Κουμουτσάκος: Ελεγχόμενη η κατάσταση σε Ριτσώνα και Μαλακάσα - Υπάρχουν και σενάρια δύσκολα

Κουμουτσάκος: Ελεγχόμενη η κατάσταση σε Ριτσώνα και Μαλακάσα - Υπάρχουν και σενάρια δύσκολα

Η λειτουργία της υπηρεσίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού υπενθύμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

giorgos-koumoutsakos
Κανένα αίτημα ασύλου δεν θα επανεξεταστεί μέχρι να λειτουργήσει εκ νέου η σχετική υπηρεσία, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αιτήματα δεν θα επανεξεταστούν μέχρι να λειτουργήσει η υπηρεσία (σ.σ. οι αιτήσεις εξετάζονται με φυσική παρουσία του αιτούντος), υπάρχει όμως το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε, επίσης, όταν η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στις αιτήσεις που θα κριθούν θα είναι και αυτών που μπήκαν στην Ελλάδα τον μήνα κατά τον οποίο είχε ανασταλεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου λόγω των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στα σύνορα με τον Έβρο. «Θα κριθούν σε προσωπική βάση και γρήγορα και έτσι πολύ γρήγορα θα ξέρουμε ποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και ποιοι δεν έχουν και θα επιστραφούν πίσω».

Όσον αφορά την κατάσταση στις δομές με κρούσματα κορωνοϊού σε Ριτσώνα και Μαλακάσα ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «είναι ελεγχόμενη». «Οφείλω να δώσε εύσημα στην ΕΛΑΣ και τον ΕΟΔΥ για την άμεση κινητοποίηση και την καλή συνεργασία με το υπουργείο. Έγινε η ιχνηλάτηση πολύ γρήγορα, εντοπίστηκαν οι άνθρωποι και μέσα στους χώρους έγινε η καραντίνα των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με το κρούσμα».

«Η αστυνομια βοηθάει επίσης ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση των διαμενόντων στις δύο αυτές δομές προς τον τοπικό πληθυσμό. Κάποιοι είπαν για γκέτο αλλά αυτή είναι μια ρηχή και ανόητη κριτική γιατί η μη μετακίνηση προστατεύει αμφότερους καθώς ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για μη μετακινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ωστόσο είπε ότι «υπάρχουν και σενάρια δύσκολα για τα οποία προετοιμαζόμαστε γιατί μετανστευτικό και επιδημία δημιουργούν συνθήκες πρωτόγνωρες που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο».

Ειδήσεις σήμερα:

Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια: Πότε θα καταβάλλονται και πότε όχι

Ντιντιέ Ραούλ: Μεσσίας της χλωροκίνης ή επικίνδυνος Πανοραμίξ;

Από την Μεγάλη Τετάρτη το επίδομα των 800 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης