Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ στο EL και οι άλλες δύο ομάδες είναι οι Βιγιαρεάλ, Ρόμα).

Οι επιτελείς της UEFA είναι εξοργισμένοι με τις 12 ομάδες καθώς σήμερα αναμένονταν να ανακοινωθεί το νέο format του Champions League (το οποίο είχαν συμφωνήσει μαζί με τις ομάδες) και πέρα από τον άμεσο αποκλεισμό των ομάδων, θέτει και το ζήτημα του άμεσου αποκλεισμού και των ποδοσφαιριστών που ανήκουν σ' αυτές από το επερχόμενο Euro

Απαντά με νομικές ενέργειες η ESL

Εχοντας προετοιμάσει το έδαφος για το ποδοσφαιρικό... Blitzkrieg (η ειρωνεία είναι ότι από τις 12 απουσιάζουν οι Γερμανοί που το εφάρμοσαν στο Β' παγκόσμιο πόλεμο) η ESL γνώριζε ότι τις πρώτες ώρες η... γραμμή Μαζινό των ποδοσφαιρικών αρχών θα είναι οι απειλές που προαναφέραμε. Κι έτσι φρόντισε να ενημερώσει πως οποιαδήποτε ενέργεια για επιβολή ποινών σε σωματεία ή ποδοσφαιριστές δεν θα μείνει αναπάντητη.

Κι αυτό είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε σε UEFA, FIFA ενημερώνοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια «συνετισμού» τους δε θα μείνει αναπάντητη και ότι ήδη έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια 4 δις ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την εγκαθίδρυση του νέου ποδοσφαιρικού καθεστώτος.

«Ανησυχούμε πως η FIFA και η UEFA μπορεί να απαντήσουν με τιμωρίες και αποκλεισμούς σε παίκτες και ομάδες. Γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε προληπτικά βήματα για την προστασία μας απέναντι σε τέτοιες αντιδράσεις, που όχι μόνο θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία μας, αλλά θα είναι και παράνομες. Έτσι στραφήκαμε στα αρμόδια δικαστικά όργανα για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της διοργάνωσής μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε απέναντι στον κίνδυνο, για οποιονδήποτε λόγο, να υποστούμε ανυπολόγιστη ζημιά σε περίπτωση που δεν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιό μας. Η διοργάνωσή μας έχει σχεδιαστεί για να διεξάγεται παράλληλα με τις εγχώριες διοργανώσεις πρωταθλημάτων και Κυπέλλων, που είναι απαραίτητες για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν αποσκοπούμε στο να αντικαταστήσουμε το Champions ή το Europa League, αλλά να συναγωνιστούμε και να συνυπάρχουμε ως διοργανώσεις», αναφέρει η επιστολή που δημοσιεύεται στο Associated Press.

Το πιθανό ντόμινο

Με την UEFA και την ESL να δείχνουν αμετακίνητες στις θέσεις τους σ' αυτές τις πρώτες ώρες της μάχης, η FIFA παρόλο που έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της UEFA προσπαθεί να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί το σχίσμα.

Γιατί αν δεν ξανακολλήσει το γυαλί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για όλους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στα τέλη του 2020 η UEFA υπέγραψε νέα τριετή συμβόλαια (2021-2024) με τους τηλεοπτικούς παρόχους για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και προφανέστατα η αποχώρηση 12 (ή 15 ή 20) εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών brands θα προκαλέσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι φήμες για Παρί, Μπάγερν κι οι αντιδράσεις κατά της ESL

Από νωρίς το πρωί διάφορα ανά την Ευρώπη αναφέρουν ότι τελικά η Μπάγερν και η Παρί θα ενταχθούν στην ESL και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν Ντόρτμουντ, Λειψία και Πόρτο.

Για την Παρί ας κρατήσουμε αρκετές επιφυλάξεις καθώς κάτοχος των μετοχών είναι ουσιαστικά το Εμιράτο του Κατάρ όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2022. Κι η FIFA παρόλο που έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την απόφαση της να δώσει τη διοργάνωση εκεί, στήριξε την επιλογή της και πιθανή απόφαση της Παρί να ενταχθεί στην ESL θα έχει σίγουρα απρόβλεπτες συνέπειες. 

Ήδη πάντως υπάρχει ξεσηκωμός στις τάξεις των φιλάθλων και ειδικά στην Αγγλία όπου η κατακραυγή κατά των διοικήσεων των συλλόγων που εντάχθηκαν στην ESL είναι τεράστια.

Κι αν αυτός που συγκλόνισε το βράδυ της Κυριακής ήταν ο πρώην αρχηγός της Γιουνάιτεντ Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος έκανε λόγο για «ντροπή», σήμερα πήρε θέση και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τις επιλογές της ιδιοκτησίας των «κόκκινων διαβόλων».

«Με την δημιουργία της Super League μιλάμε για απόδραση από τα Κύπελλα Ευρώπης όπως τα γνωρίζουμε επί 70 χρόνια. Στην εποχή μου στην Γιουνάιτεντ, παίξαμε σε τέσσερις τελικούς του Champions League και ήταν πάντα οι πιο ξεχωριστές βραδιές. Η Έβερτον ξοδεύει 500 εκατομμύρια λίρες για να χτίσει ένα νέο γήπεδο με τη φιλοδοξία να παίξει στο Champions League. Οι οπαδοί λατρεύουν τον ανταγωνισμό ως έχει, Οταν ήμουν παίκτης της Ντανφέρμλιν στη δεκαετία του '60 αλλά και προπονητής της Αμπερντίν για να φτάσεις στην κορυφή της Ευρώπης ήταν σαν να ανεβαίνεις το Έβερεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκωτσέζος τεχνικός προς τους Αμερικάνους ιδιοκτήτες της αγαπημένης του ομάδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Charles Geschke: Πέθανε ο «πατέρας» του PDF και συνιδρυτής της Adobe

Πελώνη: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το Πάσχα

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη αίτηση για τον μη κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης