DW: Απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης η συμφωνία για τον EastMed

DW: Απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης η συμφωνία για τον EastMed

Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία

22016940
Ως μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου που σηματοδοτεί ουσιαστικά την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed.

Η επόμενη πράξη για τον ΕastMed θα παιχτεί μετά το 2022, σημειώνει η DW, αφού μετά τη σημερινή υπογραφή θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία.

Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ακιντζί: «Η συμφωνία για τον EastMed δεν βοηθά το Κυπριακό»

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε με γραπτή ανακοίνωσή του την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ακιντζί μίλησε για ένα έργο το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντίθετες απόψεις των εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από την ενεργειακή εξίσωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης