Μεταναστευτικό: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

4960211

«Κανένα παιδί μόνο» είναι η ονομασία του κυβερνητικού προγράμματος - Οι δομές για τα 4.000 παιδιά θα δημιουργηθούν ταχύτατα - Προειδοποίηση του πρωθυπουργού σε όσους εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά

Συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πλέον ευαίσθητης ομάδας των μεταναστών και προσφύγων που έχουν κατακλύσει την ελληνική επικράτεια από τα τουρκικά παράλια, δηλαδή των προσφυγόπουλων που δεν συνοδεύονται από γονείς, κηδεμόνες ή άλλους ενήλικες, έχει καταστρώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση να το υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εκμετάλλευσή τους και το κυριότερο, να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

«Όλοι αναγνωρίζουμε την εθνική πρόκληση του Μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωστά είναι, επίσης, τα προβλήματα στα νησιά μας και οι οργανωμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Όπως φανερές είναι και οι μεγάλες ευθύνες των γειτόνων μας, αλλά και της Ευρώπης. Για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, που εκδηλώνεται στα ανατολικά όρια της ηπείρου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα παιδιά αυτά και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών αυτών θα τιμωρηθεί παραδειγματικά.

«Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Οι μικρές ψυχές του κόσμου δεν μπορεί να γίνονται θύματα των ενόχων του κόσμου. Γι' αυτό και αναλαμβάνω προσωπικά την υπόθεσή τους, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο Γραφείο του πρωθυπουργού».

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών


Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, με ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που ενδιαφέρονται. «Όλοι μαζί, τώρα, θα πετύχουμε περισσότερα. Ξεκινώ με μία αυστηρή προειδοποίηση: Όσοι εγκληματίες τολμούν να βασανίζουν και να εμπορεύονται παιδιά, να ξέρουν ότι το κράτος θα τους κυνηγήσει αμείλικτα. Και θα τους τιμωρήσει χωρίς οίκτο, σώζοντας τα αθώα πλάσματα από τα χέρια τους», ξεκαθάρισε.

Επίσης είπε ότι ταχύτατα θα συγκροτηθούν δομές φιλοξενίας για τα 4.000 παιδιά που σήμερα βιώνουν άθλιες συνθήκες.

«Η κάθε δομή θα στεγάζει μικρές ομάδες, που θα τρέφονται και θα ζουν όπως απαιτεί η τρυφερή ηλικία τους. Με τη βοήθεια δασκάλων, γιατρών και ψυχολόγων και με τη θαλπωρή που, δυστυχώς, δεν έχουν από τους γονείς τους», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Πρωταγωνιστές στην προσπάθειά μας θα είναι δύο πραγματικοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών: Ως Εθνική Συντονίστρια διάλεξα μία γυναίκα με παιδεία, γνώση και μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο πλευρό της, ένας σταθερός υποστηρικτής του Κράτους Δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Η Ελλάδα δίνει σήμερα πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς: Κανένα παιδί μόνο!».

Από την πλευρά της η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που της έκανε, όπως είπε, να την εμπιστευτεί σε ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. «Έχω βαθιά επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων, αλλά έχω και εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει μία θέση στην καρδιά τους», τόνισε.

«Είναι καθοριστικό ότι τονίστηκε η σημασία της Κοινωνίας των Πολιτών, γιατί ως τώρα είχαμε μάθει, στην Ελλάδα, να βλέπουμε το κράτος από τη μία και τους πολίτες απέναντι, ουσιαστικά», δήλωσε ο Απόστολος Δοξιάδης. «Η Κοινωνία των Πολιτών ακριβώς γεφυρώνει αυτό το χάσμα, άλλοτε απαιτώντας κι άλλοτε συνεργαζόμενη δημιουργικά με το κράτος, όχι με φωνασκίες αλλά με συνεργασίες. Στο σχέδιο του πρωθυπουργού, το "Κανένα παιδί μόνο", νομίζω μπορεί να φανεί πολύ καθοριστικά η μεγάλη σημασία που μπορεί να παίξει. Όσο κι αν δεν είναι αυτονόητο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος "Κανένα παιδί μόνο" η Ελλάδα θα δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στην Ευρώπη, γιατί πιστεύω ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συνολικά αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ασυνόδευτων με τον τρόπο που θα γίνει», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο» αποτελεί συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας μέσω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Στόχος είναι η μεταφορά 2.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε καταυλισμούς όπως η Μόρια και 1.300 που αγωνίζονται να επιβιώσουν εκτός οργανωμένων κέντρων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, οι οποίες θα ειδικεύονται στην πολύπλευρη παροχή της φροντίδας που απαιτούν τα παιδιά.

Παράλληλα, το κράτος δρομολογεί ένα πλέγμα μέτρων ώστε να θωρακιστούν τα δικαιώματα των παιδιών και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τα κυκλώματα που τα εκμεταλλεύονται, εκθέτοντάς τα -μεταξύ άλλων- σε καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση.Κάθε νέα δομή θα φιλοξενεί μικρό αριθμό ανηλίκων και θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για στέγη, τροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε φαρμακοϊατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και στοργή. Θα προσφέρει επίσης τις απαραίτητες νομικές υπηρεσίες στα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν συγγενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θέλουν να επανενωθούν με την οικογένειά τους.

Ήδη λειτουργούν περίπου 60 τέτοιου τύπου δομές στη χώρα μας και φιλοξενούν περίπου 1.200 παιδιά, κυρίως με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων ή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με ταχείς ρυθμούς. Σε πρώτη φάση, καθώς θα δημιουργούνται οι νέες μονάδες και θα εκπαιδεύεται προσωπικό, θα τεθούν σε ισχύ μεταβατικές ρυθμίσεις.Θα προσδιοριστεί νομοθετικά ο χαρακτηρισμός "ασυνόδευτο ανήλικο", ώστε τα παιδιά να έχουν status αιτούντος άσυλο και κατοχυρωμένα δικαιώματα. Θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβασή τους στην Υγεία και την Παιδεία. Η ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που σχετίζονται με τη βία σε βάρος ασυνόδευτων παιδιών ή την εκμετάλλευσή τους θα γίνει ιδιαίτερα αυστηρή, ενώ η εξάρθρωση των κυκλωμάτων εκμεταλλευτών θα αποτελέσει προτεραιότητα για τις διωκτικές Αρχές», αναφέρουν πηγές απο την κυβέρνηση,

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς από το ταμείο AMIF της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ήδη στηρίζει πολλές από τις υπάρχουσες δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, αλλά και από ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, μερικά από τα οποία ήδη στηρίζουν κάποιες υφιστάμενες δομές. Θα επιδιωχθεί επίσης η μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού ώστε να συντονίζονται ταχύτατα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Εθνική Συντονίστρια Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου,  Άκη  Σκέρτσο. «Η κυβέρνηση βασίζεται στην ενεργή στήριξη της κοινωνίας των πολιτών καθώς και προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε αυτή, με πρώτο εθελοντή τον Απόστολο Δοξιάδη, επιφανή υπέρμαχο του κράτους δικαίου», υπογραμμίζουν οι ιδιες πηγές.

Βιογραφικό της κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη:

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι ψυχολόγος, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο της «Προαγωγής και Αγωγής Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα.

Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

ΣΧΟΛΙΑ (102)

ΠΟΛΙΤΗΣ

Κρίμα η ψήφος μου.

Αλλαχου ακμπαρ

5 χρονια τα καναλια που εδειχναν την ιδια εικονα κατι χρυσαυγιτες να κλωτσανε χαρτοκουτα παρανομων λαθρο σε λαικη και να το ονομαζουν εγκλημα δεν πονηρευτηκε κανεις οτι κατι μεγαλο οργανωνεται Ετοιμαστε τα κοριτσια η τις εγγονες σας για τη μπουργκα που ερχεται

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Πρώτα τα παιδιά και μετά θα ακολουθήσουν οι πολυμελείς οικογένειές τους απο πακιστάν και μπαγκλαντές . Το σχέδιο ισλαμοποίησης προχωρά.

##

Τις 2 τελευταίες εβδομάδες μπήκαν στην Ελλάδα άλλοι 2.793 μετανάστες... Κι έρχονται καραβιές κάθε μέρα. Ούτε οι Γηρυόνηδες τους σταματάνε.... Η Ελλάδα βουλιάζει και μουσουλμανοποιίται με ραγδαίους ρυθμούς.....Και ο Μητσοτάκης Β΄γελάει ακόμα για την επιτυχία του και κοιμάται τον ύπνο το βαθύ το παιδί.....

Η Ελλαδα σβηνει...

...και ο κουλης κανει σχεδια πως να σωσει τα ασυνοδευτα. Καθε μερα μπαινουν οι μουσουλμανοι κατα εκατονταδες το μονο που τον νοιαζει ειναι τα ασυνοδευτα. Εχουμε ξεφυγει εντελως!!! Ολοι οι Ελληνες ειναι στα καγγελα με αυτη την εγκληματικοτητα που μαστιζει τη χωρα μας και αντι ο κουλης να καταλαβει το προβλημα και να σταματησει τις ασταματητες εισροες βρισκεται σε νιρβανα και παιζει με τα νευρα μας και την ανοχη μας. Το παιζει ανθρωπιστης για τους χιλιαδες και εκατομμυρια που εχουν εισβαλει χωρις να σκεφτεται για το μελλον του ελληνισμου!!! Παγκοσμιοποιητης ο κουλης αλλα και ψευτης και απατεωνας γιατι αλλα εταζε προεκλογικα. Αυτοι που τον ψηφισαν εχουν και αυτοι μεριδιο ευθυνης για αυτο το κακο που μας βρηκε. Πρεπει να απαιτησουν την τηρηση των λεγομενων του η την παραιτηση του!! Θα ειναι αδικο και αμαρτια να χασουμε την πατριδα μας για μια καρεκλα.

Vito

Ενας λοχος απο ανιψιους και βαφτισιμιους, εξυπνη κινηση.

αθανασια

Εγω το ειπα ηδη αλλα θα το επαναλαβω. Ο Μητσοτακης δεν ειναι πρωθυπουργος, η Μητερα Τερεζα ειναι

Γιωργος

Απο πακισταν και μπαγκλαντες 16χρονα προσφυγοπουλα. Το πακισταν μας εστειλε κι ενα πολεμικο πλοιο να φοβερισει Γιατι? Του καναμε κατι?

Τα παντα ειναι λεφτα

Business as usual. Ετσι τα βλεπει η μοντερνα δεξια. Σιγα μη γινονται ολα αυτα χωρις οικονομικα κινητρα

φωτης πραμαντα

ο πθ αν και κουλης τα παει πολυ καλα τα πραγματα ...ο χωρος της σοσιαλδημοκρατιας βρηκε εκφραστη στην Ελλαδα ..ειναι η νδ(νεα δυστυχια) του κουλη ,η πληρης ενσωματωση του πρωην πασοκ (ενδοξο ετσι μην το ξεχναμε) ,το κεντροδεξιο κομματι του ψυριζα ,μιας και το αλλο θελει το αριστερο προσημο σαν οροσημο ,ετσι μενει ορφανος ο δεξιος χωρος ...οποιος προλαβει να φτιαξει πατριωτικη δεξια θα παρει ανετα 40% στις επομενες εκλογες ,αλλα οχι ο κουλης και η παρεα του ..ελπιζω μεχρι τοτε να μην ειναι αργα για τη χωρα ,διοτι κατι μου λεει οτι η νεα υπευθυνη για τα ασυνοδευτα λαθοπροσφυγοπουλα ηλικιας μεχρι 35 χρονων ,(αληθεια εψαξε πολυ να τη βρει η την επεβαλε το συστημα -βλ. σορος-) μιας και ηταν υπαλληλος στο ευρωπαικο παν. κυπρου ,οπου ενα απο τα σοροιδρυματα εχει το πλειοψηφικο πακετο ...καμμια σωτηρια για το κωλοχανισταν ..εντυπωση μου κανει με τους μπλε σανοφαγους που κριτικαρανε ασυστολα τους μπολσεβικους ..δεν βλεπουν τα χαλια τους που ειναι χειροτεροι απο τους προηγουμενους ..δωσε πονο κουλη ,αντεχει ο ηλιθιος γραικος .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης