ΕΕ: Η Ελλάδα είναι η ασπίδα μας στο μεταναστευτικό - Βοήθεια €700 εκατ. δίνουν οι Βρυξέλλες

ΕΕ: Η Ελλάδα είναι η ασπίδα μας στο μεταναστευτικό - Βοήθεια €700 εκατ. δίνουν οι Βρυξέλλες

«Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους» είπε ο Κ. Μητσοτάκης - Ευχαριστώ για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων της, τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας - Βοήθεια με πλοία, ελικόπτερα και συνοριοφύλακες από Frontex

apostolh-makh-pollatou-arthrou-
«Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Καστανιές του Έβρου εξηγώντας ότι «η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός» και δεσμεύτηκε: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση»

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της. Γιατί η Ελλάδα είναι τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Κροατίας (ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο) Andrej Plenković από τις Καστανιές.

Live | Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, 3 March 2020


Βοήθεια €700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτούς τους καιρούς» ήταν η φράση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκάλεσε αίσθηση. «Θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ότι θα τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που είναι επίσης σύνορα της Ευρώπης. Έχω πλήρως δεσμευτεί ότι θα κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές» δεσμεύτηκε και εξήγησε συγκεκριμένα ότι έπειτα από ελληνικό αίτημα η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) και επίσης: «Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530 που θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».
Κλείσιμο
Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. «Αποτελείται από 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει

«Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο, το βορειοανατολικότερο όριο των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός έπειτα από την κοινή πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον πρωθυπουργό της Κροατίας.

Έβρος: Οι 19 φωτογραφίες και τα βίντεο από τα σύνορα του Κυριάκου Μητσοτάκη
5050360
5050779

«Η Τουρκία απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Δεν πρόκειται για προσφυγικό πρόβλημα. Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζουν με ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι μία: Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Παραβιάζει την Κοινή δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Στις Καστανιές βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος υπογράμμισε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η παρουσία μας εδώ, μαζί, στη χώρα σας είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο: Ότι είμαστε μαζί, γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και φυσικά είναι κρίσιμο να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο κ. Μισέλ και συνέχισε: «Και εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, γιατί ξέρουμε ότι, ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας και ταυτόχρονα όμως να επιδεικνύετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
5050368
5050371
5050788
Έπειτα από την προβολή βίντεο διάρκειας περίπου 9 λεπτών στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι εξελίξεις από την προηγούμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών, όπως αποδεικνύεται απ’ όλα τα τεκμήρια: Δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, βίντεο που δείχνουν μετακινήσεις χιλιάδων προσφύγων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοχωροφυλακής, μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την θεσμική ηγεσία της ΕΕ πως μόνο τις τελευταίες μέρες «οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομης εισόδου στον Έβρο και στο Αιγαίο, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα».

«Καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την κυριαρχία της χώρας μου. Η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τζαμπατζήδες μέσα στην ΕΕ»

Σε υψηλούς τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή την διαρκή κρίση.

Και ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε αποτελεσματικά το βάρος αυτού του σύνθετου προβλήματος. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να έχουμε τόσους τζαμπατζήδες μέσα στην ΕΕ, που μετακυλίουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».
5050373-_1_
5050754
5050778

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε “ευχαριστώ” στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες, σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό -όχι απλά σήμερα- να προστατεύσουν ανθρώπους, να μην σωρεύονται δεινά και βάσανα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος μετέβη και αυτός στις Καστανιές του Έβρου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και το Λιμενικό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους αστυνόμους, τους ένστολους άνδρες και γυναίκες, και την Frontex για τις άοκνες προσπάθειές τους» είπε από καρδιάς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά και την υπερηφάνειά του που επισκέφθηκε όσους υπηρετούν και όσους ζουν στον ακριτικό Έβρο διαβεβαιώνοντάς τους: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά τους. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης