Μητσοτάκης για EastMed: «Σημαντική μέρα για Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ»

mitsotakis-niet-arthro

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου - Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της υπογραφής της EastMed

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού EastMed.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Αναστασιάδη,  και αφού αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο».
22077156

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται, ιδιαίτερα τα νησιά, και από την ανομβρία. Συνεπώς, η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός -όπως πολύ ορθά έχεις σημειώσει- την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας, που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής. Έτσι, πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής».
Το πρόγραμμα των υπογραφών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, στο Ζάππειο υπογράφεται η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Η Συμφωνία θα υπογραφεί παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής θα ακολουθήσει τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. «Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται - κατ' εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

Όπως επισημαίνει εξάλλου το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed. Η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ. «Αυτή η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιο του EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

- Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

- Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

- Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

- Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

- Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

- Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

- Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

- Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έχει απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Νίκος

Καλή Χρονιά σε όλους και χρόνια πολλά!!!!!! Μπήκε δυναμικά η νέα χρονιά!

Τεράστια επιτυχία του Κυριάκου.

Τώρα αγόρασε και τα F-35 και θα μας κάνεις να φοράμε πιτζάμες με χρώματα της ΝΔ από την αγάπη μας για σένα.Χρόνια πολλά σε όλους!!Καλή χρονιά!!

Ποτε επιτελους?

Πρεπει να οριοθετησουμε ΑΟΖ με Κυπρο.

Νικος

Συμβαίνει αυτόματα βάσει της συμφωνίας

Γιώργος

αν και δεν ψήφισα Ν.Δ οφείλω να παραδεχτώ πως οι κινήσεις της μέχρι στιγμής είναι πολύ σωστές.Ας μην επαναπαυτούν όμως.Θέλει συνέχεια όλο αυτό.

Τεράστια

επιτυχία του Κυριάκου!!Μπράβο στα επιτελεία που εργάστηκαν για όλο αυτό!!Τα έχουν χάσει οι Τούρκοι που δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν.

Κρυφτείτε

Νεοναζί της αριστεράς.Ο Κυριάκος σας γλεντάει.Τώρα και τα F-35 θα πάρει και έχει ρημάξει και απομονώσει διπλωματικά τον σουλτάνο χωρίς να ματώσει μύτη.Περήφανος για την διακυβέρνηση του κράτους επιτέλους!!Ο λαός δεν θα ξεχάσει τι σημαίνει αριστερά.Τέλος το μπάχαλο.Τέλος οι προδοσίες και το ξεπούλημα!!

Γιώργος

Ο Τσιπρας πράγματι με τη συμμετοχή του ίσως έκανε το μοναδικό καλό στην Ελλάδα αν βέβαια το έργο ολοκληρωθεί. Επιφυλασομαι βέβαια αν ήταν δική του πρωτοβουλία η απλά αναπόφευκτα ακολούθησε το σχεδιασμό Κύπρου Ισραήλ για να γλυτώσει το εκτελεστικό

ΚΟΥΚΗ ΞΥΠΝΑ

ακομα ΑΟΖ δεν υπογραψαμε....ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΥΠΡΟ......ΞΥΠΝΑ ΚΟΥΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

Ο Φάπας ο μαυροζώνης

Εσύ να ξυπνήσεις βλάκααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααΚΟΥΚΗ

Ο Υ Κ

Όποιος οπαδός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί σήμερα τουλάχιστο σήμερα τουλάχιστο και επαναλαμβάνω σήμερα το σκασμό Και εγώ δεν του το είχα του Κούλη αλλά τα καλά θα τα λέμε . Επίσης : Αν ο Τσίπρας υπέγραφε σήμερα θα μας περνάγατε όλους εξεταστική αν δε πανηγυρίζαμε μαζί σας . Τώρα υποστηρίζετε την Τουρκία . Απλά βουλώστε το . Γιατί συριζόπουλα ο Τσίπρας αντί για παροχές δεν παρήγγειλε τα F 35? An to κάνει ο Μητσοτάκης θα πείτε τι ? Μία ζωή στην αντιπολίτευση Ο Γενάρης θα είναι δύσκολος για εσάς .

Leon Degrelle

Χαμογελάστε τώρα που μπορείτε γιατί όπου να ναι θα εμφανιστούν τα Τούρκικα πλοία με το ερευνητικό στην Κρήτη!

Γιος ενστόλου

Leon βγάλε το σκασμό συριζόπουλο βλάκα βλάκα βλάκα Μιλάς για τουρκικά πλοία επειδή είσαι σύριζα Αν ο Τσίμπλας υπέγραφε συμφωνία σήμερα τι θα έλεγες? Βλάκα προδοτόπουλο Leon

Ειδικές δυνάμεις

Το μήνυμα σου Leon Degrelle τσυριζόπουλο που να πλαντάξεις κάτω δείχνει πόσο αηδιαστικοί είστε . Πανικόβλητος μιλάς για Τουρκια? Μόνο για φάπες και σφαλιάρες είσαι Βλάκα

Κυριάκο

γλέντα τα ερυθροφασιστάκια που γουστάρουν ερντογάν και Τουρκία μέχρι να βγεί μπέικον με αρνητικές θερμίδες.Είσαι τεράστιος και έχεις μέσα σε λίγους μήνες φέρει με την καλή έννοια τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς.Η τεράστια πλειοψηφία της ελλαδος ειναι μαζί σου.Και οΛο αυτό άσχετα τι γράφουν τα φασιστοειδή αριστερά αμόρφωτα και άπλυτα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου φερέφωνα θα αποτυπωθεί και στις επόμενες εκλογές που τελικά τους κόβω για 15-16%...Ήτανε δίκαιο,έγινε πράξη.

20 πρώην Πασοκτζήδες αναχατιστές αντισυριζαίοι

Από σήμερα συριζόπουλα μέχρι τέλος Γενάρη έχει γλέντι F 35 , Nταβός Τράμπ και Μακρόν Εσείς βουλώστε το απλά βλαμμένα

ΝΠΔΔ

Εύγε! Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!

😂

Χαχαχαχα ισχύει!!🤣😂

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης