Σκευωρία Novartis: Δεν έχω στοιχεία για κανέναν πολιτικό, είπε ο «Σαράφης»

Σκευωρία Novartis: Δεν έχω στοιχεία για κανέναν πολιτικό, είπε ο «Σαράφης»

Κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - «Καληνύχτα κύριε Δεστεμπασίδη», είπε στο τέλος βουλευτής της προανακριτικής -Το μεσημέρι  η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση»

αρχειο_ληψης
Με «στόκο» πιθανολογήσεων, εικασιών και έωλων εκτιμήσεων δομήθηκαν οι αρμοί της σκευωρίας Novartis σύμφωνα με τον «Μάξιμο Σαράφη». Ο προστατευόμενος μάρτυρας καταθέτοντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ με μέτρα απόλυτης προστασίας της πραγματικής του ταυτότητας παραδέχθηκε ότι η δικογραφία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων στηρίχθηκε σε φήμες και νομικά ετοιμόρροπους ισχυρισμούς καθώς όπως ο ίδιος ομολόγησε δεν μπορεί να αποδείξει ευθέως ότι υπήρξε δωροδοκία σε μέλη κυβερνήσεων.

Η παραδοχή του προστατευόμενου μάρτυρα μπορεί να μην ανατρέπει θεαματικά την νομική κατεύθυνση που ήδη έχει πάρει η υπόθεση καθώς οι φάκελοι για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς έχουν ήδη αρχειοθετηθεί, ωστόσο, ενισχύει τον προβληματισμό και τα ερωτήματα για τους λόγους που η εισαγγελία Διαφθοράς τον ενέταξε στο ειδικό καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Θα περίμενε κάνεις ότι όσοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς έχουν να συνεισφέρουν στις αρχές κρίσιμο υλικό που αποκαλύπτει ευθέως την εμπλοκή σε ποινικές υποθέσεις ανθρώπων με πολιτική ή άλλη εξουσία και όχι εικοτολογίες ή υποθέσεις σαν αυτές που γεμίζουν τις σελίδες αναφορών προς την επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης.

Ο Μάξιμος Σαράφης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις όλων των βουλευτών που τον εξέτασαν αναφορικά με χρηματισμούς πολιτικών που είχε καταγγείλει σε παλαιότερες καταθέσεις του υποστήριξε:

- “τότε είχα πει ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα”.

- “Κατάλαβα καλά κύριε μάρτυς, ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζεται εσείς κανένα Έλληνα πολιτικό που να πήρε χρήματα;” ρώτησε ξανά ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) για να απαντήσει ο Μάξιμος Σαράφης:

-“το καταλάβατε πολύ καλά”.

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση στην τελευταία ερώτηση της εξέτασής του.

Ι. Μπούγας: Απο όσα μας είπατε, γνώση για χρηματισμό πολιτικού προσώπου είχατε;

Μ. Σαράφης: όχι!

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλειοψηφία, η κατάθεση του μάρτυρα σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ήταν αρκετά πιο συγκρατημένη αναφορικά με τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Από την άλλη πλευρά, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν άλλαξε τις αρχικές του καταθέσεις επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς» ενώ καταγγέλλουν την ΝΔ για παιχνίδι εντυπώσεων με ψεύτικες διαρροές. Σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζεται ότι ο μάρτυρας επανέλαβε όσα είχε πει για χρηματισμό των των Αδ. Γεωργιάδη, Αν. Λοβέρδου και Δ. Αβραμόπουλου ωστόσο οι βουλευτές των άλλων κομμάτων αναφέρουν ότι ο “Μ. Σαράφης” παραδέχθηκε ότι δεν έχει άμεση γνώση για δωροδοκίες.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των διαλόγων που διημείφθησαν είναι και οι εξής:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.
Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.
Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.
Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;
Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.
Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.
Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;
Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.
Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;
Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.
Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;
Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.
Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.
Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Σε άλλο σημείο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές της πλειοψηφίας, ο μάρτυρας φέρεται να αναιρεί όσα είχε πει: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

«Καληνύχτα κύριε Δεστεμπασίδη»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αντανακλά και το κλίμα της εξέτασης Σαράφη αποτυπώνει και ο διάλογος στο κλείσιμο της μαραθώνιας συνεδρίασης λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες συγκεκριμένος βουλευτής σπεύδοντας να ευχαριστήσει τον μάρτυρα για την συνεργασία, τον προσφώνησε όχι με την κωδική του ονομασία αλλά με το όνομα του προσώπου που φέρεται να είναι ο «Μ. Σαράφης»:

Βουλευτής: καληνύχτα κ. Δεστεμπασίδη

Μάρτυρας: Σαράφης…

Βουλευτής: συγγνώμη… αλλά εντάξει μην το κάνουμε και θέμα

Νωρίτερα, ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τον πρόεδρο της προανακριτικής Ιωάννη Μπούγα αναφορικά με άγνωστο έγγραφο του FBI που αποκάλυψε το “Πρώτο Θέμα”. Πρόκειται για έκθεσης του FBI με ημερομηνία 29.12.2016 που επισημαίνει: “οι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Ελληνες πολίτες που παρείχαν την ακόλουθη πληροφόρηση: ο C1 προσελήφθη απο την Novartis Ελλάς S.A.C.I (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 εως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα”. Υπενθυμίζεται ότι Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis στην Ελλάδα απο το καλοκαίρι του 2008 έως το τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ωστόσο ο ίδιος καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε επίμονα και σε πλήθος ερωτήσεων ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές αρχές. Πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα “Καθημερινή” παρουσίασε έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που παραδεχόταν ότι εντόπισε τον “Μάξιμο Σαράφη” απο έκθεση του FBI με ημερομηνία… 29.12.2016.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύτικες οι διαρροές, ο «Σαράφης» έδωσε στοιχεία

Πάντως, σε άτυπη ενημέρωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «ψεύτικες διαρροές» ως προς την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και υποστηρίζει ότι ο μάρτυρας δεν άλλαξε τις αρχικές καταθέσεις του.

«Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής.

Έδωσε στοιχεία σχετικά με: -το πως είχε στηθεί το σκάνδαλο.

-Για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, γνωστού και ως «Ιερό δισκοπότηρο»

-Για όλες τις εταιρείες πλυντήριο εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών

Είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους.

Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

Είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

Ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει

Είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί ώστε να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis.

Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν το κλίμα και να επηρεάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς”

Στην δικαιοσύνη τα πρακτικά

Μετά το τέλος της κατάθεσης Σαράφη, ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας ενημέρωσε ότι τα πρακτικά της εξέτασης θα μελετηθούν από την προανακριτική και θα διαβιβαστούν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα προκειμένου να συσχετιστούν με άλλα έγγραφα και να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι άρσης του καθεστώτος προστασίας του μάρτυρα.

Απο την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου σχολίασε ότι ο μάρτυρας διέψευσε την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η οποία σε έγγραφό της (8/10/2019) υποστήριζε ότι από έκθεση του FBI εντόπισε και ταυτοποίησε το πρόσωπο που στην συνέχεια κατέστησε προστατευόμενο με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη».

Πρόσθεσε δε ότι ο μάρτυρας επανέλαβε ότι δεν διαθέτει απτά στοιχεία χρηματισμού πολιτικών και πως όσα είχε υποστηρίξει ήταν “φήμες της πιάτσας” και διάλογοι με τον τότε προϊστάμενό του Κ. Φρουζή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σημείωσε ότι “Ουδείς ανέφερε το όνομα Παπαγγελόπουλου για να καταλάβετε το γελοίο της υπόθεσης. Ο μάρτυρας επανέλαβε μέχρι κεραίας όσα έχει πει και στη δικαιοσύνη. Δεν αναίρεσε τίποτα. Είπε ότι είναι βέβαιος ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δωροδοκήθηκε. Υποστήριξε ότι δεν είδε χέρι - χέρι ανταλλαγή χρημάτων, αλλά το θεωρεί βέβαιο γιατί υπήρχε πρόγραμμα δωροδοκίας της εταιρίας”

Στις 13:00 η κατάθεση Αικατερίνη Κελέση

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του "Μ. Σαράφη" ακολουθεί η εξέταση της "Αικατερίνης Κελέση¨για να κλείσει ο κύκλος των προστατευόμενων μαρτύρων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι πανομοιότυπη. Τα μέλη της προανακριτικής θα προσέλθουν στην ΓΑΔΑ στη μία το μεσημέρι και θα εξετάσουν την προστατευόμενη μάρτυρα από διαφορετικά δωμάτια, χωρίς φυσική επαφή, μέσω ηλεκτρονικών μέσων μετάδοσης αλλοιωμένης φωνής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης