LIVE

Κορωνοϊός

Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα - Μητσοτάκης: Περιμένουμε απτή αλληλεγγύη

mitsotakis5634

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, η Τουρκία κάνει πράξη την  ομολογημένη απειλή, αυτό που συμβαίνει είναι εισβολή, ασύμμετρη απειλή - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται άμεση βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα - Νταβίντ Σασόλι: Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό - Σαρλ Μισέλ: Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη

Την στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα δήλωσαν ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel  στις κοινές τους δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρωθυπουργό της Κροατίας που επισκέπτονται σήμερα τον Έβρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Live | Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, 3 March 2020

VIDEO 2020 03 03 22 37 54


Οι δηλώσεις  επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ και των δύο πρωθυπουργών έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.Live Streaming


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την Ιντλίμπ, να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες.  Η ελλάδα αναμένει την αλληλεγγύη της ΕΕ. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ελπίζω αυτή η κρίση να λειτουργήσει σαν αφύπνιση. Μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news.
Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και επιδιώκει να στείλει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους διεκδικώντας ανταλλάγματα. Εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί σαν γεωπολιτικούς μοχλούς. Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Δημόσιες δηλώσες του Ερντογάν με την απειλή να ανοίξει τα σύνορα. Τα βίντεο, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Εβρο, δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά ασύμμερη απειλή.  Εισβολή με ανθρώπους άγνωστης προέλευσης και αγνώστων σκοπών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Πάνω απ’ όλα, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές ζήτημα πρότου μεγέθους. Οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους, συνέλαβαν πολλούς και απέτρεψαν πολλούς θανάτους μεταναστών στη θάλασσα.. Θέλω να συγχαρώ τους ενστόλους και τους πολίτες που συμπαρίστανται. Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν. Το μήνυνα είναι ξεκάθαρο προς όλους, μην επιχειρείτε να μπειτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρετε. Εχουμε δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να απευθύνεται και προς τους Ελληνες πολίτες, των οποίων απειλείται η ασφάλεια και η γαλήνη. Η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια, Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα.
5050403

Σαρλ Μισέλ: Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο πεδίο και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση.  Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Φρόντεξ ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η Φρόντεξ είναι έτοιμη να αναπτύξει τρια πολεμικά πλοία, τρια ελικόπτερα, 100 συνοριακούς φύλακες. Θα υπάρξει άμεση βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η οικονομική βοήθεια είναι για την βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό και υλικά. Είναι θέμα της Ευρώπης ως σύνολο, θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και με αποτελεσματικότητα.  Η ενότητά μας θα επικρατήσει. 
Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν είναι μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί.  Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτηση υποσρτήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ' αυτούς τους καιρούς.

Νταβίντ Σασόλι: Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Ελληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ' αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον. 
5050402

Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας: Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος. 

22370738


Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτή του παρελθόντος και ότι δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως πιόνια. Δεν μπορούμε όμως, να το κάνουμε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή. Πρέπει να καταλήξουμε σε συντονισμό για την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο από την τελευταία προσφυγική κρίση, πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικά ότι μοιραζόμαστε την κρίση.

Μετά τις κοινές δηλώσεις η κυρία Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ αναχώρησαν για την Βουλγαρία, ενώ οι υπόλοιποι αναχώρησαν για τις χώρες τους, ενώ το προγραμματισμένo δείπνο ακυρώθηκε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (300)

ΜΙΚ

Ρε παιδιά, έγινε κάποια παρεξήγηση. Όταν λέγαμε ότι είμαστε υπέρ της "παγκοσμιοποίησης" εννοούσαμε να "παγκοσμιοποιηθούμε" με Γάλλους, Ελβετούς, Δανούς, Σουηδούς και τέτοιους. Δεν εννοούσαμε Μπαγκλαντεσιανούς, Αφγανούς, Σομαλούς και άλλους τέτοιους σκούρους. Να το ξαναδούμε λοιπόν το πράγμα, μήπως και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις...

Τωρα σωθηκαμε

Ουτε μια καταδικη για την Τουρκια η Ουρσουλα και η ομαδα της.Οσο βλεπω και το Μαργαριτη ηρεμω.

Δίχως αύριο

Η κυρία τα είπε καθαρά και ξάστερα.....η Τουρκία δεν είναι εχθρός....η οικονομική ενίσχυση είναι για ιατρικό εξοπλισμό και υλικά....θα διασφαλίσουν οτι προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη....ΝΤΡΟΠΗ για τους νησιώτες και για τον κόσμο ένστολους και μη που φυλάνε τα σύνορα.Στο τέλος θα μας βαφτίσετε και ΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΝΤΡΟΠΗ που κάθεστε και τα ακούτε δίπλα της ,θα πείτε και ευχαριστώ στο τέλος σαν τον Σημίτη στους Αμερικάνους.

Γιώργος

Η Ευρώπη είναι η μαντάμ ναζί και τα υπόλοιπα φασιστοειδή γύρω της;, δε νομίζω, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτών των ανθρώπων και μαζί με τους δικούς μας άχρηστους ηγέτες μόνο καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν

Ωραίο

Το θέατρο σήμερα!Φροντίστε τα 700 που πέταξαν στο τραπέζι να μην είναι για τη διαμονή!

@Ωραιο

Γιατί νομίζεις ότι τα έδωσαν ? για να τους κραταει ολους η Ελλάδα. Αν τα δεχθεί θα καταλάβεις που παει το πραμα .

Ακριτας

Σα να μας είπαν "παρτε 700 μυρια και σκάστε". Κι εμείς σκάσαμε... Θα δείτε ότι το θέμα θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες. Ώρα να μοιραστεί το κομποδεμα, μη ξεχνάτε ποιοι έχουν τις βρώμικες ΜΚΟ... (θυμίζω χωρίς να κατονομάσω πχ έναν προσφατο πρωην προεδρο της ΟΝΝΕΔ)

ακατανομαστος

θελω να βεβαιώσω τον ελληνικο λαο οτι εργαζομαστε ολοι στην κυβερνηση για την σωτηρια της χωρας.. αυτη την στιγμη βρισκομαι στο φτωχικο μου στην τηνο οπου προσευχομαι και ψαλλω τη υπερμάχω στρατηγώ, ενω την επομενη εβδομαδα θα μεταβω στο παρισι και απο το σπιτι του βολταιρου θα βγαλω διαγγελμα προς τον ελληνικο λαο... σας ευχαριστω

Ουστ

Πόσο πονάς μπουλη

Ξένια

Φάε το αβγό σου αριστερό σίχαμα η Ελλάδα έχει υπερήφανο Πρωθυπουργό και όχι ένα αμόρφωτο γίδι όπως ο αρχηγός σου

Κίτρινο μολύβι

Έχουν πλάκα τα γίδια της ΝΔ κάνουν το άσπρο μαύρο με τον πολυπολιτισμικο τους Κούλη....ρε νούμερα σας φτύνει ο κόσμος δεν βρέχει....σας έχουν γραμμένους οι σύμμαχοι σας, συμμορία είναι η ΕΕ δεν είναι ούτε ένωση ούτε συμμαχία...

Τάδε εφη ο Ζεχφορερ......(Αλληλέγγυος απτός)

....Γερμανός υπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοιχτά». Ζήτησε δε από τους βουλευτές να αποφεύγουν να μιλούν για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων από την Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα».

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης