LIVE

Κορωνοϊός

Πάμε Χάγη για το Δίστομο

Πάμε Χάγη για το Δίστομο

Η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση για τις κατοχικές αποζημιώσεις...

Με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, την οποία ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γεμανικής κατοχής.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σοβαρότητα αλλά και στον ιδιαίτερο συμβολισμό του θέματος και όπως τόνισε «στην λήψη της απαιτούμενης απόφασης έπρεπε να εξετάσουμε προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας».

Υπογράμμισε ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και πως «με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση απόφασισε να συμπαρασταθεί στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας.

Εξ αυτού οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση, με την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον πρωθυπουργό, ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας στις 14 Ιανουαρίου για δυνατότητα της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για το εν λόγω ζήτημα.

Η δίκη αυτή άρχισε με κατάθεση προσφυγής της Γερμανίας κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου 2008 με αντικείμενο να διαπιστωθεί  από το τελευταίο η παραβίαση από την Ιταλία (τα Ιταλικά δικαστήρια)της υποχρέωσής της κατά το διεθνές δίκαιο να αναγνωρίσει  το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.
 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, στην προσφυγή της η Γερμανία προβάλλει στο Διεθνές Δικαστήριο ότι παραβιάζεται η ετεροδικία που απολαύει το Γερμανικό Δημόσιο λόγω της εκτέλεσης στην Ιταλία της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία επιδικάζονται αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου.
 
Η Ελλάδα θα ασκήσει αίτημα παρέμβασης στη δίκη αυτή σύμφωνα με το άρθρο 62 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου προβάλλοντας ότι έχει έννομο συμφέρον στην εκκρεμή δίκη το οποίο θίγεται από την απόφαση του Δικαστηρίου επί της υποθέσεως αυτής.
 
Επισημαίνεται ότι το ΔΔΧ θα πρέπει να αποφασίσει κατ’ αρχήν αν η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει στην εν λόγω δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας. Εφόσον δε το Δικαστήριο χορηγήσει τελικά τη σχετική άδεια τότε η χώρα μας θα μπορεί να μετάσχει στη δικαστική διαδικασία με δυνατότητα παρουσίασης της ελληνικής επιχειρηματολογίας επί της ουσίας της διαφοράς.

Δυο αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας


Η εκκρεμή διαδικασία στη Χάγη έχει ως αφετηρία δύο αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, οι οποίες κηρύχθηκαν εκτελεστές από ιταλικά δικαστήρια. Πρόκειται:

-Για την απόφαση 137/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, με την οποία αναγνωρίστηκε η υποχρέωση της Γερμανίας να καταβάλει αποζημίωση σε κατοίκους του Διστόμου Βοιωτίας για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο των συγγενών τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από γερμανικά κατοχικά στρατεύματα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση αυτή κηρύχθηκε εκτελεστή με απόφαση του Εφετείου Φλωρεντίας. .

-Για την 11/2000 του Αρείου Πάγου, η οποία κηρύχθηκε εκτελεστή, ως προς τα δικαστικά έξοδα, με αμετάκλητη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας.

Ωστόσο, η διαδικασία εκτέλεσης κατά ακινήτων της Γερμανίας που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος, δεν ολοκληρώθηκε. Και αυτό γιατί Γερμανία και η Ιταλία συμφώνησαν στις 18/11/2008 να παραπέμψουν την μεταξύ τους διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με βάση τη συμφωνία για φιλική διευθέτηση της διαφοράς, η Γερμανία υπέβαλε στις 22/12/2008 αίτηση στο Δικαστήριο, με την οποία ζητούσε να αναγνωριστεί ότι η Ιταλία δεν σεβάστηκε το προνόμιο δικαιοδοτικής της ασυλίας, καθώς διέταξε μέτρα κατά περιουσίας του γερμανικού δημοσίου, με την κήρυξη, μεταξύ άλλων, ως εκτελεστών των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων.

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε, επιπλέον, από το Δικαστήριο της Χάγης να αναγνωρίσει ότι η Ιταλία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα καταστούν ανεκτέλεστες οι αποφάσεις των δικαστηρίων της, που παραβιάζουν το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας.

Έτσι, μετά την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένοντας την έκδοση της σχετικής απόφασης, η ιταλική κυβέρνηση, με το ν.δ. 63/28.04.2010, ανέστειλε προσωρινά την ισχύ των εκτελεστών τίτλων κατά της Γερμανίας.

Η Ελλάδα τώρα παρεμβαίνει στη διαφορά μεταξύ των δυο κρατών με βάση το άρθρο 62 του καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το οποίο κράτος που έχει έννομο συμφέρον σε σχέση με επίδικη διαφορά ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, μπορεί να υποβάλει αίτημα, προκειμένου να του επιτραπεί να ασκήσει παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Μανώλης

 Οποιος δεν έχει εθνική συνείδηση δεν θα του την σφυρηλατίσω στο κεφάλι Στο γεωγραφικό σημείο 35º35'N, 25º11'E. ένας τουρίστας έβαλε μια φωτογραφία και έγραψε: Sunrise on the way to Santorini (Greece) Σίγουρα οι μανάδες που είναι θαμένες σ΄ αυτόν τον υγρό τάφο και κρατούν σφυκτά στην αγγαλιά τα παιδιά τους ακόμα μετά από 66 χρόνια ο ήλιος δεν θα ανατήλει όπως δεν θα ανατήλει και για τα θύματα του Διστόμου. Σήμερα τα εγκλήματα στον Ελληνικό λαό γίνοντε πολιτισμένα,, τότε τα λέγαμε Καλάβρυτα Δίστομο Βιάνο Τανάις και δεν πρέπει να ξεχνιούντε αλλά ούτε να μένουν ατιμώρητα. Μανώλης Είμαι δολοφωνημένος στις 09.06.1944 και θαμένος στο σημείο 35º35'N, 25º11'E. Μανώλης

Xa

Νωρις το θυμηθηκαμε.Τοσα χρονια τι καναμε; Ποτε θα ζητησουμε αποζημιωση απο τους Τουρκους για το 1453; Συγνωμη λαθος!Το Βυζαντιο ηταν ρωμαικο! Γιαυτο εξαλλου σφυριζουμε αδιαφορα καθε 29 Μαη οταν οι απεναντι γιορταζουν. Τοτε να ζητησουμε αποζημιωση απο τους Ιταλους,απογονους των Ρωμαιων για την καταλυση των κρατων-πολεων της αρχαιας Ελλαδας; Ή κι απο τους Περσες!Τοσες φορες τους κατραπακιασαμε. Απο υποκρισια καλα παμε! Τοσα χρονια αυτοι που εχασαν τους δικους τους ετρωγαν πορτα οταν ζητουσαν τη κρατικη στηριξη.Τωρα τους θυμηθηκαν και θα τους παρασταθει το Ελληνικο κρατος. Νομοι,δικαστηρια και πρασινα αλογα! Μαγκιες στην Γερμανια απο την οποια δεν κινδυνευουμε. Οταν τα προηγουμενα χρονια τρωγαμε τις ευρωπαικες επιδοτησεις βουλωναμε το στομα των συγγενων. Τωρα κικιριζουμε σαν τα κοκκορακια τα νανακια. Τα παντελονια σας να τα δειξετε στους Τουρκους εφαρμοζοντας τα 12 μιλια με το casus beli. Το λιονταρι της Metro Goldwin Mayer προκαλει περισσοτερο φοβο οταν βρυχαται στην αρχη μιας παλιας χολυγουντιανης ταινιας.

Γεώργιος

 Για όλους μας το Δίστομο είναι ο τόπος που έγινε ένα από τα πολλά εγκλήματα του τακτικού γερμανικού στρατού, στις 09.06.1944 δηλαδή την ίδια ημέρα οι γερμανοί της Κρήτης έστηλαν το καράβι TANAIS μπροστά στις τορπίλες αγγλικού υποβρυχίου στέλνωντας στο βυθό 600 άνθρώπους (γυναικόπαιδα αλλά και αγωνιστές της αντίστασης στην Κρήτη). ¨οταν σήμερα στην Γερμανία η αξία της ανθρώπινης ζωής υπολογίζεται από αυτοκινητιστικό 10 000 000 επί 800 ανθρώπους την ίδια ημέρα Δίστομο και Κρήτη είναι το ποσό προσωρινής αποζημίωσης σε αυτά τα θύματα όχι στην Ελλάδα αλλά στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων χωρίς να μπορούν οι πολιτικοί να βάλουν χέρι και να τα ροκανίσουν.

Γιώργος Σαμωνάς

 Στις 10. 06 1944 δεν ήταν μόνο το Εγκλημα του Διστόμου που έπραξε απάνθρωπα ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ γερμανικός στρατός στις 9.6.1944 βούλιαξαν το καράβι Tanais με 600 κρατουμένους Ελληνες και Ελληνοεβραίους ένα διαβολικό σχέδιο να το πάνε μπροστά στις τορπίλες Αγγλικού υποβρυχίου οι ζωές που χάθηκαν μέσα σε 24 ώρες πέρασαν τις 800.

Euaggelos GERMANIA

 maria!!! xaxaxa me ta kitrina poion AGAPAS kalutera;

maria

 me entoli tou Andrea Papandreou egine i prosfigei to 1995 me entoli papandreou to 2011 egine i sturiksei gia na dikaiothoun oi agones toson xronon!!!!

G.K.

 Ο κ. Παναγιωτόπουλος πιο πάνω έχει απόλυτο δίκιο. ο εκλιπών δικηγόρος Ιωάννης Σταμούλης ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να εκτελεστεί η απόφαση στην Ιταλία (διότι το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έδινε τη σχετική άδεια προκειμένου να γίνει αναγκαστική εκτέλεση κατά του Γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα - να τα λέμε αυτά) και έτσι έφτασε η υπόθεση στο Δικαστήριο της Χάγης, με την Γερμανία να στρέφεται κατά της Ιταλίας. Αν δεν έκανε την κίνηση αυτή ο Ι. Σταμούλης, το μόνο που θα είχαμε τώρα θα ήταν μια απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν θα εκτελούνταν στην Ελλάδα (εκτός και αν ο κ. Καστανίδης υπέγραφε την σχετική άδεια).

Παναγιώτης

 Μακάρι να κινηθεί το θέμα και να μην είναι μόνο φανφάρες για εσωτερική κατανάλωση.

ΒΛΑΥΡΕΝ

 ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ (ΓΑΠ & ΚΛΠ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ. ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΝΤΑΣ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΤΡΙΤΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΟΛΗΣΕΙ Η ΒΕΛΟΝΑ. ΜΙΛΑΕΙ Ο ΓΑΠ ΟΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

mixail

xaxaxaxaxaaaaaxaxaxaxaxaaaaaaaa eleos!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης