Χριστοδουλάκης για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση δεν έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις πηγές χρηματοδότησης

manolis_cristodoulakis

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στην κρίση του κορωνοϊού, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει την πραγματική οικονομία

Στις οικονομικές προεκτάσεις της κρίσης του κορωνοϊού, στις παραλήψεις της κυβέρνησης και στις προτάσεις του κόμματός του, αναφέρθηκε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Το ζήτημα είναι σήμερα να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε έστω και υπό αυτές τις συνθήκες την ελληνική πραγματική οικονομία», σημειώνει.

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι υπάρχουν «τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης και αξιοποίησης πόρων που η κυβέρνηση δεν τις έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο».

Συγκεκριμένα όπως λέει μιλώντας στο «Open»:

1. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι άρα αυτό αφήνει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσει να γίνει σοβαρή οικονομική πολιτική.

2. Λόγω της κρίσης η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης που της δίνει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό που μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

3. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.

«Αυτές είναι τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης που πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε», αναφέρει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό, να δούμε που βάζουμε προτεραιότητες όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός. Δυστυχώς, τα μέτρα που ακούσαμε προχθές από την κυβέρνηση δεν περιλάμβαναν καμία μέριμνα ούτε για τις τουριστικές επιχειρήσεις ούτε για τους εργαζομένους τους».Στη συνέχεια αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, λέει ότι «ακούσαμε ένα πλαίσιο μέτρων με μόλις 150 εκατομμύρια, τα οποία στην ουσία δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αυτή τη στιγμή πρέπει να εγγυηθούν και την επάρκεια τροφίμων αλλά και στη συνέχεια την απρόσκοπτη λειτουργία ενός βασικού πυλώνα της οικονομίας μας».

Μιλώντας για το θέμα της ρευστότητας, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι «είδαμε ελάχιστες κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, ώστε να υπάρχει ρευστότητα, στο πλαίσιο του 1 δισ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 20% του ΑΕΠ».

«Είδαμε να μην δίνεται λύση σε μείζονα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα όπως οι τραπεζικές επιταγές, αλλά και η μείωση των πρόσθετων εξόδων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής υπάρχει «παράκληση» από την κυβέρνηση προς στις τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ώστε οι τράπεζες να ενταχθούν και αυτές σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενισχύουν και τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και το πλαίσιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών», αναφέρει.

Όπως λέει ο κύριος Χριστοδουλάκης «δεν έχουμε ακούσει τίποτα που να σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου, και κυρίως, δεν δίνεται από την κυβέρνηση καμία στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες, στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι, ειδικά στην ελληνική οικονομία, ένα τεράστιο πλήθος που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας».

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «αστείο και προσβλητικό το voucher των 600 ευρώ για ''επανακατάρτιση''».

Τέλος, όπως είπε «είναι πολύ σημαντικό το πώς διαχειριζόμαστε τους ΚΑΔ και τα μέτρα στήριξης. Το να τους διευρύνουμε συγκυριακά και πολλές φορές πελατειακά με βάση το ''τι προκύπτει'' και ποιος πιέζει δεν είναι λύση. Εμείς έχουμε ακριβώς την αντίθετη λογική, που λέει πάμε σε μία οριζόντια ένταξη των επαγγελματικών κατηγοριών στους ΚΑΔ και από εκεί να αφαιρέσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν επαρκώς».

Ειδήσεις σήμερα:

Σχεδιάζει παρέμβαση στην αυριανή Ολομέλεια ο Μητσοτάκης για την τήρηση των μέτρων

Μόνιμοι ΟΤΑ: Κυλιόμενη εργασία και τα σαββατοκύριακα στους δήμους

Παραλύουν τα νοσοκομεία στο Παρίσι - Καμπανάκι για ελλείψεις σε φάρμακα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης