Ερικ Σποέλστρα: Από το «μπουντρούμι» των Χιτ, για 5η φορά στους τελικούς του NBA

Ερικ Σποέλστρα: Από το «μπουντρούμι» των Χιτ, για 5η φορά στους τελικούς του NBA

Ο Ερικ Σποέλστρα ξεκίνησε ως συντονιστής βίντεο στους Χιτ το 1995, έγινε το αγαπημένο παιδί του Πατ Ράιλι και πλέον κυνηγάει το τρίτο του δαχτυλίδι στο NBA

spoelstra_1
Οι παλαιότεροι στον οργανισμό των Χιτ, το ονόμαζαν «Dungeon». Ελληνιστί, το μπουντρούμι. Ενα μικρό δωμάτιο με υπολογιστές της εποχής (μπορείτε να φανταστείτε πως ήταν το μακρινό 1995) στο οποίο ο εκάστοτε video coordinator διαχειριζόταν τα βίντεο της ομάδας.

Ποια ήταν η δουλειά του; Να «σκανάρει» τους αντιπάλους, να «κόβει» τις αναλύσεις που το προπονητικό σταφ θέλει. Βέβαια, άλλη η δουλειά που γίνεται τώρα με την τεχνολογία που υπάρχει κι άλλη το 1995.

Σε ηλικία 25 ετών, ο Ερικ Σποέλστρα (περί ου ο λόγος) μπήκε στο «μπουντρούμι». Για να κάνει την δουλειά. Και η αλήθεια είναι πως λίγοι θυμούνται τα όσα έκανε για δύο χρόνια εκεί μέσα. Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σημασία έχει πως τον ξεχώρισε ο Πατ Ράιλι! Αυτό ήταν. Ο Σποέλστρα έγινε το... πουλέν του.

Το 1997 έγινε βοηθός προπονητή διατηρώντας και τον ρόλο του video coordinator. Και οι προαγωγές συνεχίζονταν!
Το 1999 αναβαθμίστηκε και ως σκάουτερ αντιπάλων διατηρώντας και τον ρόλο του assistant βγαίνοντας από το «μπουντρούμι». Το 2001 έγινε διευθυντής του scouting!

Κλείσιμο


Ολα αυτά τα χρόνια δε σταμάτησε να δουλεύει. Εκτός από όλες τις δουλειές που είχε να κάνει, προπονούσε και τους παίκτες. Με συγκεκριμένες ασκήσεις, εξειδικευμένες που πράγματι βοηθούσαν τους αστέρες του ΝΒΑ. Για παράδειγμα η δουλειά που έκανε με τον Ντουέιν Ουέιντ στο σουτ! Ο Ουέιντ δεν ξεχώριζε για το mid-range σουτ του, αλλά το δούλεψε με τον Σποέλστρα κι έγινε μέρος του παιχνιδιού του.

Φυσικά εκτός από διευθυντής του scouting, ο Ερικ Σποέλστρα παρέμενε μέλος του προπονητικού staff και ήταν εκεί όταν οι Χιτ κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους το 2006 με τον Πατ Ράιλι βεβαίως βεβαίως προπονητή (αφού... έφαγε τον Βαν Γκάντι τον Δεκέμβρη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωνε πως ήθελε να περνάει περισσότερη ώρα με την οικογένειά του).

Και το 2008 όταν οι Χιτ χρειάστηκαν νέο τεχνικό ο Πατ Ράιλι ήξερε ήδη τον εκλεκτο. Ο Ερικ Σποέλστρα σε ηλικία 38 ετών θα γινόταν ο head coach του Μαϊάμι.

Το 2012 κατέκτησε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ
Το 2013 ήταν προπονητής στο All Star Game
Το 2013 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ
Το 2020 βρίσκεται για 5η φορά σε τελικούς του ΝΒΑ
Ο Ερικ Σποέλστρα πλέον είναι 50 ετών. Πρόσφατα επέκτεινε το συμβόλαιό του έως το 2025! Μόνο ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει περισσότερα χρόνια σ' ένα σύλλογο από τους εν ενεργεία προπονητές και βρίσκεται στην 12η σεζόν του στο ΝΒΑ.

Από το «μπουντρούμι» στην ευκαιρία να διεκδικήσει το 3ο του δαχτυλίδι. Κι αυτήν την φορά χωρίς τον ΛεΜπρον, χωρίς τον Μπος, χωρίς τον Ουέιντ. Ο Ερικ Σποέλστρα ζει εδώ και χρόνια το Αμερικάνο Ονειρο. Απλά αυτήν την φορά αντίπαλος (και όχι συμπαίκτης) θα είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς...

When Pat Riley retires, Erik Spoelstra should be Miami's Gregg Popovich - Jorge Sedano | The Jump



Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Για «σεφτέ» στον Κάμπο ο Παναθηναϊκός

Τρομακτικό ατύχημα στο γκραν πρι της Ρωσίας στη Formula 2 - Δείτε βίντεο

Serie A, Ρόμα - Γιουβέντους 2-2: «Όρθιοι» οι Μπιανκονέρι με Κριστιάνο οδηγό - Δείτε τα γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης