Κορωνοϊός - Πάιατ: Το χτύπημα από τον ιό μοιάζει με το Περλ Χάρμπορ - Ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί οικονομικό σοκ σαν αυτό

Κορωνοϊός - Πάιατ: Το χτύπημα από τον ιό μοιάζει με το Περλ Χάρμπορ - Ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί οικονομικό σοκ σαν αυτό

Τι είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες δημοσιογράφους 

pyatt_10
«Αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά μας. Η κατάσταση είναι σαν το Περλ Χάρμπορ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ για την πανδημία του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βγουν απ' αυτή την κρίση ισχυρές. Παρομοιάζοντας την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αμερική σαν το χύπημα που υπέστησαν οι ΗΠΑ από τους Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ το 1941 υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση θα ενεργοποιήσει την επιστημονική και βιομηχανική μηχανή της χώρας του. «Όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει εμβόλιο» υποστήριξε ο Τζέφρι Πάιατ.

Χαρακτήρισε έξοχη τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα στο θέμα της πανδημίας και αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες που έχει για το θέμα της κρίσης του κορωνοϊού με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ερωτήματα για την εξάπλωση του ιού

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, σε τηλεδιάσκεψη από την πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα τόνισε ότι αυτή την ώρα πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πρόσθεσε όμως ότι μετά θα πρέπει να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα μεταξύ των οποίων είναι το «πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ιός;» και «ποια ήταν τα γεγονότα που του επέτρεψαν να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα από την πόλη Γουχάν σε όλο τον πλανήτη;».

Πάιατ για Έβρο: Πολύ πετυχημένη η ελληνική αντίδραση - Η Τουρκία παραπλάνησε τους μετανάστες

Το protothema.gr ρώτησε τον κ. Πάιατ ποια είναι η άποψή του για την μεταναστευτική κρίση και αν θεωρεί ότι η προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών να εισβάλουν στην Ελλάδα από τον Έβρο θα επαναληφθεί.

«Τέσσερις εβδομάδες πριν ήμουν στην Αλεξανδρούπολη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Πάλμερ. Ήμουν ο μοναδικός πρεσβευτής χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ που έκανα τον κόπο να ταξιδέψω στον Έβρο. Μίλησα για το γεγονός ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε και παραπλάνησε τους μετανάστες που μετακίνησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ.

Και συνέχισε ο Αμερικανός πρεσβευτής: «Η κινητοποίηση των Ευρωπαίων από την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ επιτυχημένη όπως και η επανενεργοποίηση της Frontex. Αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά ένα ευρωτουρκικό θέμα κι αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο».

Κλείσιμο
Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε επιτυχημένη την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και εξήρε την αποτελεσματικότητα των ελληνικών υπηρεσιών που ανέλαβαν τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Πάιατ για Έβρο: Τελευταία φορά που είχα δει κάτι τέτοιο ήταν στην Ανατολική Ουκρανία...

«Η κατάσταση θύμιζε πεδίο μάχης, τελευταία φορά που είχα δει κάτι τέτοιο ήταν στην Ανατολική Ουκρανία» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ και προειδοποίησε εμμέσως ότι η Άγκυρα μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου τον παράγοντα παράνομοι μετανάστες μετά το τέλος της κρίσης με τον κορωνοϊό. «Το πρόβλημα με τον πληθυσμό των μεταναστών στην Τουρκία δεν έχει εξαφανιστεί», ήταν η ακριβής φράση του Αμερικανού πρεσβευτή.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ένα βάρος που η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αλλά θα πρέπει να επιμεριστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εξήρε ειδικά την αποτελεσματικότητα του Λιμενικού και την συνεργασία των αμερικανικών υπηρεσιών με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράταση του προγράμματος Visa Waiver για ένα χρόνο

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver για ακόμη έναν χρόνο.

Επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης μετά την πανδημία

«Όταν τελειώσει η κρίση με τον κορωνοϊό και επιστρέψουμε σε κάτι που θα μοιάζει με την φυσιολογική ζωή, το ερώτημα είναι πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης που βρισκόταν στις αρχές Μαρτίου του 2020» τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής απέφυγε να απαντήσει σε άλλη ερώτηση του protothema.gr για το αν πιθανή παράταση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι το φθινόπωρο θα επηρεάσει τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Στο ερώτημα αν η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, η απάντηση του κ. Πάιατ ήταν ότι «ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ένα οικονομικό σοκ σαν αυτό».

«Είναι λες και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να βγάλουμε την παγκόσμια οικονομία από το τεχνητό κώμα. Την προηγούμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας είναι διαφορετικό από της Ευρώπης, χάθηκαν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας» υπογράμμισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η αμερικανική οικονομία είναι η πιο δυναμική στον κόσμο».

«Τώρα έχουμε μπροστά μας την ιατρική πρόκληση η οποία είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα. Μετά θα πρέπει να ξαναβάλουμε την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Για το θέμα της Λιβύης ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες: Δείτε τον Σωτήρη Τσιόδρα να συντονίζει το προσωπικό στο Αγία Βαρβάρα

«Αγία Βαρβάρα»: Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για τον Σωτήρη Τσιόδρα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης