Δένδιας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Ευρύτατη στήριξη στην Ελλάδα

4973976

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής προκλητικότητας και ζήτησε σαφή καταδίκη, αλλά και δημιουργία πλαισίου κυρώσεων για τα δύο άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης - «Η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερσπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε - Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Δήλωση Δένδια


«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».


Εκπρόσωπος ΕΕ: «Σοβαρή ανησυχία προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης»

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Τζουζέπ Μπορέλ εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τις οποίες η συμφωνία είναι «προβληματική» όσον αφορά στα χωρικά ύδατα.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο νέος ύπατος εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».


Τέλος, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Μαλιστα

Καλύτερα να μιλήσει στους Ρότσιλντ πιο χρήσιμο θα είναι! Ξέρει αυτός...

φοίβος

Από ίδρυσής του ελληνικού κράτους οι ελληνόφωνοι πολιτικοι πάντοτε υποχείρεια των και ζήτουλες για προσωπικό οφελος.

Τι ενοείτε όταν λέτε ευρεία.

Ενοείτε μόνο 4 χώρες. Η γαλλία έχει συμφέροντα στις γεωτρήσεις, το ίδιο και η Ιταλία και η Κύπρος. Η μόνη χώρα απο τις 4 που δεν έχει άμεσα συμφέροντα ήταν η Ολανδία που υποστήριξε την ελλάδα. Και όλα αυτά στα λόγια και πολύ ήπια.

Αγυριγος τενεκες

Δενδια τι πινεις και δεν μας δινεις;;;;;

Σύντροφος

Όταν δεν θέλουν οι νεοέλληνες να πολεμήσουν βολεύονται με στήριξη καί μπλα μπλα από τους ξένους. Όταν θα κάνουν παρέλαση οι Τούρκοι στο Σύνταγμα θα φταίνε οι ξένοι πού δεν μας στήριξαν με περισσότερα λόγια

Spyros

Αντί για ΥΠΕΞ βάλτε τον καραφλογιεγιε στο τσίρκο Medrano να λέει βλακειες και να φτιάχνουν τα πιτσιρίκια συκώτι από το γέλιο. Στα εθνικά θέματα όμως μόνο γέλιο δεν βγάζει. Είναι τραγικός ψεύτης και επικίνδυνος για την Ελλάδα!

Κόναν

ΕΕ , απλή Οικονομική Ένωση , χωρίς κοινή εξωτερική, αμυντική , μεταναστευτική πολιτική !!! Άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει κάποιο όφελος , από αυτό το συμβούλιο ! Καλώς γίνεται ενημέρωση και φυσικά η διπλωματία έχει το ρόλο της , αλλά μην δημιουργούμε ψευδείς ελπίδες στον κόσμο ! Αν ήταν να προσφέρει κάτι η ΕΕ , θα είχε επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στον κακό γείτονα , που δυστυχώς έχουμε . Δυστυχώς όμως οι Τούρκοι είναι πολυπληθείς και ισχυρός παίκτης , με καλές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους (κυρίως Γερμανούς )και αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί !!!

γερμανιδα

Η Ευρώπη (Γερμανια) έχει πουλήσει την Ελλάδα. Είναι ώρα η Ελλάδα να πουλήσει την Ευρώπη (Γερμανια), στην πράξη, όχι στα χαρτιά. Στα χαρτιά ας συνεχίζουμε να υπάρχουμε μέσα στο αθλιο γερμανικό ράιχ μέχρι να διαλυθεί. Πουλήστε τους στην πράξη. Στροφή προς την Κίνα που ψάχνει βάση για επέκταση. Οικονομική, πολιτική, στρατιωτική στροφή. Πίσω απο την Ελλάδα πρέπει να υπάρχει η Κίνα, αν δε θέλουμε να διαμελιστούμε. Οπου ειναι το συμφέρον μας εκεί να αναζητούμε συμμαχους. Ετσι διπλασιαστηκε η Ελλάδα. Η Ευρώπη (Γερμανία) δεν ειναι πια το συμφέρον μας. Πισω απο την Τουρκία ειναι η Γερμανια (Ευρώπη). Η Ευρώπη (Γερμανία) είναι εναντίον μας. δεν υπάρχει ευρώπη υπάρχει γερμανια και γερμανικα εθνικά συμφέροντα. Ξυπνάτε.

Φελλό για το γεωτρύπανο

θα στείλουν τα φιλαράκια ?

Υπεροχα

Θα μας στείλουν και βαζελινη?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης