Μεταναστευτικό: Διευκρινίσεις για το φράγμα ζητά η Κομισιόν - «Τα πράγματα άλλαξαν» διαμηνύει η κυβέρνηση

Μεταναστευτικό: Διευκρινίσεις για το φράγμα ζητά η Κομισιόν - «Τα πράγματα άλλαξαν» διαμηνύει η κυβέρνηση

Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάζει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για το πλωτό φράγμα - «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι - Εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα» απαντά ο Στέλιος Πέτσας - Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση - Νέες βολές από  ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

2406126
Επιφυλακτική στάση κρατά η Κομισιόν για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο προκειμένου να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε γνωστό ότι περιμένει διευκρινίσεις από την Αθήνα για τον σχεδιασμό της ενώ την ίδια στάση φαίνεται ότι τηρούν και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να τοποθετηθούν για τα ελληνικά σχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις ελληνικές πρωτοβουλίες ωστόσο όπως φαίνεται η ΕΕ θα θέσει θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

«Η Κομισιόν θα ασκήσει τον ρόλο της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπροσωπός της στην πρώτη αντίδραση του.

Παρόλα αυτά η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της αγνοώντας τις όποιες αντιδράσεις καθώς η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Ο κυβερνητικές διαθέσεις έγιναν σαφείς από την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με μια λακωνική δήλωσή του κάλεσε την Κουμουνδούρου να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Η στάση της Κομισιόν

Κλείσιμο
Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράχτη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει είναι η αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.

Πέτσας: Τα πράγματα άλλαξαν

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Ο κ. Χαρίτσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει χάσει την μπάλα
Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η κατασκευή πλωτού φράγματος για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί το Μαξίμου ότι «έχει χάσει την μπάλα» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει αιχμές ότι «για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα».

«Για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Για εμάς όμως έχει. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ενισχύουμε το Λιμενικό, ξεμπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Η δήλωση του κ. Πέτσα έρχεται μετά τις επικρίσεις του Αλέξη Χαρίτση ότι «το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, προκειμένου δήθεν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο».

Όπως τόνισε: «Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την αγωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για επίδειξη έργου στο προσφυγικό, μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης. Πρόκειται για επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από την φαιδρότητα».

Το ΚΙΝΑΛ

Δριμεία κριτική ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία του για το πλωτό φράγμα που προτίθεται να φτιάξει με σκοπό να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανεφάρμοστο μέτρο. Τα 2.700 μέτρα πλωτού προστατευτικού συστήματος προστατεύουν τις ακτές από θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια και μέδουσες. Χρήσιμα είναι. Η φαεινή ιδέα για τη χρήση τους ως μέτρο ανάσχεσης των ροών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το πλωτό κοστίζει περίπου 500.000 ευρώ, όσο αρκούν δηλαδή 4 ημέρες σίτισης στη Μόρια.

Η ανακοίνωση καταλήγει με αιχμηρό σχόλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μάλλον χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της ΕΕ είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση.

Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για κανένα από τα τρία θέματα.

Μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Τον Ιούλιο ανακοίνωσε Ζέπελιν στη Σάμο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ανακάλυψε ότι χρειάζεται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) που συστάθηκε με εκπρόθεσμη τροπολογία -γονατογράφημα μαζί τη θέση του Εθνικού Συντονιστή που κατέστησε, στην θεωρία, υπεύθυνο για όλη την διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Στεφανή.

Από τότε μέχρι σήμερα η τύχη του ΕΝΦΕΣ αγνοείται. Το πυροτέχνημα του κ. Στεφανή έσβησε.

Σε όλο αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η ιδέα περί «πλωτών φραγμάτων». Με fast track διαδικασίες ανάθεσης και προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Όσο περίπου κοστίζει η σίτιση για τέσσερις μέρες στη Μόρια.

Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε αρχικά αμηχανία και απορία και μετά σκωπτικά σχόλια, αντιδράσεις και συνωμοσιολογία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο μέτρο. Τα 2.700 μέτρα «πλωτού προστατευτικού συστήματος» προστατεύουν τις ακτές από θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια και μέδουσες. Χρήσιμα είναι. Η φαεινή ιδέα για τη χρήση τους ως μέτρο ανάσχεσης των ροών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί.

Μάλλον χρειάζεται φράγμα στη γελοιότητα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης