Ερντογάν: Η συμφωνία μας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ

Ερντογάν: Η συμφωνία μας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ

Δεν πτοείται ο Τούρκος πρόεδρος από τις διεθνείς αντιδράσεις, επισημαίνοντας πως το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ - Χαρακτήρισε «σκανδαλώδη κίνηση» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα - Νωρίτερα, η συμφωνία των δυο χωρών είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης

erdogan-0
Απτόητος συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ενέργειες για την επιβολή και εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Αφού νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών έγινε νόμος του κράτους, ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του κόμματός του, τόνισε πως έχει ενημερωθεί, σχετικά, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβή και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία. Βλέπουμε την πλευρά των ελληνοκυπριών  να έρχεται κοντά κατά καιρούς με το Ισραήλ. Επίσης, η Ελλάδα έκανε μια σκανδαλώδη κίνηση με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Συγνώμη, αλλά τι κερδίζει με αυτό;  Πρόκειται για σκάνδαλα. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης» ανέφερε σχετικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Με τη συμφωνία αυτή, χτίζεται μια ενδιαφέρουσα γραμμή ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία. Σε αυτή την περιφέρεια, που εμείς αποκαλούμε αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε δικαιώματα σαν εγγυήτριες χώρες από το παρελθόν». 

Νόμος του τουρκικού κράτους το μνημόνιο με τη Λιβύη

Ο δρόμος που είχε χαράξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, τηρείται απαρέγκλιτα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Έτσι, μετά τις αρχικές υπογραφές με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου και την έγκριση από την τουρκική Βουλή την Πέμπτη, νωρίς το Σάββατο έγινε γνωστό πως το «Μνημόνιο κατανόησης για τον περιορισμό δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, κατά συνέπεια, έγινε νόμος του κράτους.

Κλείσιμο
Παρά τις αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη διατείνονται πως σέβονται το διεθνές δίκαιο, που αφορά στα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου και έχουν λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, πριν επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους στην περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης