Προανακριτική Novartis: Παραμένουν οι σκιές και τα ερωτηματικά μετά την κατάθεση Παππά

Προανακριτική Novartis: Παραμένουν οι σκιές και τα ερωτηματικά μετά την κατάθεση Παππά

Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρώην υπουργός Επικρατείας να κρατήσει αποστάσεις απο τους βασικούς πρωταγωνιστές και τα επικίνδυνα σημεία της υπόθεσης, «τα περιστατικά τον εκθέτουν», σύμφωνα με τη ΝΔ - Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί η κατάθεσή του

pappas-proanakritiki
Παραμένουν οι σκιές και τα ερωτηματικά για τον βαθμό εμπλοκής του κ. Νίκου Παππά στην νέα παραθεσμική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν που αποκάλυψε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή παρά την προσπάθεια που κατέβαλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής να κρατήσει αποστάσεις απο τους βασικούς πρωταγωνιστές και τα επικίνδυνα σημεία της υπόθεσης.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη του εξέταση απο τα μέλη της προανακριτικής παραδέχθηκε ότι οργάνωσε δύο συναντήσεις - το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου και το 2018 στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής - μετά απο παρακλήσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ προκειμένου να διευθετηθεί ομαλά η δικαστική διαμάχη του κ. Μιωνή με τον εκδότη Γιάννη Φιλιπππάκη. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε μόνο τυπικό ρόλο στις διαβουλεύσεις και δεν είχε γνώση για τις λεπτομέρειες του τελικού συμβιβαστικού κειμένου. Αποστάσεις κράτησε και για τις απαιτήσεις καταβολής χρηματικών ποσών ως «δικαστικά έξοδα» υποστηρίζοντας ότι κατά την επίμαχη παρέμβαση του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου δεν ζητήθηκαν «χρήματα» αλλά ειπώθηκε «μια πραγματολογική διαπίστωση».

Παράλληλα, για το περιεχόμενο του συμβιβαστικού κειμένου που υπέγραψαν Μιωνής – Φιλιππάκης τον Μάρτιο του 2018 υποστήριξε ότι «είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί» επιχειρώντας και σε αυτή την περίπτωση να κρατήσει σαφείς αποστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιωνής υποστήριξε ότι του προτάθηκε το «ιδιωτικό συμφωνητικό» προκειμένου να λήξει η δικαστική διαμάχη, εφόσον βεβαίως κατέβαλε 350.000 ευρώ ως «δικαστικά έξοδα». Ως αντάλλαγμα η άλλη πλευρά θα φρόντιζε ώστε να «κλείσουν» ολες οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που, όμως, αφορούσαν αυταπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου και, άρα, δεν ήταν «δεκτικά» συμβιβασμού.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο κ. Φιλιππάκης με ανακοινώσεις και με υπόμνημα που διαβίβασε στην προανακριτική επιτροπή περιγράφει τρεις και όχι δύο συναντήσεις παρουσία υπουργών της τότε κυβέρνησης ενώ προσδίδει στον κ. Παππά πιο ενεργό συμμετοχή τόσο στις διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην σύνταξη του συμφωνητικού όσο και στις διαδικασίες παρακολούθησης της εκτέλεσής του.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 26.2.2020 ο κ. Φιλιππάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το 2018 έγινε ακόμα μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, πάλι στο γραφείο του κ.Παππά –αυτή τη φορά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» για να προσθέσει «Η συνάντηση οδήγησε στην υπογραφή συμφωνητικού συμβιβασμού με αμοιβαία αποχή από δικαστικές ενέργειες που τηρήθηκε μέχρι πρόσφατα». Το συμφωνητικό υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2018.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε χθες στην Βουλή, αποκαλύπτει και τρίτη συνάντηση, δύο μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού.

«15 Μαίου 2018 ώρα 13:00: Συνάντηση στο γραφείο του τότε Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκου Παππά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, του εκπροσώπου του κ. Σ. Μιωνή, εμού και τρίτου προσώπου που λειτούργησε ως εγγυητής του συμβιβασμού. Θέμα η τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού, «λόγω ενδιαφέροντος», κατά δήλωση κ. Ν. Παππά «ισραηλινών αξιωματούχων»».


ΝΔ: τα πραγματικά περιστατικά εκθέτουν Ν. Παππά – Δ. Παπαγγελόπουλο


Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του κ. Παππά στην προανακριτική θα συνεχιστεί με νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη. Ωστόσο, τα στελέχη της πλειοψηφίας αξιολογώντας τις πρώτες απαντήσεις και τα πραγματικά περιστατικά εκτιμούν ότι υπάρχει παρασκηνιακό μπρα ντε φερ μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών της όζουσας υπόθεσης.


Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ «Τη στιγμή που ο Νίκος Πάππας κατέθετε πως "οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή - Φιλιππάκη είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν διότι αναφέρονται οι πράξεις της ελληνικής Δικαιοσύνης" με σημερινό έγγραφο του ο Εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης που κατατέθηκε στην προανακριτική επιτροπη, αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τεως υπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γιαννης Φιλιππακης αποκάλυψε πως στις 15/5/2018 δηλαδή 2 μήνες μετά την υπογραφή του συμφωνητικού - roadmap που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό πόσο, έγινε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνη με θέμα «τήρηση των εκατερωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού».


«Δηλαδή Παππας και Παπαγγελόπουλος θα εγγυουνταν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ» ενώ προσθέτουν «Πρόκειται για παραδοχή ότι οι κ.κ Παππας και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων».


Κλείσιμο
Πέραν αυτών, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι αντίστοιχες συναντήσεις είχε πραγματοποιήσει και ο κ. Αντώνης Σαμαράς το 2013.


«Ο κ. Φιλιππάκης παρακάλεσε τον Σαμαρά μια και μόνο φορά να μεταφέρει στον στενό του συνεργάτη Στ. Παπασταύρου αίτημα συμβιβασμού. Οπως και έγινε. Ολα τα άλλα περι εκμυστηρεύσεων ότι τάχα θα έδιωχνε τον Στ. Παπασταύρου θα ήταν γελοία αν δεν ήταν τραγικά» υποστηρίζουν.


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνεδρίαση της προανακριτικής διημείφθησαν τα εξής:



Θ.Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;



Ν.Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά



Θ.Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό; Είστε σίγουρος; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.



Ν.Παππάς: Όχι ποτέ




Θ.Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.



Ν.Παππάς: Ποτέ



Θ.Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.



Ν.Παππάς: Ποτέ



Θ.Πλεύρης: Τους κ. Ντούνια και Τσουγκριάνη από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;



Ν.Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω




Θ.Πλεύρης: Τον κ. Δάνη, τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;




Ν.Παππάς: Όχι



Θ.Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;


Ν.Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.



Θ.Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου;



Ν.Παππάς: Ναι το έχω ακούσει



Θ.Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;


Ν.Παππάς: Δεν γνωρίζω


Θ.Πλεύρης: Ο κ.Παπαγγελόπουλος ζήτησε να «καλυφθούν τα έξοδα» στη συνάντηση για την οποία κατέθεσε ο κ.Μιωνης



Ν.Παππάς: Ο κ.Παπαγγελόπουλος έκανε μία πραγματολογική διαπίστωση.



Θ.Πλεύρης: Όσα είπε εδώ ο κ.Μιωνής είναι ψευδή;



Ν.Παππάς: Επαναλαμβάνω ο μόνος λόγος που έγινε εκείνη η συνάντηση ήταν να δοθεί μια εξωθεσμική λύση.



Θ.Πλεύρης: Έγινε δεύτερη συνάντηση με τον κ.Παπαγγελόπουλο για το ζήτημα;



Ν.Παππάς: Ναι. Ένας εκπρόσωπος του κ.Μιωνή, ο κ.Φιλιππάκης και ο κ.Παπαγγελόπουλος και εγώ. Και σε αυτή τη συνάντηση έγινα κοινωνός των αδιεξόδων συνεννόησης.



Θ.Πλεύρης: Το έγγραφο που μας κατέθεσε ο κ.Μιωνής περιγράφει συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που θα γίνονταν.



Ν.Παππάς: Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και γι αυτό πρέπει να καλέσει η Επιτροπή όσους συνέταξαν αυτό το χαρτί.


Πρόκειται για σημείο καμπής. Να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών για να εξηγήσουν πώς τα έγραψαν αυτά. Είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί. Καλέστε εδώ και τον Φιλιππάκη και τον δικηγόρο του και τους δικηγορους του Μιωνή.



Θ.Πλεύρης: Γνωρίζατε για το ταξίδι των Εισαγγελέων στο Παρίσι με την κ.Παπαδάκου;



Ν.Παππάς: Όχι



Θ.Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο σποτάκι του μήνυμα εναντίον Παπασταύρου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;



Ν.Παππάς: Γιατί είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ.



Θ.Πλεύρης: Είπατε οτι ενημερωθήκατε στη δεύτερη συνάντηση για το αδιέξοδο



Ν.Παππάς: Ναι. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης



Θ.Πλευρης: Ξαναρωτώ. Έγιναν τρεις συναντήσεις και υπάρχει και ένα συμφωνητικό που αναφέρεται σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης



Ν.Παππάς: Και εγώ σας ξαναλέω: Καλέστε όσους το συνέταξαν. Εγώ το 2016 παραβρέθηκα στη συνάντηση και το 2018 διαπιστώθηκε πάλι σε συνάντηση το αδιέξοδο συνεννόησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης