Ελληνοτουρκικά: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη ζήτησαν Βενιζέλος-Μπακογιάννη

bakogianni_ar

Σύμπλευση των δύο πολιτικών για μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ή μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο

Παρουσία των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην υπουργών, δεκάδων βουλευτών, διπλωματών, δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου, δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών κατέθεσαν την άποψή τους για την ελληνοτουρκική κρίση.

Στις παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ντόρας Μπακογιάννη μπορεί το επίκαιρο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Ανατολική Μεσόγειο να βρέθηκε στο επίκεντρο, αλλά ουσιαστικά και οι δύο πρότειναν μία συνολικότερη προσέγγιση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκορύφωμα την επανεκκίνηση των διπραγματέυσεων με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα και τη διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, που έχει ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τους πολιτικούς πλαισίωναν οι πρέσβεις επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης και Παύλος Αποστολίδης. Την συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης
Παπαχελάς.

Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις


Επίσπευση οριοθέτησης και Χάγη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αναγκαιότητα να αναληφθούν χωρίς καθυστέρηση πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο η χώρα μας έχει θέσει ως προμετωπίδα της εθνικής πολιτικής. «Αλλιώς μπορεί και πάλι να νομίζουμε ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ ημών, ενώ εμείς θα τρέχουμε πίσω από μικρά ή μεγάλα γεγονότα ή πίσω από πρωτοβουλίες άλλων».

Η επίσπευση αυτή, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφορά την πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, η οποία αφορά «τη διατύπωση επίσημης και πανηγυρικής πρότασης για την επανέναρξη των γύρων των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ταυτοχρόνως, με κανόνα αναφοράς το ισχύον διεθνές δίκαιο της θάλασσας και σε περίπτωση διαφωνίας την υπογραφή συνυποσχετικού που θα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ώστε να αχθεί ενώπιον του η διαφορά».
Ταυτόχρονα, πρότεινε η Ελλάδα να αναλάβει την «πρωτοβουλία επανάληψης των διαβουλεύσεων για την επικαιροποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κυρίως των αεροναυτικών».

ekdilios-2


Πρότεινε, επίσης, κινήσεις τακτικής «μερικού χαρακτήρα», όπως τις χαρακτήρισε: τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ή η μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο που αναδεικνύουν το μη ρυθμιζόμενο ζήτημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα υπέρ της ύπαρξης «ειδικών περιστάσεων» π.χ. στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερθείς στην «στρατηγική του Ελσίνκι», τόνισε ότι δεν απέδωσε σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα.

Οι δύο πολιτικοί φάνηκαν να συμπλέουν σε πολλά. Η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, την Αλβανία και με την Αίγυπτο μερικώς. Η Ντόρα Μπακογιάννη επίσης συμφώνησε για την αναποτελεσματικότητα της «στρατηγικής του Ελσίνκι», «με την οποία η Ελλάδα πορεύτηκε μια 20ετία και πλέον δεν υφίσταται, λόγω αλλαγής των δεδομένων».

Ταυτόχρονα, όμως, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε με νόημα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η ένταξη δηλαδή της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από τους Τούρκους. Αναφερόμενη στη διαμόρφωση ειδικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά το Brexit, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «με την ίδια λογική της ειδικής σχέσης πρέπει να πορευτούμε και στη σχέση μας με την Τουρκία, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει θέματα άμυνας και ασφάλειας», προσθέτοντας ότι αυτή η ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορεί να είναι καθαρά οικονομική. «Να μην επιτρέψουμε τη συναλλακτική διπλωματία».

ekdilios-3


Υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια και να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία. «Να κλείσουν οι μαύρες τρύπες στα δυτικά όπως και στα νότια». Επίσης, επικαλέστηκε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάλεσε την κυβέρνηση να επαναξετάσσει το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας –ακόμα και με τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους– και μάλιστα μίλησε για «αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς». Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ που όπως είπε προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επανήλθε σε αυτό και μέσω των σόσιαλ μίντια. Έκανε δύο σχετικές αναρτήσεις στο Twitter, στις οποίες σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18». «Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ρωτήθηκε εάν λόγω της κατάστασης με την Τουρκία θα πρέπει να αυξηθεί και η στρατιωτική θητεία. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζονται στοχευμένες προσλήψεις, κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Κατά των αλλαγών στη θητεία ο πρώην ΥΠΕΘΑ Αποστολάκης, μοναδικός που συμμετείχε στην εκδήλωση αν και προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες λύσεις «πρόχειρες και με προσωρινά αποτελέσματα», λέγοντας: «Ακούστηκαν κουβέντες για αύξηση θητείας και στράτευση στα 18. Αυτές είναι εμβαλωματικές λύσεις. Ούτως ή άλλως χρειάζονται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, χρειάζονται ευρύτερες λύσεις».

ekdilios-1

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Κρητικός

Επέκταση υφαλοκρηπίδας όχι στα 12, αλλά στα 16 νμ , ανακύρηξη πλήρους ΑΟΖ εδώ και τώρα, στρατιωτική συνεργασία με τον Χαφτάρ. Αδιαλλαξία. Αδιαλλαξία. Αδιαλλαξία. Μόνο έτσι καταλαβαίνει ο Τούρκος, αλλιώς θα τα χάσουμε όλα χωρίς πόλεμο.

Όσοι έχετε χρήματα στις τράπεζες.........

.............πάρτε τα, όλα θα γίνουν ξαφνικά και θα κλαίτε μετά

Σωστός

Το πιο σωστό σχόλιο εδώ !

Άγγελος

"κινήσεις τακτικής «μερικού χαρακτήρα»". Γιατί όχι ολικού χαρακτήρα Ευάγγελε;; Όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την Τουρκία, το θερμό επεισόδιο δεν θα το αποφύγουμε. Οπότε επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια τώρα, δικαίωμα μας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, να δούμε και την αντίδραση της Τουρκίας που μιλάει για casus belli, αν χτυπήσει πρώτη, εμείς θα έχουμε το πλεονέκτημα και την συμπάθεια του αμυνόμενου, στα διεθνή φόρα. Στήν άλλη περίπτωση αν περιμένουμε να τρυπήσει η Τουρκία, εντός της δικής μας ΑΟΖ και τότε να χτυπήσουμε, θα φανούμε ως πρώτοι ήρξατο χειρών αδίκων.

Απόλυτα λογική η προσέγγιση του Άγγελου

Η μόνη σωστή στρατηγική όπως έχουν τα πράγματα.

Γιατί δεν πρέπει να πάμε στη Χάγη

Γιατί στη Χάγη θα πάμε με την Ελλάδα να έχει θέση (ελπίζω) την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και η Τουρκία με τη θέση ότι τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρυπίδα και ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα 6νμ και ότι η Τουρκική ΑΟΖ φτάνει μέχρι το μέσο του Αιγαίου. Δηλαδή εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από την Τουρκία και η Τουρκία το μισό Αιγαίο από εμάς. Η Χάγη θα μοιράσει τη διαφορά παραχωρώντας Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που μόνοι μας τα θέσαμε υπό διαπραγμάτευση. Εν ολίγοις βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Αυτό προτείνουν Βενιζέλος και Μπακογιάννη.

ΜΕ ΓΑΛΑ

Ναι, να διαπραγματευτούμε για το αν θα μικρύνει η δική μας χώρα σε ένα δικαστήριο που βρίσκεται σε μια τουρκόφιλη χώρα που εκεί μας φωνάζουν αφρικανούς. Οι πολιτικές καριέρες βασισμένες σε πέτσινα διδακτορικά και στην οικογενειοκρατία θα έπρεπε να είναι απαγορευμένες!

x

ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΗ Η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ PSI ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.....ΠΡΟΔΟΤΕΣ

12

για ολα αυτα ο τσιπρας -συριζα τη εχουν να μας πουν,θα με ενδιεφερε η αποψη τσιπρα,να μας εκανε μια αναλυση επι αναλυσης η τουλαχιστον ο καρανικας,συμβιβαζομε και με τις κυριες,παπακωστα-αυλωνιτου,.την κυρια χρυσοβελωνη δεν την θελω,ουτε τους κυριους ζουραρι-φιλη,.

Αγύριγο κεφάλι

Το περιμενα αυτο με τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδω μεσα!__Δηλαδη οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ για χαριν του ΠΟΛΕΜΟΥ προκρινουν, να βγει η Ελλαδα σε ΠΟΛΕΜΟ και ας ΗΤΤΗΘΕΙ και ας ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ακομη, χαριν της "Εθνικης Τιμης"!...___Δηλαδη προτιμανε να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕ, Ι η τυχον να απολεσθει μερος της Χωρας, για να εχουμε και να μας μεινει ....η "Εθνικη Τιμη"!___Και μετα ξανα- μανα εντασεις επι αλλα ...200 χρονια να ζηταμε πισω το απολεσθεν εδαφικο τμημα και εντασεις και συνεχεις φασαριες με την Τουρκια και τελικα να ΜΗΝ ξεμπερδευουμε ΠΟΤΕ εις τον αιωνα τον απαντα.Ενω εγω θελω ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ μηπως και ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ καποτε!!___Μαλιστα!___Αυτη αναγνωστες μου ειναι η ..."Λογικη" τυπου-ΦΑΣΙΣΤΑ, που σας ανελυσα γι',αυτους εδω!..

X

ΕΙΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΣ, ΑΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΙ ΘΑΠΕΙΣ???? ΕΔΩ ΕΚΑΝΕ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.....ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ.....ΤΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ....Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ @@@@ ΤΟΥ....ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ.....

Γ

Καζάν Καζάν προδοσία... Αυτοί σύμφωνημένα τα χουν...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Το Καζαν Καζαν το λενε και το επιδιωκουν οι Τουρκοι που τους συμφερει γιατι μοιραζονται μονο οσα ανηκουν σε αλλους,ενω οι Ελληνες λενε το οσα μου ανηκουν απο το Διεθνες Δικαιο και οσα σου ανηκουν,χωρια τα τσανακια μας, γιατι δε σας θελουμε, διοτι σας θεωρουμε υπουλους και μαγαρισμενους!

Αγύριγο κεφάλι

Αυτσ που λέω εγώ.___ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ!___Δικαιώνομαι!__Και ΠΑΛΙΝ!

23

ρε συ μεγαλε ο καρανικας γιατι δεν πηγε,ξερεις η απουσια καρανικα ειναι εθνικη απωλεια,ας πηγαινε η κυρια παπακωστα,ο φιλης,ρε μεγαλε ειναι δυνατον να ξερει ο βενιζελος και να μην ξερει η κυρια αυλωνιτου,.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Διαχρονικα,εντυπωσιαζει αρχικα, καθε νεα εφευρεση στην εφαρμογη της και ανατρεπει παραδοσιακα δεδομενα, αλλα μετα, οι λαοι και οι δημοκρατιες, συνερχονται και καταπολεμουν αποτελεσματικοτατα τα νεα ταχα υπεροπλα της εξαπατησης και της προπαγαντας.Αυτο εχει συμβει και με το Διαδικτυο. Φαντασιωθηκαν οι επιδοξοι επικυριαρχοι του κοσμου οτι θα μπορουσαν με το Διαδικτυο και τα εμμισθα ή ''ψωνια'' τρολακια τους, τυπου ''Αγυριγου'', οτι θα μπορουσαν να κανουν ανω-κατω πολιτευματα και λαους απο μακρια,αβροχοις ποσι, και να κυβερνουν τον κοσμο.Αλλα μετα απο καποιες επιτυχιες με την Αραβικη Ανοιξη, το οπλο του Διαδικτυου, ξεφουσκωσε Και πρωτα στην Ελλαδα, ειχε την πρωτη του μεγαλη αποτυχια.Γιατι, με οργανο τους τον εθνομηδενιστη Τσιπρα και την επιθεση που δεχτηκε η Ελλαδα παση δυναμει και προπαγανδα,ουτε αποσταθεροποιηθηκε η Δημοκρατια μας,ουτε απο το ευρω βγηκαμε. Ενω ταυτοχρονα, οι ''ελληνικες φωνες'' πολλαπλασιαστηκαν και εξουτετερωσαν πληρως τα τουρκοφιλα τρολακια !Ας το παραδεχτουν επιτελους οι διαφοροι ''Αγυριγοι'', οτι εχουν ηττηθει κατα κρατος παντου, στον κοσμο σημερα!

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει το σθένος να αντισταθεί

Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό ξέρει πως η Ελλάδα έχει σαπίσει εσωτερικά σε όλους τους τομείς και πως η ήττα της είναι σίγουρη σε μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, γι' αυτό και δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί με τη γείτονα για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ. Οι στομφώδεις διαβεβαιώσεις ότι είναι τάχα αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απλώς παραμύθια για αφελείς, για να κρύβουν την πικρή αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις μας είναι εκείνες που διαχρονικά με τον φιλοτομαρισμό, τη χαζομάρα, την ανικανότητα και την τεμπελιά τους έφεραν τη χώρα στο σημείο να μην μπορεί σήμερα να αντισταθεί στις τουρκικές προκλήσεις και να εξευτελίζεται διεθνώς. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό για να κρατήσει τα προνόμιά του και τη νομή της εξουσίας, είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμο να θυσιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με το πρόσχημα της αποφυγής του πολέμου επειδή δήθεν εμφορείται από ανθρωπιστικά ιδεώδη και δεν θέλει να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Tο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά ενώ η Ελλάδα σε καθοδική, και το γεγονός ότι μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τους πιθανώς θα καταλήξει σε ελληνική ήττα, δεν σημαίνει σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ότι θα πρέπει να παραδώσουμε αμαχητί στους Τούρκους αυτά που αξιώνουν. Οφείλουμε όχι μόνο να αντισταθούμε μέχρις εσχάτων στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά και να μην συνθηκολογήσουμε ποτέ - δηλαδή να μην δεχτούμε να συρθούμε στο τράπεζι των διαπραγματεύσεων ή στη Χάγη όπου θα αναγκαστούμε να επικυρώσουμε με τη δική μας υπογραφή τις εξωφρενικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. Μόνο η στρατιωτική μας αντίσταση (ακόμη κι αν αποδειχθεί ανεπιτυχής) θα κάνει τους Τούρκους να το σκεφτούν διπλά για να συνεχίσουν την επεκτατική πίεση σε βάρος μας. Αντιθέτως, αν συνθηκολογήσουμε χωρίς να ρίξουμε ούτε τουφεκιά, απλώς θα αποθρασύνουμε τους γείτονες οι οποίοι δεν θα αρκεστούν σε όσα πάρουν αλλά σύντομα θα εγείρουν και νέες διεκδικήσεις. Φυσικά δεν τρέφω αυταπάτες ότι το σημερινό ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει το σθένος να αντισταθεί δυναμικά στην τουρκική επιθετικότητα. (Απόσπασμα από χθεσινό σχόλιο του Stirlitz).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης