Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Οι Patriot και οι γεωπολιτικές συμμαχίες «ξεκλειδώνουν» αραβικές επενδύσεις

Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Οι Patriot και οι γεωπολιτικές συμμαχίες «ξεκλειδώνουν» αραβικές επενδύσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ: Γρηγόρης Τζιοβάρας - Σε πολύ θετικό κλίμα οι επαφές του πρωθυπουργού - Η ελληνική αντιπροσωπεία συνεχίζει σήμερα το «σαφάρι» επενδύσεων στο Άμπου Ντάμπι

5023758
Με ισχυρό προωθητικό μοχλό τις πολύπλοκες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου, η Ελλάδα επιχειρεί να μπει στον επενδυτικό φακό δύο χωρών που διαθέτουν από τα υψηλότερα κεφάλαια για επενδύσεις: τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταυτόχρονα, οι δύο αυτές χώρες, τις οποίες επισκέπτεται χθες, Δευτέρα, και σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνιστούν δύο προορισμούς στους οποίους μπορούν να αναζητηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για τις εξωστρεφή ελληνική επιχειρηματικότητα σε μια περίοδο που η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την 10ετή κρίση, ανοίγεται σε όλη τη διεθνή οικονομική σκακιέρα.
5023768

Τα δικά τους ανοίγματα κάνουν και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, θέλοντας να αναπτύξουν τους τομείς ων υπηρεσιών (τουρισμός, logistics, επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και το real estate) για να καλύψουν τη διαφαινόμενη μεγάλη μείωση των τεράστιων εσόδων τους από την ενέργεια.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξάλλου, είναι μαζί με την Αίγυπτο τρεις από τις πιο σημαντικές χώρες που τα συμφέροντά τους συγκλίνουν με εκείνα της Ελλάδας, με την οποία εντάσσονται στις ίδιες γεωπολιτικές συμμαχίες, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με τις τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε πρόκειται για τα σχέδια Ερντογάν αναφορικά με τη Λιβύη, είτε σχετίζονται με τη διαμάχη για τον ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο και το τρίγωνο που έχουν σχηματίσει η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ.

Κλείσιμο
Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει και τον επόμενο μήνα θα σταλεί στη Σαουδική Αραβία μια πυροβολαρχία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που θα χρησιμοποιηθούν για την άμυνα των ενεργειακών εγκαταστάσεων του Σαουδαραβικού βασιλείου. Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλες δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία.

Τα έξοδα για τη μεταφορά, αλλά και για την αμοιβή του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται αυτές τις μέρες Έλληνες αξιωματούχοι για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι από την πρωτοβουλία αυτή η χώρα μας «μόνον κέρδη έχει να αποκομίσει». Και διαβεβαίωναν ότι «η ελληνική αεράμυνά μας δεν θα αποδυναμωθεί, ενώ και το υλικό που διαθέτουμε αλλά και τα στελέχη μας θα αποκτήσουν εμπειρίες σαν να συμμετείχαν σε μια ευρείας κλίμακας άσκηση».

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι στις υψηλές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του Ριάντ –είχε τετ α τετ και συνομιλίες με τον βασιλιά Σαλμάν καθώς και τον ισχυρό άνδρα και επόμενο αρχηγό του Κράτους, τον Πρίγκηπα Διάδοχο Μοχάμεντ –δεν ετέθη παρά ακροθιγώς το ζήτημα των Patriot, καθώς η συμφωνία μεταφοράς έχει οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, ήταν ένα θέμα το οποίο αιωρείτο στην ατμόσφαιρα των διαβουλεύσεων και ήταν αυτό που ενίσχυε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο το πολύ καλό κλίμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το Ριάντ τα τελευταία 29 χρόνια – ο προηγούμενος ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξίδεψε στην Αραβική Χερσόνησο το 1991 μετά τον πρώτο πόλεμο στην περιοχή του Κόλπου.
5023829

Οι επιχειρηματικές αποστολές και τα κρατικό Fund

Ο στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ριάντ, αλλά και στο Άμπου Ντάμπι, που είναι ο σημερινός σταθμός της επίσκεψής του στην Αραβική Χερσόνησο είναι διττός:

*Πρώτον, να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα, γι΄ αυτό και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας απαρτίζονταν από τους έχοντες τέτοιες αρμοδιότητες, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο οικονομικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης.
*Δεύτερον, να ενισχυθεί η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών σε γεωπολιτικά ζητήματα, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία και την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, ιδίως μετά τις συνεχείς προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Βασιλιά Σαλμάν στη διάρκεια του οποίου εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα.

Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Μαζίντ Αλ Κασάμπι συζητήθηκαν οι δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Εμπορίου τόνισε πως η αβεβαιότητα που ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα έχει παρέλθει και ότι από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωθυπουργία τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Ζήτησε από την ελληνική πλευρά -και του δόθηκε- κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια. Και υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί ο ίδιος επιχειρηματικής αποστολής που θα έρθει στην Αθήνα για να επιδιωχθούν οικονομικές συμφωνίες, είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται αμέσως ή εμμέσως από την ευρύτερη βασιλική οικογένεια, είτε το κρατικό επενδυτικό fund, στο οποίο έκανε ειδική αναφορά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενώ σύντομα θα έρθει στη χώρα μας επιχειρηματική αποστολή για να εντοπίσει τομείς επενδύσεων. ΟΙ Σαουδάραβες έδειξαν, μεταξύ άλλων, να επιζητούν την ελληνική «τεχνογνωσία» για τις τουριστικές επενδύσεις που δρομολογούν.

Επαφές υψηλού επιπέδου θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός και με την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συναντώντας, μεταξύ άλλων, και τους υπεύθυνους των κρατικών επενδυτικών οργανισμών της χώρας.

Στο Αμπού Ντάμπι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Εμιράτων ύστερα από επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχει στη διαθρησκειακή συνάντηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης