LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Πάνω από μιάμιση ώρα διαρκεί η κρίσιμη συνάντηση

Untitled-5

Φήμες για αμερικανική παρέμβαση από την αιφνιδιαστική συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν λίγο πριν τις κρίσιμες ελληνοτουρκικές συνομιλίες - Καθυστέρησε η συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για τις 16:30 (ώρα Ελλάδος), καθώς ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν σε γεύμα με τον Τραμπ - Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια

Η «ανέμελη» περίοδος στα ελληνοτουρκικά θέματα τελείωσε και επισήμως μετά την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, την επίσημη ανακοίνωση των Τούρκων ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και την αποστολή στον ΟΗΕ συντεταγμένων με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας.

Μέσα στην φουρτούνα της κρίσης που προκλήθηκε όταν οι Τούρκοι έβαλαν στο τραπέζι το maximum των διεκδικήσεών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση δεν θα είναι τετ α τετ όπως ζήτησε η Αθήνα αλλά μεταξύ πλήρους ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας σε σχηματισμό 1+5, όπως αντιπρότεινε η πλευρά των Τούρκων. Στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλάξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται και η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, της συνάντησης δεν θα επακολουθήσουν δήλώσεις.

19-12-04_0070__DPC1262


Αιφνιδίως, κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί κάτι σχετικό, λίγο πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδος (με καθυστέρηση από τον αρχικό προγραμματισμό να ξεκινήσει στις 15:00) ολοκληρώθηκε το γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες οι χώρες των οποίων διαθέτουν ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον (συμμετείχαν επίσης Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία).
Αμέσως μετά και με περίπου 20 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Το γεγονός των ξεχωριστών συναντήσεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν (σε κατ'ιδίαν συνάντηση) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (με τον οποίο συνέφαγε από κοινού με ακόμη επτά Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και προέδρους κρατών) δημιουργεί την αίσθηση οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν Ελλάδα και Τουρκία να εμφανίσουν μια εικόνα προσέγγισης.


Τι λένε από την ελληνική αντιπροσωπεία

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι απρόβλεπτος, θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά για όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας» είπε πριν λίγο στο protothema.gr συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα καλέσει τους Τούρκους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.


Μικρά τα περιθώρια αισιοδοξίας για θετικά αποτελέσματα

Η μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε η ελεγχόμενη από την Άγκυρα και πρόθυμη να διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης αλλά και επίσημο πλαίσιο διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας.

Διπλωματικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων σημείωναν ότι στην απογευματινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Και τότε θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο» ανέφερε στο protothema στέλεχος με βαθιά γνώση των διεργασιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών, ενδεχομένως των διερευνητικών επαφών, οι οποίες εάν επανενεργοποιηθούν δεν μπορεί παρά να ξεκινήσουν με βάση το δυσμενές πεδίο που διαμορφώνει η αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

19-12-04_0080__DPC1341


Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια

Την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (78)

Για καταγραφή(!!!) ...διαφωνιών...

'Οντως κράτησε πολύ η μιάμισυ ώρα της συνάντησης τους!!! Ας συνεχίσουμε εμείς να τρώμε τον σανό μας σαν καλά παιδιά τώρα!!!!!!

Πρώτα το κόμμα μετά η πατρίδα!

Ο Ερτογάν είναι είναι ένας μεγάλος ηγέτης με τσαγανό! Από την άλλη ο "Κούλης" είναι λαπάς και ο στρατός μας παρηκμασμένος! Έτσι παιδάκια....ρίχτε κι άλλο νεράκι στο μύλο του Τουρκαλά! Είναι άλλωστε πολύ θετικό.....να ξέρει ο σουλτάνος ότι απέναντί του έχει μόνο το Μητσοτάκη και όχι σύσσωμο τον Ελληνικό λαό! Προσποιηθείτε κι άλλο πατριωτικές (μπεεε) ευαισθησίες προκειμένου να κάνετε την κομματική σας προπαγάνδα....υποκριτές! PS Καλή δύναμη Κυριάκο!

Νίκος

Μπράβο Κυριάκο! ΠΡΟΧΏΡΑ!Θα επαναλάβω κάτι που είπε κάποιος αναγνώστης. Βρήκε τον μπελά του ο Ερντογάν. Νόμιζε πως ήταν Τσίπρας. Το πρόσωπό του τα λέει όλα.

Αγύριγο κεφάλι

Ναι!__Με ενημέρωσαν ότι μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ο Ερντογάν ...άρχισε τα κλάματα!..

λαλαλα!

..να ελατώσεις τα ναρκωτικά..

Αρης

Ο Ερντογαν ειναι δειλος και κουτοπονηρος. Αυτο το ξερουν ολοι αλλα εμεις δυστυχως δεν το εκμεταλευομαστε. Πουλαει μαγκια σε χωρες καφενεια οπως Ελλαδα, Κυπρο, Συρια κλπ. Σουλατσαρει αιγαιο και συνορα εκει που τον παιρνει. Στο Ισραηλ ομως δεν παει, μονο λογια και απειλες, εκει δεν τον παιρνει γιατι ξερει οτι μπαμ και κατω. Ουτε αεροπλανα ουτε φρεγαττες ουτε τρυπανια. Δυστυχως δειλοι και ολοι οι ελληνες πολτικοι που ποτε δεν χτυπησανε τη γροθια στο τραπεζι να πουν στο τουρκο ως εδω φτανει. Θελεις κατι; Μολλων Λαβε. Δειλοι και οι ελληνες αξιωματικοι ομηροι της καθε κυβερνησης που βαζει την ουρα στα σκελια και υποχωρει. Αμα ειχαμε σοβαρους πολιτικους ετοιμους να υπερασπισουν τη χωρα και τα δικαιωματα μας θα ηταν αλλιως. Ο τουρκος φοβερα θελει, ειναι δειλος. Ριξε το επομενο αεροπλανο να δουμε θα ξαναμπει μεσα ;

...

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, όμως, η Ελλάδα δε μπορεί να κάνει αυτό που κάνει το Ισραήλ, γιατί είναι "χώρα καφενείο". Άρα τι ακριβώς περιμένεις να συμβεί;

70 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ

70 χρονια υποδουλοι σε μια εχθρικη για τα συμφεροντα μας συμμαχια που μας εχει καταστρεψει.Προδοτες δεξιοι, θα ερθει η ωρα να πληρωσετε.Οσο για το επικειμενο, αντι να κανουμε τους.... κινεζους, καλυτερα να κλεισουμε το θεμα με συνεκμεταλευση.Αν υπαρχει αεριο και πετρελαιο, πολυ περισσοτερο κερδος θα εχουμεσυνεκμεταλευομενοι με τους τουρκους αποτι να τα δωσουμε τζαμπα σε γερμανους και αμερικανους.

70 χρονια ελευθεροι

Χωρις το ΝΑΤΟ θα εκανες poll dancing κουμμονιστακο. Να δουμε ποτε θα σας μαζεψουν ολους εσας τους ανθελληνες.

Ανδρεας Χ.

Εσύ τώρα λέγεσαι ελληνας? Μάλλον γιά μεμέτι σέ κοβω.

λακερδας

το παραμυθι του κουλη ειναι οτι θα μας στηριξουν ΑΛΛΟΙ! ΑΝΙΚΑΝΟΣ! εξω το μητσοτακεικο απο την ελλαδα οσο ειναι νωρις

Ρε ουστ

Μακάρι να γίνει ένας πόλεμος να τελειώνουμε με αυτούς

Δικαιος

45 χρόνια μετά περιμένουμε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο.....μόνο με τα όπλα επιβάλεις το δίκαιο σου.

petit Koulis =Tsipras

Πολυχρονεμένε Ταγιπ, Μην μας στείλεις παραπάνω απ 40-50,000.000 λαθρομετανάστες μέσα στο 2020,γιατί θα με στενοχωρήσεις.

VASILIOS K

νομίζω το πρόβλημα είναι ότι δέν έχουμε ούτε ένα με μουστάκι.. μας βάζουν γκόλ από τις φωτογραφίες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης