Πέτσας: Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό μένοντας σπίτι

Πέτσας: Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό μένοντας σπίτι

«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Καμία έξοδος το Πάσχα

petsas12
Νέο παράθυρο για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου μετακινήσεων άνοιξε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τοποθετώντας στα επόμενα εικοσιτετράωρα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Με γνώμονα την αντίληψη ότι οι συνεπείς δεν «πρέπει να νιώσουν κορόιδα» η κυβέρνηση αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στον περιορισμό «είτε στο χρόνο, είτε στον αριθμό» των μετακινήσεων, καθώς «εξετάζουμε τις εφαρμογές του 13033» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «αντιδράσαμε άμεσα» αναφορικά με τις εικόνες στις ουρές των τραπεζών και ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα γίνεται η πληρωμή ρυθμισμένων οφειλών των πολιτών με τη χρήση κάρτας, μέσω του συστήματος taxis. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι παράταση έχει δοθεί για τις φορολογικές υποχρεώσεις ατόμων άνω των 70 ετών ή με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου.

«Κάνουμε έκκληση σε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως συνήθεις συναλλαγές «μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στο γκισέ της τράπεζας».

Ως προς τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην αναστολή λειτουργίας 2 λαϊκών αγορών και τα περιοριστικά μέτρα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ενώ ανακοίνωσε ότι 20 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στη δομή της Ριτσώνας, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί από μέρες στις προσφυγικές δομές, όπως ο περιορισμός στο δικαίωμα εξόδου, αλλά και η δημιουργία κατά τόπους υγειονομικών κέντρων εντός των δομών.

Λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «φέτος ας σουβλίσουμε τον κορονοϊό μένοντας σπίτι» και χαρακτήρισε «υπεύθυνη» και μελετημένη την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τέλεση λειτουργιών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι το Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών, μεταθέτοντας την επόμενη εβδομάδα την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα.

Ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στις δωρεές υγειονομικού υλικού από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα παρά τον «ακήρυχτο διεθνή πόλεμο παραγγελιών», ενώ υπογράμμισε ότι από τη Δευτέρα οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 565 σε 870 και 2.000 περίπου γιατροί και νοσηλευτές (από τους συνολικά 4.200) έχουν αναλάβει υπηρεσία. Παράλληλα, γνωστοποίησε την παρασκευή 35.000 αντισηπτικών και άλλων αναλώσιμων από μονάδες του στρατού.

Νέα προγράμματα για ανέργους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτίμησε τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης στα 6,8 δις ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), που καλύπτουν 8 στους 10 μισθωτούς, 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες και 3 στις 54 επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους για Ε 36.500 άτομα, αλλά και νέο πρόγραμμα στις αρχές Μαϊου για 100.000 ανέργους, παράλληλα με τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ουραγός αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα» επισήμανε ο κ. Πέτσας, υποστηρίζοντας πως τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Απαγορευτικό στα αστικά κέντρα

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο ένταξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην μάχη της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο τον μήνα Απρίλιο. Στο πλαίσιο αυτό, «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» εξήγησε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα γενικά και εκτός των αστικών κέντρων δεν επιτρέπεται. Αν υπάρξει μαζική προσπάθεια καταστρατήγησης» τις ημέρες του Πάσχα, «θα δούμε τις επιλογές υπάρχουν για να το αποτρέψουμε», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας - Αυστηρότερα μέτρα αν κριθεί αναγκαίο

Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό SMS στο 13033





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης