LIVE

Κορωνοϊός

Γιατί η Ελλάδα στέλνει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία

patriot-greece

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους Σαουδάραβες και ποιος θα πληρώσει το κόστος - Στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Προπομπός για την αποστολή μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot, που θα συμβάλουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει την προσεχή Δευτέρα στο Ριάντ για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την σαουδαραβική ηγεσία.

Το μεγαλύτερο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο αίτημα για τη διάθεση Patriot και για τον σκοπό αυτό βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα Σαουδάραβες αξιωματούχοι που συζήτησαν το θέμα, το οποίο θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας έλαβε την απόφαση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των Σαουδαράβων καθώς η διάθεση της πυροβολαρχίας των Patriot δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες. «Το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η διάθεση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. «Συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δική μας αεράμυνα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει ως προϋπόθεση να προηγηθεί η ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που μέχρι πρότινος ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έγινε και ήδη η συγκεκριμένη πυροβολαρχία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου.

Για τη λειτουργία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό ετήσιο κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ και, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, έχει συμφωνηθεί ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η μεταφορά του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Εκτός από το Ριάντ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την επομένη ημέρα, Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, και το Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες με την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Γιδοβοσκός

Γιατί; γιατί μας το ζήτησαν οι Αμερικάνοι. Αυτές τις μπούρδες περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής κλπ, ποιός χαζοχαρούμενος τις γράφει;

Ρίτα

Υποτελείς και ετερόφωτοι οι κυβερνώντες.

Ντροπή

Με το υστέρημα του ελληνικού λαού αγοράστηκαν πανάκριβα όπλα, και τώρα μαζί με τους αξιωματικούς που ορκίστηκαν πίστη στην πατρίδα θα πάνε να προστατέψουν πετρελαιοπηγές στην έρημο για λογαριασμό ενός καθεστώτος τυραννικού και απάνθρωπου . Οι Σαουδάραβες έχουν λεφτά για όπλα. Η συμμετοχή μας είναι στο βωμό της επίθεσης εναντίων του Ιράν ώστε να αποτελέσει το φύλλο σικης της δήθεν συμμαχίας των δυτικών . Είμαστε σκλάβοι του Ισραήλ

Νώντας

Μπράβο!! Πανέξυπνη κίνηση που θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον στην Ελλάδα μας!! Για όσους βέβαια μπορούν να το καταλάβουν!!

Ελ ΣΚ

Εάν δεν γίνονταν τίποτε απ´αυτα θα έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι ότι οι κυβερνώντες απομόνωσαν την χώρα

ΠΑΠΠΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Απολύτως σωστή απόφαση της κυβέρνησης για δανεισμό μιας πυροβολαρχιας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η ικανοποίηση του αιτήματος της ενεργειακά και οικονομικά ισχυρότερης Αραβικής χώρας, μόνον ως μια έξυπνη διπλωματική κίνηση μπορεί να εκληφθεί, που μόνον θετικά παράγωγα θα έχει. Η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος είναι μια ευκαιρία για την οικοδόμηση στενότερων συμμαχικών σχέσεων, με ο,τι κάτι τέτοιο συνέπεται, με τον ισχυρότερο παίκτη του Αραβικού κόσμου στο Μεσανατολικό χώρο. Η μήπως υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει, ότι, εάν το ανάλογο αίτημα είχε αποδέκτη την Άγκυρα δεν θα εγένετο ασμένως αποδεκτό από τον Σουλτάνο. Το πιθανότερο ήτο, αντί για μία να τους παραχωρούσε δύο πυροβολαρχίες, ίσως και τρεις . Κατά τα λοιπά, μπουνταλάδες οι Τούρκοι και ατσίδες εμείς. Τι να πεις, όλα τα συναντάς στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλείας.

ποιος θα πληρωσει το μαρμαρο ωέο!!

..πολύ απλά γιατί τα αξιόμαχα τμήματα του ελληνικού στρατού θα ενσωματωθούν στις ανάγκες του νέου Νατοϊκού δόγματος, δηλαδή σταδιακή κατάργηση εθνικών στρατών(..για τις αποικίες τύπου ελλαδίτσα) και ενσωμάτωσή τους σε επιθετικό σύστημα εναντίων των λεγόμενων εχθρών, Ρωσία , Κίνα. ..για τα ΖΩΑ που οραματίζονται F-35, Γαλλικές Φρεγάτες, κλπ. Αν ήθελαν οι δωσίλογοι που μας κυβερνούν να προστατεύσουν την ελληνική εθνική επικράτεια και όχι να την ξεπουλήσουν, θα είχαν φροντίσει να μην διαλύσουν τις ένοπλες δυνάμεις, θα είχαν δημιουργήσει πάμφθηνη αεροπορική ομπρέλα στα νησιά ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί ούτε κουνούπι και θα είχαν ενεργοποιήσει εδώ και τόσα χρόνια τους S-300 που τα πουλημένα τομάρια τους ενεργοποιούν μόνο όταν θέλουν να κάνουν ασκήσεις οι Ισραηλινοί ώστε να βρουν τα αδύνατα σημεία τους..(..βλέπε περίπτωση κατάρριψης ρωσικού κατασκοπευτικού στην Συρία) Άντε λοβοτομημένα ΖΩΑ μέχρι να ξυπνήσετε και να τους στείλετε στο διάολο θα έχει φτάσει η Ελλάδα μέχρι την Λάρισα και αν..

Γιδοβοσκός

Εσύ πρέπει να ξέρεις αρκετά φίλος, κάτι τέτοια είχα διαπιστώσει και εγώ όταν υπηρετούσα τη δεκαετία του 80. Πες την ιδιότητα σου αν δε σε πειράζει για να μου λυθεί η απορία

John Doe

Καταρχάς οι Σαουδάραβες έχουν χρήματα αλλά για να αγοραστεί καινούργιο κάποιο οπλικό σύστημα πρέπει ,πέρα από τις διάφορες εγκρίσεις, και να κατασκευάστει πρώτα(δεν είναι λαμαρινοδουλειά!!!) κάτι το οποίο πάιρνει χρόνο(χρόνια για την ακρίβεια...). Επίσης πρέπει να εκπεδεύσεις και το προσωπικό το οποίο παίρνει και αυτό κάποιο χρόνο(μήνες). Τέλος εάν δεν είναι στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας να αγοραστούν επιπλέον ΑΑ συστήματα δεν χρειάζεται να σπαταληθούν χρήματα για την αγορά τους.

Η

Ελληνική αεραμυνα ειναι τραγικά ελλιπής ήδη, πρεπει να αγοραστούν αλλα τοσα και πιο σύγχρονα. Ο Χίτλερ της Μεσογείου δεν κατευναζεται με δηλώσεις κασέτας : ¨είμαστε πυλώνας σταθερότητας¨

κοινος νους

ο καμενος που ηθελε να πουλησει τα πολεμοφοδια που εληγαν ηταν κακος,τωρα που τα γαλαζια λαμογια δινουν τα πατριοτ (μιας και εχουμε πολλα)...ολα καλα για τους γραβατομενους πατριοτς?

ΕΣΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ...

Πιας εταιρίας τις εγκαταστάσεις θα προστατεύουν ? ARAMCO Ποιος είναι άμεσος συνεργάτης στην Ελλάδα ? AVIN Σε ποιον Ανοίκει η AVIN ??? Καταλάβατε τώρα ή να κάνω και κακά ?

κοινος νους

κανεις μεγαλο λαθος οσο αφορα τις σχεσεις αραμκο-αβιν...δεν εχουν πλεον καμια σχεση μεταξυ τους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης