Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ: Τα αιτήματα και τα κέρδη της Αθήνας

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ: Τα αιτήματα και τα κέρδη της Αθήνας

Επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας - Αίτημα της Αθήνας για συμμετοχή στα F-35 - Αναγνώριση της εξόδου από την κρίση και υπόσχεση για επενδύσεις - Μήνυμα Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

mhtsotakis_ar
Οι διαρκείς εναλλαγές του χθεσινού καιρού στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε το πρωί με ηλιοφάνεια, συνεχίστηκε το μεσημέρι με βροχή για να εξελιχθεί σε χιονόπτωση, ενόσω διαρκούσε το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το βράδυ να επικρατήσει ξαστεριά, υπήρξαν απολύτως συμβατές με το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Λευκό Οίκο κατά τη δίωρη παραμονή εκεί του κ. Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνεπικούρησε στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ήταν αντίστοιχες των καιρικών συνθηκών, οι οποίες σε τελική ανάλυση ήταν αντίστοιχες με τις προγνώσεις που εδώ και εβδομάδες προέβλεπαν τα μετεωρολογικά δελτία.

White House KM1

Εξίσου προβλέψιμα απεδείχθησαν, εν τέλει, και τα διαμειφθέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ. Και τούτο διότι, από τη μια, επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.
Από την άλλη, όμως, δεν βρήκαν λόγια καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από το στόμα του «πλανητάρχη», όπως θα επιθυμούσε η ελληνική αντιπροσωπεία, κατ' αντιστοιχία των θέσεων που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από τους δύο άλλους πυλώνες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που είναι, αφενός, το διπλωματικό κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, αφετέρου, το Κογκρέσο που ενστερνίζονται με μεγαλύτερη θέρμη τις ελληνικές θέσεις.

Παρά ταύτα στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», είναι η πολύ ρεαλιστική αποτύπωση που έκανε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη η εξαιρετική ευκαιρία να αναλύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανόμενης, βεβαίως, και της προκλητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.
4999932

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε επιμελώς να λάβει σαφή θέση στα ελληνοτουρκικά και η μόνη έμμεση αποδοκιμασία που επεφύλαξε στο καθεστώς Ερντογάν ήταν όταν υποστήριξε ότι η θέση υπέρ του Ιράν που πήρε η Άγκυρα μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υπολογίζει την κοινή γνώμη στη χώρα του, ενώ στην πραγματικότητα δεν εννοεί όσα λέει χαρακτηρίζοντας «μάρτυρα» τον δολοφονηθέντα που ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να αποκαλεί «τέρας».

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, εξάλλου, κυριάρχησε στο καλωσόρισμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, καθώς οι εκπρόσωποι των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης άδραξαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον Ντόναλντ Τραμπ με τόσο έντονο ρυθμό και επιμονή που απείλησαν να επισκιάσουν την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Το αποτέλεσμα ήταν να τραβήξουν σε μάκρος οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και με την διάρκεια των περίπου είκοσι λεπτών που είχαν να εξελιχθούν σε τρόπον τινά κοινή συνέντευξη, αφού ο πρωθυπουργός όταν χρειάστηκε παρενέβη για να διατυπώσει και εκείνος τις δικές του θέσεις.

Κλείσιμο
Τόσο στη συνάντηση όσο και στις συνομιλίες που ακολούθησαν, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι επανεπιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, διάγουν την καλύτερή τους φάση. Ενώ συζητήθηκαν και τρόποι ενίσχυσής τους. Σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός συνομιλώντας αμέσως μετά με τους δημοσιογράφους που ήταν στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Συνεργάτες του επεσήμαιναν ότι στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι «η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεταν ότι στην κατ' ιδίαν συνάντηση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

«Καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε αμέσως μετά τους εκπροσώπου των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι «τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Καθώς επίσης και ότι «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
4999901

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι στηρίζει τις συγκεκριμένες συνεργασίες.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.

Θα πάρουμε F 35 μετά το 2024

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος, είπε, είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Εξήγησε δε ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει από το 2024 και μετά, τόσο για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα παράδοσης των αεροσκαφών όσο και με τις δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα μας.

Στη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών, τέλος, συμφωνήθηκε και συνεργασίες στον τομέα της Παιδείας μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, με σημαντικές επαφές που θα έχει στο Κογκρέσο, ενώ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που οργανώνουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης