Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται εν τοις πράγμασι

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Η παρέμβαση των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται εν τοις πράγμασι

«Είναι ένα σενάριο που πρέπει να εργαστούμε για την αύξηση της μετανάστευσης λόγω της νέας κρίσης Ιράν-ΗΠΑ» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6

koumoytsak-thema
Τον απολογισμό της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αρχικά αναρωτήθηκε αν «μετά την υπερθέρμανση στης Μέση Ανατολή και με δεδομένο ότι η Τουρκία συνομιλεί με το Ιράν υπήρχε κανείς που περίμενε ρεαλιστικά δημόσια δήλωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας; Όποιος το περίμενε αυτό έσφαλε».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο «αυτό που διασφάλισε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ ήταν να ακουστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η ελληνική θέση ότι η Τουρκία όσον αφορά τη ΝΑ Μεσόγειο ακολουθεί πολιτική που δημιουργεί επιπλέον ένταση με την οποία δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι σε αυτή τη βάση «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε τώρα ούτε πριν δημόσια δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα παρέμβουν σε κρίση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εφόσον ξεκινήσει μια κρίση που φαίνεται ότι ξεκινάει σοβαρή ένταση μετά και την επίθεση με πυραύλους σε αμερικανική βάση στο Ιράκ είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν δεύτερη παράλληλη κρίση που να εμπλέκει δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ. Η γεωστρατηγική λογική λέει ότι η παρέμβαση δεν ανακοινώνεται αλλά γίνεται εν τοις πράγμασι».

«Δεν υπάρχει κάνενας λόγος να μειώνεται κάτι που με τα δεδομένα που αυτοί που γνωρίζουν ξέρουν ότι πήγε πολύ καλά» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όσον αφορά τα F-35 και το ενδεχόμενο αγοράς από την Ελλάδα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «μετά την επίσκεψη έχουμε την σαφή πληροφορία ότι ξεκινά διαπραγμάτευση για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35».

Κλείσιμο
Ερωτηθείς, τέλος, αν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικού είπε ότι «είναι ένα σενάριο που πρέπει να εργαστούμε για την αύξηση της μετανάστευσης λόγω της νέας κρίσης Ιράν-ΗΠΑ. Εάν η κατάσταση στη Μ Ανατολή οδηγηθεί ως κρίση θα πρέπει η Ευρώπη να δουλέψει στο σενάριο ενός ενδεχόμενου νέου μεταναστευτικού κύματος από ανατολή προς Δύση και εμείς είμαστε χώρα σύνορο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης