Μητσοτάκης σε Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή

mk10

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εκπληκτικές» και «καλύτερες από ποτέ» τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Μητσοτάκης:  Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και θέλει αμερικανικές επενδύσεις - Κυβερνητικές πηγές: «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε» - Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συνάντηση 

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε επί μία ώρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, από τη συνάντηση η ελληνική πλευρά «πήρε αυτό που μπορούσε να πάρει». Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια υποδέχθηκαν τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, λίγα λεπτά μετά τις εννέα το βράδυ (ώρα Ελλάδας).  Μετά από ένα καταγιστικό ον κάμερα  διάλογο, στη διάρκεια του οποίου ο αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε  και απάντησε σε απανωτές ερωτήσεις για την κρίση με το Ιράν, ο κ.Τραμπ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «εκπληκτικές», ενώ ο κ.Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να θέσει όλα τα φλέγοντα για την ελληνική πλευρά, ζητήματα.

Μητσοτάκης - Τραμπ: Ο διάλογος στο Οβαλ Γραφείο

White House KM1

Ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέφερε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ»

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»Νωρίτερα, ον κάμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν με δεδομένο ότι είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφού δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου. 

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της είναι μια τεράστια επιτυχία», είπε ο κ.Τραμπ υποδεχόμενος το ζεύγος Μητσοτάκη. Στην αντιφώνησή του, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ζήτησε στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ.  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προχωρούμε στην αναβάθμιση των F-16 και όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν υπάρχει ενδιαφέρον για τα F-35.

Ειδικότερα,  ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης είπε:

Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, είπε:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.


Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.  Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.


Ακολούθως, ο κ.Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν». Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή που έκανε για το Ιράν μέρες νωρίτερα.

Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».  « Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας», συνέχισε και υποστήριξε ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί. 

Ερωτηθείς για τα F-35 ο κ.Τραμπ είπε ότι έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία και θα συζητήσουμε. Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και έχει μια μεγάλη παρουσία στι ΗΠΑ. 

Η κατ' ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 9.40'.


Ξεκίνησε η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Ντ. Τραμπ


tr1


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά  προσήλθε με ρεαλιστικές απαιτήσεις στη συνάντηση. Αθήνα και Ουάσιγκτον, όμως, επιθυμούν να αναδείξουν από κοινού τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, με φόντο την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, την στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F16 έως τα F35, αλλά και τη συμπαραγωγή drones.

IMAG1021Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει στο σύνολό της 120 λεπτά.  Μετά τον on camera διάλογο οι δύο ηγέτες κατευθύνθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία μετέχουν  και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση θα υπάρξει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Δεν προβλέπεται όμως να προβούν σε κοινές δηλώσεις ούτε να δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (173)

Πραγματιστής

Είμαστε 10 μύρια χώρα. Το 2050 8 μύρια και ηλικιωμένοι αν είμαστε τυχεροί. Χρεωκοπημένο κράτος με τεράστιο χρέος. Δάνεια απο όλους IMF E.U κτλ. Πως να μας πάρουν στα σοβαρά ; Η Ευρώπη διαλύεται brexit η Ρωσσία έχει ολιγαρχες και όχι δημοκρατία η μόνη λύση είναι να γίνουμε προτεκτοράτο τύπου Παναμά. Άλλη λύση υπάρχει;

Νίκος

Πραγματικά απόλαυσα τον Πρωθυπουργό, είμαι πολύ περήφανος. Πάνε οι εποχές που στέλναμε κομπλεξικούς πρωθυπουργούς που εκτός του ότι δεν ήξεραν λέξη αγγλικά, άλλαζαν 1000 χρώματα σαν τα αδιάβαστα μαθητούδια μπροστά στους προέδρους των Η.Π.Α.

Νίκος

Μπράβο Κυριάκο!!!! 👍👍👍👍👏👏👏👏

ελ.λυση

για να ρθει η πραγματικη αναπτυξη της οικονομιας και της χωρας πρεπει καταρχας να πεσει πολυ χρημα στην αγορα. για να πεσει πολυ χρημα στην καταναλωτικη αγορα πρεπει να χει αρκετα λεφτα ο κοσμος. για να χει αρκετα λεφτα ο κοσμος του αυξανεις τους μισθους και τις συνταξεις στα επιπεδα του 2009. δηλαδη πριν απο τις περικοπες των μνημονιων. κατα δευτερον πρεπει να αναπτυξεις ικανη πρωτογενη παραγωγη δηλαδη γεωργια, κτηνοτροφια και βιομηχανια.

Κόναν

Πρώτα βάζεις μπρός τον πρωτογενή τομέα κ’ βελτιώνεις το ισοζύγιο εισαγωγών / εξαγωγών κ’ μετά μιλάς για συντάξεις κ’ μισθούς ! Ειδικά δε στο Δημόσιο , πρώτα ιδιωτικοποιείς τη Λερναία Ύδρα που βρίσκεται στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα κ’ στους ΟΤΑ κ’ προσφέροντας Τρίχες ρουφάει τις Οικονομίες των πολιτών επι Δεκαετίες τώρα !!!

Γαλαζαιος

μας ΚΕΡΔΑΝΕ ????????????????????????????????????????????????????????????????

@ 2:03

@ 2:03 πηγε να παρει την ομπρελα ο κουλης απο τη φρουρα!

Φίλιππος Αναστασίου

Εγώ πιστεύω πώς πρέπει αμέσως ΝΆ αυξηθεί η στρατιω τική ΘΗΤΕΊΑ από 9 σέ 12 μήνες, σε πρώτη φάση καί σέ 18, σέ δεύτερη φάση...!!! Επιπλέον νά καθιερωθεί και η μειωμένη στρατιωτική ΘΗΤΕΊΑ τών 12 μηνών γιά τά ΚΟΡΊΤΣΙΑ, όπως ισχύει καί στό Ισραήλ.Τό Ισραήλ περιβάλλεται από 80 εκατομ μύρια εχθρικούς Άραβες. Εμείς δέ εξ Ανατολών απειλούμεθα από 85 εκατομ. εχθρικούς Τούρκους. Επίσης, τό Κοινωνικό μέρισμα θεωρώ ότι θά πρέπει κανονικά νά δοθεί γιά τήν ΑΜΥΝΤΙΚΉ ΘΩΡΆΚΙΣΗ τής Ελλάδος, υπέρ τού Ταμείου Εθνικής Αμύνης τής Χώρας μας γιά τήν αγορά τού ΑΠΑΡΑΙΤΉΤΟΥ πολεμικού υλικού, ειδικά τώρα πού η Πατρίδα μας ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙ από τήν ΤΟΥΡΚΙΚΉΝ ΒΟΥΛΙΜΊΑΝ..!!! Γνωρίζετε άραγε ότι τά τέσ σερα ελληνικά υπερσύγχρονα υποβρύχια μας, τού ΠΝ μας,τύπου 214 (''Παπανικολής'' ) είναι σχεδόν άχρηστα, επειδή από έλλειψη χρημάτων τού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ΔΕΝ διαθέτουν τίς κατάλληλες, απαραίτητες, σύγχρονες τορπίλες, (( πού όμως κοστίζουν μόλις 700.000 ευρώ)).. ;;; Γνωρίζετε άραγε ότι η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονα άρματα Μάχης, τύπου Leopard, πού όμως ΔΕΝ διαθέτουν τά απαραίτητα βλήματα, αξίας μόλις 400.000 ευρώ...;;; Τήν ίδια ώρα πού η Ελλάδα πρέπει νά αγοράσει από τό εξωτερικό ΌΛΟΝ τόν ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΌ της, τήν ίδιαν στιγμήν η Τουρκία εγχωρίως ΠΑΡΆΓΕΙ καί διαθέτει υπερσύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό, πού παράγεται στήν Τουρκία από υπερσύγχρονα τουρκικά εργοστάσια..;;; Η Τουρκία παράγει εγχωρίως, γιά τίς δικές της ΤΕΔ : άρματα Μάχης, σύγχρονα θωρακισμένα οχήματα ((από τά οποία μάλιστα η Ελλάδα αγόρασε 60 τέτοια από τήν Τουρκία...!!! )), υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέ τες, τορπίλες, βλήματα, ρου κέτες, πυραύλους μικρού, μεσαίου καί μακρέως βελη νεκούς, ελικόπτεροφόρο, αποβατικά σκάφη, ελικόπτερα, οπλισμένα UAV, όπλα ακτίνων Lazer ικανά ΝΆ καταρρίπτουν τά UAV & τά ελικόπτερα, πιστόλια, τουφέκια, αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ, radar, συστήματα επικοινωνίας καί ηλεκτρονικού πολέμου κ.α. Επιπλέον δέ, η Τουρκία εξάγει σέ πολλές αραβικές χώρες ένα μεγάλο μέρος τού παραγω μένου τουρκικού πολεμικού υλικού, μέ αντίστοιχη εισαγωγή στήν Τουρκία πολυτίμου ξένου συναλλάγματος...!!! Συμπέρασμά μου: ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ η ΆΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΎΣΤΑΣΗ τής πρό 15 ετών, πάλαι ποτέ, ακμαιοτάτης ΠΟΛΕΜΙΚΉΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑΣ μας, η οποία όμως είναι σχεδόν ανύπαρκτη σήμερα.

Fts

Ο Τραμπ τι ειπε για τη Λιβυη; Τιποτα μηπως; Αφηστε τις κοντρες μεταξυ των κομματων και δειτε την πραγματικοτητα... Ξεπετα συναντηση ουτε καν κοινη συνεντευξη τυπου, καμια δηλωση απο πλευρας αμερικης και τραμπ για τα θεματα που μας καινε. Απορω για την στενομυαλιααυτων που λενε στα σχολια «μπραβο». Μια τρυπα στο νερο που τα μεση ενημερωσης ψαχνουν πώς θα ωραιοποιησουν. Ξεφτιλα...

Ακουσατεεε ακουσατεεεεε

Τα συριζοτρολακια το εχασαν τελειως!!!Βγηκανε απτα καβουκακια τους και τρελαινουν κοσμοοοοοοοοοο!!!!ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕΕΕΕ!!!ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΕΕΕΣ!!! ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕΕΕΕ!!!ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣΣΣΣ!!!*ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΝΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΜΑΣ!!!ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!ΣΤΑ ΚΑΒΟΥΚΑΚΙΑ ΣΑΑΑΑΑΣΣΣΣΣ!!!!

Pantoflapouthelete

Μάλλον είσαι πανίβλακας! Στα ριαπαπα του ο Tramp για όσα έλεγε ο Κούλης. Εθελοτυφλεις βόδι για να τα λες αυτά...

ΠΟΣΟ ΚΥΡΙΟΣΣΣΣ!!!

ΦΑΤΕ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΡΕ ΚΑΙ ΝΑΝΑΚΙΑ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης