Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο στη Μεσόγειο, αλλά...

1cavusoglu-arthro

... αν χρειαστεί να προστατεύσουμε τα πλοία μας θα πάρουμε μέτρα, τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera o Τούρκος ΥΠΕΞ -  «Γενί Σαφάκ»: Η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 στην Κρήτη - Δένδιας: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου

Νέα πρόκληση από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο θέμα της Μεσογείου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, κατά την παρουσία του στη Ρώμη, στο πλαίσιο φόρουμ του Διεθνούς Ινσιτιτούτου Πολιτικών Επιστημών.

Όταν ρωτήθηκε για το αν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, στο πλαίσιο των γεωτρητικών της δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Στο κυπριακό ζήτημα, έχουμε κάνει τα πάντα για να βρούμε λύση και έχουμε πει πως δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες, Επίσης, προτείναμε τα έσοδα να μοιραστούν μέσω επιτροπής και έχουμε προωθήσει αυτή την πρόταση στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά» σχολίασε.

Τουρκικός Τύπος: Η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 στην Κρήτη

«Θορυβώδη γείτονα» χαρακτηρίζει πρωτοσέλιδα σήμερα την Ελλάδα η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το αντι-πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται ‘πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για «πολεμική προετοιμασία» της Ελλάδας, επικαλούμενη μία σειρά δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών, όπως του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, Νίκου Τσούνη, «ό,τι και να κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας», καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, στο Open TV ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φοβάται τους Τούρκους και να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».

Προσθέτει ακόμη ότι Έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στον Αλ Τζαζίρα, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ισχυρίστηκε πως στην περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί στρατιωτικά στην περιοχή, το ελληνικό ναυτικό θα απαντήσει και η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί σε πόλεμο.

Πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ κληθείς σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού CNN Turk να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ενεργοποίησης των S300 ανέφερε ότι “εγώ τέτοια επιβεβαιωμένη πληροφορία δεν έχω”.

“Κοιτάξτε όμως την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού. Αυτοί ασχολούνται με παιδιάστικα πράγματα. Αν γίνεται κάτι τέτοιο τότε είναι υπόθεση εκείνων που ασχολούνται με τους S400”, ανέφερε.

Η Ελλάδα διέπραξε «διπλωματική λησταρχία»

Αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, που επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, παραβλέποντας την απόρριψή της από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με μήνυμά του στο Twitter επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την απέλαση του πρέσβη «διπλωματική λησταρχία».

Η Τουρκία «χαρίζει» 15 χιλιάδες ΑΟΖ στην Αίγυπτο

Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της νόμο στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.

Πηγή: Sigmalive

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (234)

Τι Αλέκσης, τι Κούλης

Με τη στρατηγική ψυχραιμία του Κυριακου θα φοβηθεί ο Τούρκος. Να κοιμάστε ήσυχοι

Ωρέ Τουρκόγυφτε...

Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον π*****ν μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω. Καραισκάκης.

Γιώργης

Αυτό που λέει το πρώτο μνημόνιο ειναι: σε περίπτωση πολέμου ακόμα και ήτα της Ελλάδας σε περίπτωση πολέμου.. (τα χρέη παραγράφονται κανονικότατα χωρίς μνημόνια )... η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της. Καταλαβατε γιατί ήρθαν τα μνημόνια δηλαδή ?

kyriakos

Αγυριγε, ΚΑΝΕΙΣ δεν συζητά μαζί σου. Όλοι σου λένε ότι είσαι βλακας ή εσωτερικός εχθρός. Έχεις μαζέψει μπινελίκια από την μισή Ελλάδα γιατί είσαι εμπροσθοφυλακή του αλβανοτσαμη. Αλλο το να συζητάς, άλλο το να αποκαλύπτεις εκχριστιανισμενους οθωμανους ή στοκους.

Γιώργος

ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΌΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ...........ΒΛΕΠΕ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ......ΤΕΡΑΤΑ...

ΜΑΚΑΡΙ

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

kyriakos

Σε αυτό ίσως έχεις δίκιο. Καιρό είχαμε να διαβάσουμε λογική σκέψη εδώ μέσα. Μπράβο!

φωτης πραμαντα

μετα τον διαμελισμο του ιρακ και της συριας ,επεται του ιραν και μετα παιρνει σειρα η τουρκια ...οι ηπα δεν θελουν ισχυρα μουσουλμανικα κρατη στην περιοχη ..η προστασια του ισραηλ ειναι πρωταρχικος στοχος ...με μικρα μουσουλμανικα κρατιδια ολα θα ειναι υπο ελεγχο..που ηταν πριν μια εβδομαδα ο αντιπροεδρος των ηπα?? στο ιρακινο κουρδισταν ...ενα ειναι σιγουρο ..ο τραμπ δεν εχει μαθει να χανει ...ας περιμενουμε λιγο τις εξελιξεις ...το τελος του σουλτανου ειναι προδιαγεγραμμενο ,οπως ακριβως του σανταμ και του μουαμαρ ...για το θεμα της λιβυης ας κοιταξουν λιγο οι ηλιθιοι πολιτικαντηδες που τους χρησιμοποιουν τα αφεντικα της γερμανικης ευρωπης ...ο τραμπ ειναι μαλακας που αναγνωριζει τον χαφταρ>?αλλα ως συνηθως οι γραικοι ειναι οι σφουγγοκωλαριοι της γερμανικης ευρωπης .ναι μαμα αγγελα(αλλα η μαμα αγγελα αν και εμπαργκο στη ρωσια αυτη κανει μπιζνες απο την πισω πορτα και εμεις εχουμε μειουμενο αριθμο τουριστων καθε χρονο απο τη ρωσια) ,ναι μπαμπα μανωλακη..

@ΤρελοΠράμαντα

Πας καλά ή ονειρεύεσαι?????? Ο Τράμπας τον έχει καλύτερο φίλο, αλωνίζει στην περιοχή και ετοιμάζεται από αύριο κιόλας να κάνει γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη...... ΞΥΠΝΑ!!!!!!

kyriakos

Φωταρα! Είσαι γιατρός οπότε δεν αποτελείς πηγή λογικής σκέψης.

δημοκρατης προς ΠΘ

Μπορει καποιοι να σας κατακρινουν, αλλα ειμαι της γνωμης, οτι κανετε πολυ καλα και ενημερωνετε τον ελληνικο λαο για τα ελληνοτουρκικα! Ειναι προφανες, οτι αν τωρα οι Τουρκοι παρουν την ελληνικη ΑΟΖ, τοτε αμεσως μετα θα αρχισουν να ζητουν και ελληνικα νησια.... και ξερετε με ποιο θα αρχισουν?... με το Καστελοριζο. Γι αυτο γραφω συνεχως, για την απαραιτητη φυλαξη αυτου του νησιου. Καληνυχτα ΠΘ.

τοτε

πολυτεχνειο: έξω οι αμερικάνοι! τώρα: έξω οι τούρκοι

μα, εννοείται

ότι η Τουρκία είναι η κατ' εξοχήν ειρηνική χώρα των Βλακανίων, μην πω όλου του κόσμου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dimoskopisi_main01

Σαφές προβάδισμα   13 μονάδων διατηρεί η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44,2% έναντι 24,5% του Αλέξη Τσίπρα -  Το 54,6% θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία - Το 56,9% κρίνει θετικά την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

28
w20-1849581

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα των Μηδικών Πολέμων κατά την έναρξη της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας την σημασία τους σήμερα»

2
22155995

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει τις εργασίες της – Η ομάδα καταρτίζει τη λίστα με τα ονόματα ατόμων και οντοτήτων που θα συμπεριληφθούν στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

1