Προανακριτική Novartis: Οριστικά χωρίς κουκούλες η εξέταση «Σαράφη» και «Κελέση»

novartis53

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως «ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες απο το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι απο τους βουλευτές» - Τι αναφέρει το έγγραφο της Ασφάλειας - Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής ζήτησε από την Τουλουπάκη όλα τα έγγραφα που έχει στο συρτάρι της

Οριστική είναι η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς κουκούλες. Κατά την σημερινή συνεδρίαση οι εισηγητές όλων των κομμάτων - εκτός ΣΥΡΙΖΑ - επέμειναν στην ανάγκη της αυτοπρόσωπης εξέτασης των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση”.

Υπο αυτά τα δεδομένα κλιμάκιο της προανακριτικής θα μεταβεί αύριο στην ΓΑΔΑ προκειμένου να εξετάσει πρόσωπο με πρόσωπο τον Μάξιμο Σαράφη και την ερχόμενη Τετάρτη την Αικ. Κελέση.

Παράλληλα, τα μέλη της προανακριτικής αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Την ίδια ώρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που διεξάγει παράλληλη έρευνα, έστειλε επιστολή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς – την οποία κοινοποιεί στην προανακριτική – με την οποία κατηγορεί την κυρία Ελένη Τουλουπάκη για απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων που αφορούν την αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis και για παραβίαση της έννομης τάξης και την καλεί να αποστείλει άμεσα στον ίδιο και στην Βουλή όλα τα στοιχεία που κρατά στο συρτάρι της. Αφορμή για την επιστολή Ζαχαρή αποτέλεσε και το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος της Κυριακής» που αποκάλυψε όλα τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών που κρατά στο αρχείο της η κυρία Τουλουπάκη

Βγαίνει η κουκούλα

Συγκεκριμένα ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της εξέτασης των δύο προσώπων με την φυσική τους παρουσία, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Υπέρ της διατήρησης της κουκούλας ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως “ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες απο το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι απο τους βουλευτές” για να προσθέσει σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πως “έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι οι εισαγγελείς να επικαλούνται το νόμο”.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή έφτασαν επιστολές από τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις οποίες ζητούν είτε να μην καταθέσουν (Αικ. Κελέση) είτε να καταθέσουν με μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους (Μ. Σαράφης) επικαλούμενοι κίνδυνο της ζωής τους. Επιστολή έστειλε και η κυρία Τουλουπάκη ζητώντας οι καταθέσεις να γίνουν με “κουκούλα”.

Απο την πλευρά των εισηγητών των κομμάτων υπήρξαν οι εξής τοποθετήσεις:

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι οτι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω οτι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός οτι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εαν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά

Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.

Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά οτι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι οτι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες όχι μόνο πρέπει να καταθέσουν χωρίς κουκούλες αλλά και με το πραγματικό τους όνομα.

Τι αναφέρει το έγγραφο της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων

Την δυνατότητα της δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους απο τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis επιβεβαιώνει έγγραφο της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής.

Η αρμόδια υποδιεύθυνση επισημαίνει πως βάσει της νομοθεσίας και της σχετικής ΚΥΑ δύο είναι οι τρόποι λήψης κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων: με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών ή με δια ζώσης εξέταση χωρίς “κουκούλες”, “περούκες” ή άλλα διακριτικά.

Τονίζεται δε ότι “η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε δια ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη απο τον νόμο”

Υπο αυτά τα δεδομένα αναφέρεται πως “σε περίπτωση που επιθυμείτε τη δια ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για την διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της Υπηρεσίας…”,

Πάντως, οι συντάκτες του εγγράφου εκφράζουν την γνώμη πως θα ήταν προτιμότερη η εξέταση των προσώπων με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών.

Αρειος Πάγος προς Τουλουπάκη: Στείλε στην Βουλή όλα τα έγγραφα

Για απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων που αφορούν την αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis και για παραβίαση της έννομης τάξης κατηγορεί την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, καλώντας την να του αποστείλει άμεσα όλα τα στοιχεία που κρατά στο συρτάρι της.

Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος της Κυριακής» που αποκάλυψε όλα τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών που κρατά στο αρχείο της η κυρία Τουλουπάκη φαίνεται πως προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις καθώς ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου που ελέγχει τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς έστειλε σήμερα επιστολή με την οποία καλεί την κυρία Τουλουπάκη να διαβιβάσει άμεσα όλο τον φάκελο στον ίδιο αλλά και στην προανακριτική της Βουλής.

«Με το ανωτέρω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ.

Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Θέμα», στο φύλλο της περασμένης Κυριακής έγγραψε μεταξύ άλλων ότι «έγγραφο του FBI που φέρνει στην δημοσιότητα το “Πρώτο Θέμα” έρχεται να ρίξει φως για τους Έλληνες μάρτυρες που έδωσαν κατάθεση στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικά οφέλη. Απόσπασμα έκθεσης του FBI με ημερομηνία 29.12.2016 αναφέρει: “οι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Έλληνες πολίτες που παρείχαν την ακόλουθη πληροφόρηση: ο C1 προσελήφθη απο την Novartis Ελλάς S.A.C.I (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2008 έως το τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ωστόσο ο ίδιος καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε επίμονα και σε πλήθος ερωτήσεων ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές αρχές. Επίσης, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «τερατώδεις αθλιότητες» τις καταγγελίες του κ. Νίκου Μανιαδάκη ότι είναι ο ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσίασε έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που παραδεχόταν ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έκθεση του FBI με ημερομηνία 29.12.2016.

Χρησιμοποίησαν... Google translate

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τουλουπάκη έχει διαβιβάσει προς την προανακριτική της Βουλής αλλά και τους αντιεισαγγελείς που ελέγχουν τις ενέργειές της μόλις δύο εκθέσεις των αμερικανικών αρχών διατηρώντας στο συρτάρι τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται (από Ι. Αγγελή) ότι τις χρησιμοποιεί αποσπασματικά και κατά το δοκούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μπορεί να επιβεβαιώσει η εφημερίδα στην εισαγγελία βρίσκονται τουλάχιστον 8 εκθέσεις του FBI. Οι πρώτες με ημερομηνία 29/12/2016 και 18/1/2017 διαβιβάστηκαν όταν επικεφαλής της εισαγγελίας ήταν η κυρία Ελένη Ράικου. Οι υπόλοιπες (25/5/2017, 22/6/2017, 1/8/2017, 7/11/2017, 13/12/2017 και 23/1/2018) έχουν ως παραλήπτη την κα Τουλουπάκη. Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν ότι μετά τον Μάρτιο του 2017 - ίσως λόγω αδυναμίας ανάγνωσης των αγγλικών κειμένων- επιχειρήθηκε σε πρώιμο και άτυπο στάδιο να μεταφραστούν τα αγγλικά κείμενα του FBI με χρήση του google translate. Γίνεται αντιληπτό πως με τον τρόπο αυτό όμως, θα ήταν πολύ πιθανό να γίνουν λάθη ή να δημιουργηθούν παραπλανητικές εντυπώσεις όπως αυτό που είχε καταγραφεί κατά την διάρκεια της εξεταστικής για την υπόθεση Siemens όταν κάποιοι μετέφρασαν το «cabinet man» ως μέλος υπουργικού συμβουλίου αντί «ξυλουργός» που ήταν και το ορθό στην σχετική περίπτωση».

ΣΧΟΛΙΑ (76)

ea

Είναι η ευκαιρία να φτάσει η έρευνα σε ότι πιο πρόστυχο...προδοτικό...μολυσματικό....άρρωστο....ανθελληνικό...και επικίνδυνο που αναδεικνύει η ...βλακεία μερίδας ηλιθίων..... και να ξεδοντιαστεί οριστικά......φυσικά τον αλητάμπουρα τσίπρα...

οκ

Στο σχολείο πρέπει να προβάλλεται η ταινία «ο Νονός» για να αρχίσουν τα παιδιά να μαθαίνουν για την πολιτική στην Ελλάδα.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ,ΟΤΙ ΔΥΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ,ΑΝ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ , ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ,ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ.. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΠΗΡΑΝ ΜΙΖΕΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ..ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ??

βαρεμενοι

συριζαιοι εχετε σκφτει ποτε σας οτι ολοι αυτοι οι ψευδομαρτυρες ανοιξουν το στομα τους τι εχει να γινει,θα μου πειτε γιατι να το ανοιξουν,θα σας πω διοτι θα τους πανε κατηγορουμενους στο ποινικο αυτο δεν τους νοιαζει τους ψευδομαρτυρες,εκεινο που τους νοιαζεις ειναι οτι θα γινει και αγωγη και οι θιγεντες θα ζητουν εκατομυρια,και το δικαστηριο θα τους τιμωρησει διοτι θα εχουν δικασθει στο ποινικο,οποτε οι ξελιγωμενοι ψευδομαρτυρες θα τα ξερασουν ολα,οτι ειναι ψευδομαρτυρες,οπως ο μανιαδακης,ξερναει,.στο στοχαστρο ειναι και τουλουπακη αυτη θα παει για παραση καθκοντος ειναι κακουργημα,τη θα κενει αυτη η μαγισα,ετσι δειχει το παρουσιαστικο της,.οτι ειναι μαγισα,.

μεχρι σημερα..

Eγω ξερω οτι οι μαρτυρες λενε τα στοιχεια τους , τη σχεση αν υπαρχει με τους κατηγορουμενους , πως γνωριζουν οσα λενε και αν εχουν οφελος απο την εκβαση της υποθεσης. ετσι κρινεται η αξιοπιστια τους. οι κουκουλες ''μαρτυρουν'' αλλα...

Μπανανισταν

ΞΕΚΆΘΑΡΗ προσπάθεια τρομοκράτησης των μαρτυρων.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...από ποιόν ρε βούρλο,από τη Φώφη ή από τον Κουτσούμπα;Γιατί όπως κάνεις ότι δεν γνωρίζεις,και το KINAΛ,και το ΚΚΕ,θέλουν περισσότερο από τη ΝΔ να βγουν οι κουκούλες...

Μιχαλης .κ

Αν τα πουλακια μιλησουν , εκει να δεις !

Κόναν

ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ !!!! Αστε τους να πάνε με τις Κουκούλες τους , όπως λέει η Κυρία Τουλουπάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ !!! Ωραία πράγματα — ΚΑΤΟΧΙΚΑ - Αριστερά - ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΑ !!! Κουκούλες , θα δείξουν όσους θέλουν με το δάχτυλο χωρίς να ακούγεται άχνα .... δεν θα υπάρξει αντίλογος .. Τι να πείς στο δάχτυλο , τι να πείς στην Κουκούλα ;;; Μετά αν ήταν στο Χέρι του Πολάκη και του Τσίπρα και ελέγχαν την Δικαιοσύνη : ΕΚΤΕΛΕΣΗ όπως στο Βουνό !!! Συνοπτικές Διαδικασίες Αριστερές !!!

John

Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι που σχολιάζετε είσαστε εντεταλμένοι του ΣΥΡΙΖΑ! Απορώ άμα σας πληρώνει η το κάνετε από καθαρή βλακεία!

Οφθαλμίατρος

Βλεπω οτι τα περισσότερα σχόλια ειναι απο εντεταλμένους της ΝΔ.. Για περνα αύριο σπο το ιατρείο μου να σου ρίξω μια ματιά.

εε

πανιβλακες συριζαιοι,κανω μια προσπαθεια να σας ξεβλακωσω γιατι σας λυπαμε,εανρε νταουλια υπηρχαν στοιχεια ενοχης πολιτικων ο συριζα θα τα ειχε κανει σημαια,κλαρωτη,τοσο ζωα ειστε,θα τα κυκλοφοραγαν στην πλατεια συνταγματος εξω απο τη βουλη,.τη να σας πω,δεν λεω τιποτα,.οταν τα βαζεις με συριζαιους παθαινεις εγκεφαλικο,προκειμενου να μου φυγει κανα σαγωνι δεν μιλαω,.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης