Πούτιν-Ερντογάν: Τι κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία των δύο ηγετών για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη

erdogan_ar

Παιχνίδι με το χρόνο και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα έχουν ξεκινήσει οι δύο «δύσκολοι γείτονες» της ΕΕ - Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η Άγκυρα δεν έχει αποστείλει ισχυρές δυνάμεις στην Λιβύη παρά τη συμφωνία του Τούρκου προέδρου με τον Φαγέζ αλ Σαράζ

Παιχνίδι με το χρόνο και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα έχουν ξεκινήσει οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Λιβύη γνωρίζοντας αμφότεροι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει δράση στο Μαγκρέμπ.

Οι δύο «δύσκολοι γείτονες» της ΕΕ όπως έχουν χαρακτηρίσει Ευρωπαίοι διπλωμάτες τόσο από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όσο και από τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα και την Άγκυρα, αποφάσισαν από κοινού, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Turkstream να αποκλιμακώσουν την ένταση στη Λιβύη.

Πούτιν και Ερντογάν, δύο από τους βασικότερους συμμάχους στην προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός από την 12η Ιανουαρίου. Όλως παραδόξως… πρόκειται για μία συμφωνία που θα ισχύσει ελάχιστες ώρες μετά την προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και εν όψει της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Λιβύης και παρατηρείται ήδη μια προσπάθεια να προσκληθούν «φιλικά κράτη» της Τουρκίας και της Ρωσίας και να αποκλειστούν τα «εχθρικά».

Παρόλο που η Ρωσία και η Τουρκία έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη σύγκρουση της Λιβύης, οι δυο συμμαχικές χώρες προσπαθούν να αποτρέψουν και να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης η Άγκυρα δεν έχει αποστείλει ισχυρές δυνάμεις στην Λιβύη παρόλο που ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Άγκυρα έχει στείλει 35 αξιωματικούς σε ρόλο συντονιστών.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα γνωρίζουν ότι η ΕΕ κινητοποιείται για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη Βόρειο Αφρική, καθώς η Ιταλία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και οι Βρυξέλλες έχουν δώσει από κοινού στη Ρώμη «λευκή επιταγή» ώστε να αποκλείσει κάθε πιθανή παρέμβαση τρίτης χώρας που θα έπληττε τις επιδιώξεις της ΕΕ στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αιφνιδίως το Σάββατο στην Τουρκία και την Αίγυπτο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 14.00 και αργότερα την ίδια ημέρα θα βρεθεί στο Κάιρο όπου στις 20.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι συναντήσεις του Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα μετά την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να βρεθούν στο Κάιρο οι YΠΕΞ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική απέναντι στη Λιβύη, καθώς οι εξελίξεις στην βόρειο- αφρικανική χώρα κρίνονται ως πιο σημαντικές για την ΕΕ από αυτές στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Η ΕΕ επιδιώκει να διατηρεί ανοικτές τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να διαφυλάξει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει μια διπλωματική διέξοδο για τη Λιβύη στο πλαίσιο της διάσκεψης του Βερολίνου. Παράλληλα στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου, παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Ζοζέφ Μπορέλ, αξιολογήθηκαν όλες οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Νίκος

Ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ. Αχώριστα αδέρφια!!!1

Λελος

Τι έγινε ρε παιδιά οι Ρώσοι ομόθρησκοι αδερφοί μας;; Πισώπλατες μαχαιριές για μια ακόμη φορά αυτή η φουκαριαρα χώρα δέχεται από αδερφούς λαούς;; Δηλαδή εάν φέρονται έτσι αυτοί που υποτίθεται πως μας αγαπούν τότε αυτοί που μας μισούν τι πρέπει να μας κάνουν;;

Steve

Απλά τα πράγματα. Οι ρωσοι θέλουν πάση θυσία να σταματήσουν τον eastmed γιατί τότε χάνουν το μονοπώλιο του αερίου στην Ευρώπη. Και βάζουν μπροστά τους Τούρκους. Για να δούμε τι θα υπέρυσχιση

κλασσικά οι Τούρκοι τους εκβιάζουν

δώστε μας τη Λιβύη αλλιώς ξεχάστε τις συμφωνίες μας. Και κλασσικά οι Ρώσοι προτιμούν να μοιράσουν ξένα χωράφια από το να χάσουν, και καλά, την Τουρκία. Λες και οι Τούρκοι θα στραφούν ποτέ κατά των ΗΠΑ και θα πάνε με τους Ρώσους κατά του ΝΑΤΟ.

Ρότα

Για να προλάβουν να οργανωθούν και να ενισχύσουν τον Σαραζ!!! Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!!!

Λαζογερμανος

Δύο μαφιόζοι και μαζι με τον πορτοκαλί θίασο πέρα του ατλαντικού ο πλανήτης γη μοιάζει καταδικασμενος.Αντι να μοιράσουν ψωαμακι, μόρφωση, υγεία και μισθούς στους λαούς τους εξοπλίζουν κάθε μέρα τις ειδικές δυνάμεις τους λες και πολεμάμε τους ναζί. Αυτοι οι 3 κάνουν τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Μάο να μοιάζουν με τον Γκάντι...

Aπλσ ...

Οι Ρώσοι είναι ύπουλοι όπως και οι Τούρκοι ... Αυτά που μας λέγανε ήταν κουταμαρες.

Σακμάης Κόκ.

τα βρήκανε. Πάει η ΑΟΖ μας. ποιον συμφέρει η κατάπαυση πυρός. Προφανως την μεριά του Ερντογάν που ήταν έτοιμη να παραδώσει την Τρίπολη. Ρώσσοι, μια ζωή μας πισωμαχαιριάζουν.

Σούσμουα μαπουλ

Εννοείται , τι δουλειά έχουν οι Ρώσοι να πάρουν την μεριά μας όταν ο eastmed έρχεται σε αντιπαράθεση με τον turkstream που μεταφερει το αέριό τους , μεταξύ άλλων ΚΑΙ στην ελλάδα (για να ξέρουμε και τις μας γίνεται!)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

shmithsarth

Οι περιπέτειες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, το μέλλον της και τα προβλήματα στην Ελλάδα αποτελούν το επίκεντρο της ανάλυσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο άρθρο που συνέγραψε για το «ΘΕΜΑ»

23
3m18CMQknUFbA85ZhLXb

«Η Άγκυρα ζητά να φτιάξουμε τη βαλίτσα με τρόπο που είναι αδύνατο να δεχτεί η Ελλάδα» τονίζει σε ανάρτησή του ο ΓΓ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο συνυποσχετικό που πρέπει να συντάξουν οι δύο χώρες για την προσφυγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο

1
xrisoxoidis_mak2

Δείτε την ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση βιαιοπραγίας από αστυνομικό εις βάρος 11χρονου στο Μενίδι - Δείτε το επίμαχο βίντεο που καταγράφει το περιστατικό - Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν σήμερα οι αστυνομικοί που εμπλέκονται ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ

224