LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια

erdo12

Καρφί Μητσοτάκη για Τουρκία: Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων

Την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Πολύ το μπλά...μπλά....μπλά...

Λέγαμε για τους Τσυριζαίους πως τους άρεσε το κουβεντολόϊ τις περισσότερες φορές άνευ νοήματος ...και στηριζόμενο πάντα στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και στα ανθρώπινα "δικαιώματα" ...αρκεί να αφορούσαν αμφότερα όλους τους άλλους πλήν ...Ελλήνων(!) αλλά και με τους νεοφιλελέδες στην πολιτική σκηνή δεν άλλαξε καθόλου η Ανθελληνική...παράσταση!!!!

ΝΑΤΟ, Μακρόν και τι υπογράψαμε

Βορειοατλαντικο Σύμφωνο, ΝΑΤΟ, Άρθρο 5: "Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συν-δράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού. Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας". Αυτό είναι το άρθρο π υ ρ ή ν α ς του ΝΑΤΟ και δεν λέει πουθενά, ούτε εδώ ούτε σε όλο το κείμενο του Βορειοατλαντικου Συμφώνου, ότι εξαιρούνται τα μέλη από την παροχή στρατιωτικής συμπαράστασης σε περίπτωση επίθεσης από ένα μέλος σε άλλο μέλος." Αυτό το κείμενο υπογράψαμε και σε αυτό δεν λέει πουθενά ότι η στρατιωτική συμπαράσταση δεν ισχύει όταν ένα μέλος επιτεθεί σε ένα άλλο μέλος. Έχουμε και τον Ερντογαν που ήθελε και θέλει συμπαράσταση του ΝΑΤΟ στην επίθεση του στη Συριά. Δηλ. σε έναν επιθετικό πόλεμο που άρχισε ενάντια σε τρίτο κράτος. Γιαυτό μιλάει ο Μακρόν περί κλινικά νεκρού ΝΑΤΟ. Και γιαυτό πρεπει εμεις να υπενθυμίζουμε κάθε μέρα στο ΝΑΤΟ τι γράφει το καταστατικό του γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Δεν θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια...

Θέτει σε κίνδυνο μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, άντε και την Αίγυπτο. Για το ΝΑΤΟ η κίνηση της Τουρκίας δεν θέτει σε κίνδυνο την ατλαντική ένωση. Αντίθετα την ενισχύει. Γι'αυτό μας έχουν γραμμένους. Δεν χρειάζονται γενικές τοποθετήσεις επί του θέματος...περιφερειακή σταθερότητα και κουραφέξαλα...Πολύ ξύλινη γλώσσα. Με διπλωμάτες όπως οι Τούρκοι πρέπει να μιλάς αλλιώς για να καταλαβαίνουν. Μονίμως φοβόμαστε να ανεβάσουμε την ένταση και λεκτικά και πρακτικά και γι'αυτό δίνουμε δικαιώματα στην Τουρκία.

Μονόκερως

Τσάμπα επικαλείται ο Μητσοτάκης το "πνεύμα συνεργασίας και τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία" αφού η Συμμαχία αποδεικνυεται ανίκανη να εφαρμόσει αυτές τις αρχές. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό να προειδοποιήσει πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αν η Τουρκία επιχειρήσει επιθετική ή άλλη ενέργεια που δεν δεχόμαστε (όπως η διενέργεια γεωτρήσεων σε θαλάσσιες ή άλλες περιοχές που δεν της ανήκουν). Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αρνείται να πάρει θέση ουσιαστικά ρίχνει νερό στο μύλο της Άγκυρας. Κι αν η κατ' ευφημισμόν "Συμμαχία" δεν μπορεί να μας προφυλάξει από τις αρπακτικές διαθέσεις ενός μέλους της, τι την χρειαζόμαστε; Καλύτερα να επιλέξουμε την ουδετερότητα, να διώξουμε τις αμερικανικές βάσεις από τα εδάφη μας και να κάνουμε άλλου είδους συμμαχίες αν χρειαστεί. Το ΝΑΤΟ μας είναι παντελώς άχρηστο. Και για όσους αντιτείνουν πως έχουμε ανάγκη τα αμερικανικά όπλα η απάντηση είναι πως μπορούμε να αγοράσουμε κι από άλλες χώρες. Έτσι κι αλλιώς τα πληρώνουμε, κανείς δεν μας τα χαρίζει.

Bonaparte

Σκέψου λέει τώρα να ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός τι θα είχε γίνει, θα μας είχαν πάρει και την Ακρόπολη να την κάνουν τζαμί

Κρίμα

Τι θεμελιώδεις αρχές και τι πνεύμα ν συνεργασίας» ρε Κυριακο. Η συμφωνία είναι για τα σκουπίδια, ανιστόρητη και αγεωγραφητη. Οι γείτονες θα πρέπει να είμαι προσεχτικοί και να μην παραμένουν μόνιμα οι δημιουργοί αναστάτωσης και Προβλημάτων που δημιουργούνται για εσωτερική κατανάλωση και βλάπτουν στο εξωτερικό την οποία αξιοπιστία της Τουρκίας. Έτσι απαντά ένας ηγέτης που θίγονται τα κυρίαρχα του δικαιώματα και θέλει να κρατήσει ήπιο προφίλ και όχι περί ανέμων μαι υδάτων. Ντροπή πιά να σας έχει στη φάπα ολους.

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΚΡΙΜΑ ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ... Κ Ρ Ι Μ Α ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ

Μπραβο Κουλη...καλα τα ειπες...

Χρειαζόταν ενα "ευχαριστο διαλειμα" στην συνοδο του ΝΑΤΟ ,να χαλαρωσουν λιγο οι υπολοιποι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης