Προανακριτική Novartis: Χωρίς κουκούλες θα καταθέσουν οι «Σαράφης» και «Κελέση»

Προανακριτική Novartis: Χωρίς κουκούλες θα καταθέσουν οι «Σαράφης» και «Κελέση»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν σε χώρο που θα διασφαλίζει την «ανωνυμία» τους - θα εξεταστούν με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους - Μέλη της επιτροπής της Βουλής εξηγούν ότι βασικός τους στόχος είναι η άντληση πληροφοριών απο τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης και όχι η ικανοποίηση περιέργειας 

5017958
Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχει φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής με την οποία γνωστοποιούν τον χώρο και τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος για την λήψη κατάθεσης απο προστατευόμενους μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο τμήμα επιβεβαιώνει ότι η εξέταση μπορεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη το πρωί σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο καταλληλότερος τρόπος εξέτασης των μαρτύρων είναι με ηλεκτρονικά μέσα εικόνα και ήχου ή μόνο ήχου με αλλοίωση φωνής. Προσθέτει ωστόσο ότι τα μέλη της προανακριτικής μπορούν να επιλέξουν και την δια ζώσης εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξουν μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών όπως κουκούλες, περούκες κ.α. καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απο τον νόμο. Επισημαίνεται ότι η επιλογή του τρόπου εξέτασης ανήκει στην προανακριτική καθώς τα μέλη της έχουν αρμοδιότητες ανακριτικού υπαλλήλου και άρα το τεκμήριο της μυστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της προανακριτικής επιθυμεί την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων με σεβασμό και απόλυτη τήρηση των δικονομικών διαδικασιών όπως προβλέπονται απο τον σχετικό νόμο, την ΚΥΑ που τον εξειδικεύει αλλά και το πλαίσιο που περιγράφει η απόφαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την οποία εντάχθηκαν οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” σε καθεστώς προστασίας.

Για τον λόγο αυτό πηγές της επιτροπής επισημαίνουν ότι επιδιώκουν την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων σε χώρο που θα εξασφαλίζει την μη διαρροή της πραγματικής τους ταυτότητας αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της επιτροπής σε συνεννόηση με την πλειοψηφία των μελών έχει ήδη δρομολογήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την εξέταση των “Μάξιμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ελήφθησαν οι καταθέσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη και Αν. Ζαχαρή που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα.

Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις ένορκης εξέτασης των “Μ. Σαράφη” και “Αικ. Κελέση” που απέστειλαν οι αντεισαγγελείς στην προανακριτική της Βουλής αναφέρουν πως “στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30, ενώπιον εμού του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου … εμφανίστηκε ο παρακάτω μάρτυρας ο οποίος κατα δήλωσή του είπε ότι ονομάζεται Μάξιμος Σαράφης” ενώ προστίθεται ότι η ταυτοπροσωπία έγινε απο αστυνόμο του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αθηνών ο οποίος παρίστατο στην διαδικασία”.

Κλείσιμο
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το επίμαχο απόσπασμα επιβεβαιώνει ότι η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στους αντεισαγγελείς έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμφανίζονταν ενώπιόν τους αλλά – όπως προβλέπει ο νόμος – η εξέταση θα γινόταν απο απόσταση με την βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.

Σε κάθε περίπτωση μέλη της επιτροπής της Βουλής εξηγούν ότι βασικός τους στόχος είναι η άντληση πληροφοριών απο τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης και όχι η ικανοποίηση περιέργειας γι αυτό και επισημαίνουν πως “για εμάς το μείζον δεν είναι το ζήτημα της κουκούλας”. Τονίζουν δε ότι οι δύο μάρτυρες έχουν το δικαίωμα να εγείρουν ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της κατάθεσής τους οι οποίες εάν υποβληθούν θα εξεταστούν αρμοδίως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης