Συναντήσεις Μητσοτάκη με Αναστασιάδη και Νετανιάχου πριν την υπογραφή του EastMed

mitsotakis-netaniaxou00

Το πρωί οι κατ' ιδίαν συνομιλίες - Στις 6 το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο η τριμερής συνάντηση - Αμέσως μετά η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας- Τα «δώρα» και  οι νέες προκλήσεις στα εθνικά θέματα - Σε απομόνωση ο Ερντογάν

Συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Πέμπτη, πριν την τελετή υπογραφής από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Σύμφωνα με πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 10:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 2:00 μ.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 6 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 6:10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Θα ακολουθήσει, στις 6:30 μ.μ., η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 8 μ.μ. θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Ta «δώρα»« και oi προκλήσεις στα εθνικά θέματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νεφέλης Λυγερού για το protothema.gr, ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου αναμένεται να είναι καθοριστικός και κρίσιμος για τις μετέπειτα εξελίξεις στα εθνικά θέματα που θα μας απασχολήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η επιθετική στρατηγική που αναπτύσσει η Άγκυρα τη φέρνει αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με σειρά χωρών μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος. Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα από την στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως με τα βήματα που έκανε, εξουδετέρωσε τα σχέδια για τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο και η οποία κατέστησε την Τουρκία «γείτονα με την Λιβύη από τη θάλασσα», ενώ είπε «πως με την στήριξη που θα παρέχουν στην νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών με όλα τα στοιχεία τους».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολούσι Ακάρ προετοιμάζει το έδαφος για τη στρατιωτική ενίσχυση της Λιβύης, μέσω μίας συνέντευξής του. «Η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να μείνει αδιάφορη στην θυματοποίηση των Λίβυων αδελφών της», υποστήριξε. προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί». Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

Να θυμίσουμε ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν Σύρους μαχητές να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις για να πολεμήσουν για την Τουρκία στη Λιβύη.

Το πρώτο ορόσημο της ελληνικής διπλωματίας

Η Αθήνα απέδειξε ότι παρά τις όποιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί με την πλάτη στον τοίχο. Εξάλλου, στη διπλωματία, όπως και στην πολιτική εν γένει, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου ήταν ιδιαίτερα πλούσιος για την ελληνική διπλωματία.

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους φαίνεται να περιλαμβάνει εξίσου πολλά ορόσημα: Ένα από αυτά, εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ! Αναφερόμαστε στον περίφημο αγωγό East Med, για το οποίο αύριο- 2 Ιανουαρίου- «πέφτουν» - οι υπογραφές μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, το οποίο τον χαρακτηρίζει ως «έναν άξονα σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη».

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα»

Ενόψει της αυριανής υπογραφής, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι έδωσε μία συνέντευξη. Παρ’ ότι σε αυτή προβάλλει την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή του Ισραήλ για την ανάπτυξη των σχέσεων μαζί της, σημειώνοντας τις μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας, η παρέμβαση αυτή δεν έχει μοναδικό παραλήπτη την Ελλάδα. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δεν είναι ο μοναδικός παίκτης. Είναι ένας σημαντικός παίκτης, μια σημαντική χώρα, με ιστορία, κληρονομιά, παράδοση, έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι ούτε μοναχοπαίδι ούτε ο μοναδικός παίκτης στη γειτονιά. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και συμφέροντα. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον 17ο, τον 18ο ή τον 19ο….»

Η Τουρκία φρόντισε να δώσει τη δική της έμμεση απάντηση: το κυβερνών κόμμα AKP ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.Αρχικά η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 8-9 Ιανουαρίου, αλλά τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου, την ημέρα των υπογραφών του East Med. Εξάλλου, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει… Το Al Arabiya μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν τους πιο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης. Να θυμίσουμε ότι ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τις μοναρχίες του Κόλπου. Βασική δύναμη πυρός του είναι 1.500-2.00 Ρώσοι (Τσετσένοι) μισθοφόροι της εταιρίας Wagner, καθώς και μισθοφόροι από το Σουδάν.

Ο Ιμάμογλου απειλεί την παντοκρατορία Ερντογάν

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και μία εξέλιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας που αποδεικνύει ότι θα αμφισβητηθεί η παντοκρατορία του Τούρκου προέδρου μετά από χρόνια… Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αναμέτρηση μεταξύ του Εκρέμ Ιμάμογλου και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου εξέφρασε δημοσίως τις έντονες αντιρρήσεις του για τη διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά, στην έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κατά πολλούς, η αντιπαράθεση αυτή δεν θα περιοριστεί εκεί, καθώς εμφανίζεται ως πολύ πιθανό ο Ιμάμογλου να είναι ο υποψήφιος των Κεμαλικών για την προεδρία κόντρα στον Ερντογάν επιχειρώντας να σπάσει την κυριαρχία του «σουλτάνου» που ξεκίνησε το 2002.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΕΛΛΑΔΑ

Αμεσα Συμαχια επειδή ειμαστε περικυκλομενοι από απολίτιστους εχθρούς που θελουν να μας εξαφανισουν.......Κυπριοι Εβραιοι Ελληνες ειμαστε αδελφοι λαοι και εχουμε υποφερει από βαρβαρους εχθρούς σφαγες ολοκαυτώματα...αυτό δεν πρεπει να ξαναγινει και πρεπει ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ...μια αμυντικη ...δυναμη ........κοντρα στις επιδιωξεισ των απολίτιστων γειτονων μας.....ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΕΛΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ ΕΧΘΡΟΙ...ΜΑΖΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ετσι ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΓΓ

Σουλτανάκο απότα Lidl... φιλάκια από την Αθήνα!!!

Anti

οχη στο καπιταλισμο στη πλουτοκρατια στους γραβατομενους γραματιζουμενους ο κοσμος ανηκη στη φτοχολογια.

Πάρτα...φέρτα

Σαν σκηνή από ελληνική κωμωδία το σχόλιο σου . Γελοία αριστερό

Με επέκταση στα 12νμ καταργείται ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι επεκτείνοντας η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια καταργεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο και ότι όχι μόνο οι Τούρκοι δεν θα το δεχθούν αυτό, αλλά ούτε οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι και ότι δεν είναι τυχαίο που δεν έχει γίνει η επέκταση μέχρι σήμερα. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου στα 12 ν. μίλια θα αποκλειστούν οι τουρκικές ακτές από την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Λέει ψέματα αφού είναι γνωστό πως της παρέχεται, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη, σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΒΛΑΒΟΥΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ. Επίσης, υπάρχουν ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΤΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. Έτσι είναι λάθος ότι με την επέκταση στα 12νμ καταργείται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο. Η ίδια η Τουρκία έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1964 όταν επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Επομένως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στην Ελλάδα να ασκήσει αυτό το κυριαρχικό της δικαίωμα. Πόσο μάλλον που για την περίπτωση των Αμερικανών μπορεί να υπογραφεί ειδική διακρατική Διεθνής Συμφωνία (όπως αυτή που κατατέθηκε στη βουλή στις 24/12/19) που θα τους παρέχει επιπλέον δικαιώματα ναυσιπλοΐας και άλλες διευκολύνσεις με τα ανάλογα ανταλλάγματα και εγγυήσεις ασφαλείας της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης