Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ερώτηση του ΚΚΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ερώτηση του ΚΚΕ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Για επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Α. Μεσόγειο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης

kke_252863_162873_type13262
Την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ.Μπορέλ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η υπογραφή "μνημονίου κατανόησης" με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάλιστα αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΕ. Με τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για προκλητικές κινήσεις που συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στην προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, την προώθηση διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο. Συνοδεύουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Α. Μεσογείου, τη διεκδίκηση εδαφών και την αλλαγή συνόρων.

Η ΕΕ είναι "στρατηγικός εταίρος" της Τουρκίας, τους συνδέουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι αυτό δεν μπορεί να αποκρυφτεί με τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα περί "κυρώσεων" που προβάλλει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Παράλληλα, η επιθετικότητα αυτή της Τουρκικής κυβέρνησης εντείνεται στο πλαίσιο της παρουσίας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Frontex στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν πως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά με τους σχεδιασμούς τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς».

Κλείσιμο
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζ.Μπορέλ το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται στη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Α. Μεσόγειο και την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης