Κορωνοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο «πόλεμος των 20 ημερών» για την καμπύλη και τα μέτρα

troxaia-arthrou

Η τροχιά της καμπύλης μέχρι τις 27 Απριλίου θα κρίνει την τελική ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα

«Εισιτήριο» εξόδου από τον αυτοπεριορισμό αποτελεί η τροχιά που θα διαγράψει η καμπύλη μετάδοσης του κορωνοϊού τις επόμενες 20 ημέρες για τους ειδικούς επιστήμονες και συνακόλουθα το κυβερνητικό επιτελείο. Παρότι κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει με βεβαιότητα στο ημερολόγιο τον ακριβή χρόνο επιστροφής στην προτεραία της πανδημίας κατάσταση, τη λύση στην εξίσωση αυτή φέρνει πιο κοντά η σύγκριση της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα με άλλες χώρες, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας για ταχεία μετάβαση στην κανονικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την εκκίνηση οποιασδήποτε συζήτησης για τη λήξη των μέτρων αυτοπεριορισμού εκ μέρους της κυβέρνησης συνιστά η ευλαβική προσήλωση σε αυτά από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τις επόμενες ημέρες και με ορόσημο την 27η Απριλίου, οπότε και εκπνέει η παράταση της καταντίνας.

«Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο», προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ, ιχνηλατώντας τα πρώτα βήματα στο μονοπάτι επιστροφής στην κανονική ζωή, με ορίζοντα τον Μάιο.

Κοινή επιδίωξη λοιμωξιολόγων και των κυβερνητικών στελεχών αποτελεί η πασχαλινή περίοδος να κυλήσει «αναίμακτα», ώστε η σταθεροποιητική πορεία που διαγράφει το τελευταίο διάστημα ο ιός στη χώρα να γνωρίσει και περαιτέρω κλιμάκωση από σήμερα και για 20 ημέρες. Η έκβαση της μάχης, ωστόσο, εκ του συστάδην με τον κορονοϊό μέχρι τις 27 Απριλίου προσκρούει στο ενδεχόμενο απόπειρα μαζικής παραβίασης των μέτρων αυτοπεριορισμού, πιθανότητα που απομακρύνει όμως κάθε σχέδιο τερματισμού των όρων προστασίας. Επιχειρώντας να προλάβει τυχόν σχετικούς συνειρμούς, «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει όλο αυτό, πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί.

Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμία χαλάρωση» υποστήριξε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας την επάνοδο στην κανονικότητα ως μια διαδικασία βαθμηδόν.

«Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων της… μεγάλης επιστροφής στους ειδικούς επιστήμονες. Η απόσταση, όμως, που χωρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πειθαρχεί στα μέτρα με την «ημέρα της ανεξαρτησίας» παραμένει σημαντική και σίγουρα δεν μπορεί να διανυθεί σε άμεσο χρόνο. « Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και να μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Αυτό πρέπει να ξεκάθαρο» επισήμανε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, διαψεύδοντας κάθε σχετική αυταπάτη.

Στα χαρακώματα… των ναών

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», τυχόν εορταστικές «παραφωνίες» και παροξυσμοί δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, ιδίως στο πεδίο τέλεσης των ιερών ακολουθιών. Με δεδομένο ότι η νέα παράταση περιοριστικών μέτρων σε όλους τους λατρευτικούς χώρους ισχύει από τις 12 μέχρι και τις 20 Απριλίου, συμπεριλαμβάνοντας και την Μεγάλη εβδομάδα, τα βλέμματα του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένα και έξω από τους ναούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά φαινόμενα συνωστισμού. Η υψηλή πιθανότητα μια τέτοια «αντικοινωνική» συμπεριφορά να πυροδοτήσει ντόμινο κρουσμάτων μετάδοσης του ιού, ιδίως στα αστικά κέντρα με την έντονη πληθυσμιακή πυκνότητα, διαφάνηκε και από τους αριθμούς ασθενών σε καραντίνα που αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μόνο τα κρούσματα στην Αττική από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 1.082, εκ των οποίων 712 είναι και σήμερα ενεργά, με τον κίνδυνο νέας αλυσίδας μετάδοσης του ιού να ελλοχεύει τελικά ανά πάσα στιγμή.«Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες εκεί έξω στην επαρχία, στα χωριά μας που καρτερικά και εκείνοι έχουν με συνέπεια αντισταθεί στον ιό» συνέστησε στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο «δεν είναι αποδεκτό».

Μίγμα ελέγχων και προστίμων

Την ίδια ώρα, ο αγώνας για την υπεράσπιση του συλλογικού κεκτημένου, δηλαδή η επιβράδυνση ως τώρα του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα θα κριθεί στην… άσφαλτο, καθώς ένα μίγμα αυστηρών ελέγχων και πολλαπλασιασμού των προστίμων κατά την κορύφωση των εορτασμών του Πάσχα είναι στα σκαριά. Ξεκαθαρίζοντας ότι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι θα μείνουν ανοιχτοί και τις ημέρες των γιορτών λόγω της διατήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτό που θα συναντήσουν οι επίδοξοι εκδρομείς στις πύλες εξόδου, θα είναι τελικά η ΕΛΑΣ, αν επιχειρήσουν να υπερβούν τους κανόνες αυτοπεριορισμού. «Καταλαβαίνουμε όλοι στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη και πάρα πολύ δύσκολη. Και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι τις άγιες μέρες του Πάσχα θα ήθελαν να βρεθούν δίπλα στους δικούς τους, δίπλα στους συγγενείς τους, στα εξοχικά τους, στα χωριά τους και στην περιφέρεια. Όμως δυστυχώς ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι τα πάει καλά», σημείωσε από πλευράς του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μπροστά στο διακύβευμα, ωστόσο, της διαφύλαξης της καμπύλης σε καθοδική τροχιά εντός των επόμενων 20 ημερών, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σε πρώτη φάση θα ενταθούν οι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία ενόψει του Πάσχα και στις εθνικές οδούς, έλεγχοι οι οποίοι θα συνδυαστούν με αυξημένα πρόστιμα για τους παραβάτες, αποθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους από την διακινδύνευση μιας πασχαλινής εξόδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης - Δείτε βίντεο

Ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συνεργάζονται επ' αμοιβή με δημόσια νοσοκομεια

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκαλύπτει το «μενού» των νέων μέτρων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ΑΓΓΕΛΟΣ

"Προτέρα" ή "πρότερη" κατάσταση και οχι "προτεραια" αντε αγραμματοι..μπεεεε

Τα μέτρα θα

Τελειώσουν μόνο όταν το αποφασίσουν οι Πολίτες και κατά χιλιάδες γράψουν στα παλιά τους υποδήματα τις απαγορεύσεις εκ των οποίων πολλές ειναι απλά παρανοικές και αποφασισμένες απο επιδημιολόγους που ναι μεν γνωρίζουν το αντικείμενο τους αλλά ειναι ανεπαρκείς να πάρουν αποφάσεις που υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους. Απο σύμβουλοι γινονται εξουσιαστές. Οι δε Πολιτικοί ως συνήθως νίπτουν τας χείρας. Εμφανίζονται μόνο για να εισπράξουν επιδοκιμασίες.

Μεγάλη αλήθεια.

Όπως το γράφεις.

Χ.Π.

Δεν υπάρχει εναλλακτική άσχετα με την "καμπύλη". Τίποτα διαφορετικό δεν θα γινόταν στην πατρίδα μας αν είχαμε μείνει μόνο στα πρώτα μέτρα χωρίς υποχρεωτική απαγόρευση κυκλοφορίας κτλ.. Αν είχαμε κλείσει μόνο σχολεία, θέατρα, συνεδριάσεις, εκθέσεις κτλ και αν είχαμε ελέγξει ταξιδιώτες πτήσεις και λιμάνια, καθώς και κάποια καταστήματα όπως, γυμναστήρια κομμωτήρια, νύχια κτλ, καθώς και εστιατόρια , καφε και τα συναφή, αυτά θα ήσαν αρκετά και θα είχαμε αποφύγει την ασύλληπτη καταστροφή της οικονομίας, την οποία τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο να μην μαζεύονται τα αγροτικά προιότα και να πεθαίνουν από ασιτία τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή!!! Τόσο βόδια είναι οι αρμόδιοι, που με ψεύτικα στοιχεία και πλαστές φωτογραφίες από τους δρόμους και τις παραλίες τις πρώτες εβδομάδες διέσπειραν το μίσος και την διχόνια στον λαό, ότι δηλαδή υπάρχουν οι παλιάνθρωποι που δεν υπακούουν για να κάνουν αυτό που ήθελαν.. Όποιος μπορει με στοιχεία να μου αποδείξει ότι δεν έχω δίκαιο να μου πει.. Με στοιχεία όμως... και όχι με αφοριμούς και μαλακίες.. Χωρίς να είναι υποχρεωτικό χιλιάδες συνεστιάσεις και πίτες δεν έγιναν από πρωτοβουλία των ατόμων,με εξαίρεση τον ηλίθιο μεγαλογιατρό και την γ...η γυναίκα του που κόλησαν στις 22/3 όλη την "καλή κοινωνία" της αθήνας.. Από ιδιωτική πρωτοβουλιά ακυρώθηκαν οι εκθέσεις ΝΑΤΕΧ που μαζεύει 30000 κόσμο, τα Ποσειδώνια κτλ χωρίς να χρειαστει ο ζαγοριαννάκος Χαρδαλιάς. Τώρα Κύριοι της κυβέρνησης (της συμφοράς) διαχειριστήτε 3 εκατομμύρια ανέργους, χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, πλήρη κατάρευση της αγοράς και σε λίγο το πρόβλημα εφοδιασμού αγαθών... Μόνο κανονίστε μην φέρετε κανένα μνημόνιο γιατί έχετε τελειώσει την ίδια μέρα.. Μην ξεχνάτε ότι η μούμιάαο σακάτης Σόιμπλε αναστήθηκε και είναι εδώ...!1 Εσείς τον αναστήσατε ηλίθιοι..!!!

Στέλιος

Ο γιατρός συνέστησε να σου λέμε σε όλα ναι. Έλα την πορτοκαλάδα σου τώρα

Μπομπυ Τσιμπλιδας

Γραφεις οτι ειναι υπερβολικα τα μετρα της κυβερνησης κι οτι καταστρεφουν την οικονομια,και προτεινεις τα ιδια ΕΚΤΟΣ απο την απαγορευση κυκλοφοριας.Αρα με το να σουλατσαρουν ασκοπως περα δωθε οι γεροι (και οι νεοι) δεν πληττεται η οικονομια!Σου χαριζω δωρεαν εισητηριο χωρις επιστροφη για Ιταλια,Γαλλια,Ισπανια και Νεα Υορκη.

μπ

βάλτε αυστηρά μέτρα, ο γείτονας μου έχει παραγγείλει το αρνί από τον κρεοπωλείο της γειτονιάς και μας έχει καλέσει για φαγητό και εμας τους γείτονες

Τρολ

Φτιάξε ένα μπολ τζατζίκι και άστο στην εξώπορτα... Εμείς μέσα μέχρι το εμβόλιο η να μηδενιστούν τα κρούσματα για δεκαπέντε μέρες τουλάχιστον !!!

Της Ελλάδος το παιδί

Χλαπατσα εσύ ?

Ματ

Πως είναι δυνατόν όταν βγούμε έξω έστω και σταδιακά να μην υπάρξει κίνδυνος να κολησουμε;

@

Πρέπει να καταλάβεις ότι οι περισσότεροι θα κολλήσουμε τον ιό μιας και το εμβόλιο δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Πολλοί θα πεθάνουν όσα μέτρα και να παρθούν. Το θέμα είναι να μήν κολλήσουμε όλοι ταυτόχρονα και καταρρεύσει το σύστημα υγείας όπως έγινε στην Ιταλία.

Eva

Θα την πατησουμε στο τελος. Αυξηστε τα προστιμα ΤΩΡΑ και σταματηστε να λετε οτι παμε καλα. Ο Ελληνας ενθουσιαζεται και θα χαλαρωσει.

ετσι συνεχιστε να δουλευετε τον κοσμο

οτι το καλοκαιρι θα απολαυσουμε ηλιο και θαλασσα. Να δω αν θα υπαρχει υπουργος που θα τολμησει να πει οτι φετος δεν ανοιγουν τα συνορα για τουριστες. Γιατι αν ανοιξουν (οπως ειναι και το φυσιολογικο), η μη-ανοσια που εχτισε η κοινωνια μας τοσες μερες θα κανει την ολη προσπαθεια των 2 μηνων καραντινας να παει στραφι. Και τοτε ολη η οργη θα ξεσπασει πανω στους σημερινους...σωτηρες

Αρμός κυβέρνησης

Και θα ανοίξουν και θα πανηγυρίσουν την νίκη . Όσο αφορά την " μη ανοσία " κλπ θα πάρεις ένα μπλε χαπακι και όλα καλά. Άλλη ερώτηση ?

ΑΛΛΗΛΟΣΚΟΤΩΜΟΣ !!!

"για ταχεία μετάβαση στην κανονικότητα.".... "να μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Αυτό πρέπει να ξεκάθαρο» επισήμανε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, .... ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ....

Γιάννης

Όλη η Ευρώπη στη μάχη κατά του κορονοιου έβγαλε έξω τον στρατό να βοηθήσει.Εδω τους καραβαναδες επιτέλους γιατί τους πληρωνουμε;Θα κουνηθουν απ' την ξάπλα επιτέλους καμία φορά;Όλα η αστυνομία θα τα κάνει μια ζωή;Τα ίδια λεφτά περνουν στο κάτω κατω.Οι αστυνομικοι τρέχουν μερα νύχτα παντού και για τα πάντα και οι καραβαναδες μόνο ξάπλα,καθησιο,απαλλαγές και άδειες.Και υπηρεσία στη μονάδα πάλι ύπνο και τάμπλετ χωρίς κανένα άγχος και κίνδυνο.Βγαλτε τους έξω επιτέλους!!!

Νικος

γιωτα πέντε να υποθέσω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης