Κατάθεση Φρουζή στη Βουλή: Βόλτες στην «Αυγή» και την Κουμουνδούρου και δωράκια ΣΥΡΙΖΑ στη Novartis

Κατάθεση Φρουζή στη Βουλή: Βόλτες στην «Αυγή» και την Κουμουνδούρου και δωράκια ΣΥΡΙΖΑ στη Novartis

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής επιβεβαιώνει τις εκβιαστικές εισαγγελικές πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τους 10 πολιτικούς, ενώ αποκαλύπτει τις τακτικές επαφές με Τσίπρα και με άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Οι διαφημίσεις στην «Αυγή», η αύξηση κερδών της Novartis στα 19 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της αριστερής διακυβέρνησης και το Harvard Project που του χάρισε ο Τσίπρας λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και εκτόξευσε τους τζίρους της φαρμακευτικής δαπάνης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
frouzis-2
Την τακτική των εκβιαστικών πιέσεων από την Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων που είχε στοχοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis κατήγγειλε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τεις ημέρες διήρκεσε η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην Προανακριτική της Βουλής, αφού προηγουμένως η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε ότι το πολιτικό κόστος από την προσπάθεια παρακώλυσης των εργασιών της επιτροπής είναι μη διαχειρίσιμο και απέσυρε τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο από τη διακομματική ομάδα που ερευνά την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο στήσιμο της σκευωρίας.

Η αρχική κατάθεση του Κ. Φρουζή και η μαραθώνια διήμερη διαδικασία των απαντήσεων στα ερωτήματα των βουλευτών ανέδειξαν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα. Οπως η αποκάλυψη ότι το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είχε τακτικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτού αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετική, είχαμε έναν σύμμαχο», είπε ο Κ. Φρουζής για την εποχή 2013-2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κατ’ απαίτηση της τρόικας μείωνε δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη ότι η Novartis, η οποία το 2014 κατέγραψε ζημίες 5,8 εκατ. ευρώ (με τζίρο 338 εκατ. ευρώ), το 2015 -πρώτο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- είχε κέρδη 19 εκατ. ευρώ (γύρισμα σχεδόν 25 εκατ. ευρώ!) και αύξησε τον τζίρο της στα 342 εκατ. ευρώ...

frouzis-2


To Harvard Project

Κλείσιμο
Τα μεγαλύτερα ερωτήματα, ωστόσο, δημιουργεί η παραδοχή ότι τον Μάρτιο του 2019, σε προεκλογική περίοδο δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε πάγιο αίτημα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλάζοντας τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που πλέον γίνεται με τιμή αναφοράς τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης (νόμος 4600 από 9/3/2019).

Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή που δεν αφορά μόνο τα υπό προστασία αλλά και τα εκτός προστασίας φάρμακα, δηλαδή περίπου το 80% της αγοράς, οδήγησε σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων κατά τουλάχιστον 10%. Με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός στις 6 Μαΐου (ΦΕΚ 1508 από 6/5/2019), λίγες ημέρες πριν από την καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που ανάγκασαν τον Αλ. Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, οι φαρμακοβιομηχανίες πανηγύρισαν γιατί το λεγόμενο Harvard Project -το ανικανοποίητο «μεράκι» του Κ. Φρουζή- είχε θεσμοθετηθεί προκαλώντας αύξηση στις τιμές όλων των φαρμάκων από την αριστερή κυβέρνηση, η οποία κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι ακριβαίνουν τα φάρμακα!

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΦΕΕ δήλωσε στην Προανακριτική ότι είχε ήδη αποσπάσει από το 2013 τη «διαβεβαίωση» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εάν έρχονταν ποτέ στην κυβερνητική θέση, θα στήριζαν όχι τις θέσεις μας, τις λογικές θέσεις που εμείς εκπροσωπούσαμε».

Ο Κ. Φρουζής, που διέψευσε με κάθε τρόπο ότι δωροδόκησε πολιτικά πρόσωπα ή δημόσιους λειτουργούς, αποκάλυψε ωστόσο ότι είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που -όπως είπε- συμμερίζονταν τις θέσεις των φαρμακοβιομηχανιών ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν μπορούν να συμπιεστούν περαιτέρω.

Ο Κ. Φρουζής απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής υποστήριξε ότι στο υπουργείο Υγείας από το 2010 επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου μέχρι το 2014 επί Αδωνι Γεωργιάδη προωθήθηκε σειρά νομοθετικών μέτρων που μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,5 δισ. στα 1,945 δισ. ευρώ.

«Τον Λοβέρδο τον θυμάμαι σίγουρα γιατί ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άρχισαν να σφίγγουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, για να είμαστε ειλικρινείς. Το θέλαμε και εμείς ως βιομηχανία. Και μετά με κάθε υπουργό πήγαινε και 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ κάτω». Πέραν αυτών ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο τζίρος της Novartis την περίοδο 2010-2015 έπεσε κατά περίπου 140 εκατ. ευρώ, για να προσθέσει ότι η κατάσταση αντιστράφηκε με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ έφυγα το 2014 -βρίσκονται αυτά τα νούμερα- με μείον 5 εκατ. κέρδη και έμαθα ότι το 2015 ήταν συν 19 εκατ. τα κέρδη».

frouzis-1


Μείωση τιμών 50% επί Άδωνι

Παράλληλα, ο Κ. Φρουζής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη, το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2013 και προέβλεπε μείωση των εκτός πατέντας φαρμάκων κατά 50% και τιμολόγηση των προϊόντων με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκάλεσε πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου με τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Καταρχήν, το 60%-70% των πολυεθνικών εταιρειών βασιζόταν στα εκτός πατέντας φάρμακα, τα οποία ήταν ισχυρά και μιλάμε για μεγάλες εταιρείες. Δηλαδή όλες οι πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν καινοτόμα φάρμακα με την πραγματική έννοια του όρου. Ως εκ τούτου, πολλά από τα φάρμακά τους είναι εκτός πατέντας, πολύ, όμως, ισχυρά και σοβαρά. Ηταν μια περίοδος πολέμου».

Την ίδια περίοδο η Novartis φαίνεται να θέτει σε λειτουργία το περίφημο Harvard Project. Σύμφωνα πάντα με τον Κ. Φρουζή, επρόκειτο για ειδικό πρόγραμμα της εταιρείας προκειμένου να προωθεί τις θέσεις της σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν: το Δελτίο Τιμών φαρμάκων να βγαίνει μία φορά τον χρόνο αντί κάθε τρεις μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τον μέσο όρο από τις δύο χώρες της Ευρωζώνης με τις χαμηλότερες τιμές αναφοράς στο ίδιο φάρμακο αντί των τριών χωρών της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές αναφοράς, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα 20-25 χρόνια. Πρόκειται για δύο στόχους που ήταν το «μεράκι» του Κ. Φρουζή, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, και αν επιτυγχάνονταν, τότε οι τιμές των φαρμάκων θα αυξάνονταν αυτομάτως και οι φαρμακοβιομηχανίες θα μεγάλωναν τα κέρδη τους.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Κ. Φρουζής ρωτήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος έχει ως εξής:

- Κ. Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard Project είχε δύο βασικούς στόχους: να μη βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε τρεις μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ;

- Κ. Φρουζής: Οχι.

- Κ. Καραγκούνης: Για το Harvard Project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.

- Κ. Φρουζής: Η λέξη «πίεση» κατ’ εμέ σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου, πράγματι στη δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πιέσει και την τότε αντιπολίτευση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ηταν στη δουλειά μας, ως Δ.Σ., να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard Project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μία φορά τον χρόνο και η υιοθέτηση των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Ως εκ θαύματος, πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε υπέρ της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων με τον νόμο 4600 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 43 στις 9 Μαρτίου) συμπεριλαμβάνοντας στον νέο τρόπο τιμολόγησης όχι μόνο τα υπό προστασία αλλά και τα εκτός προστασίας φάρμακα, δηλαδή περίπου το 80% των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά!

Οπως προβλέπεται στον νόμο που φέρει την υπογραφή των Ανδρ. Ξανθού και Π. Πολάκη, «τιμή του φαρμάκου αναφοράς εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων του και του φαρμάκου αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων του, σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

frouzis-3
Αποκαλυπτικός είναι και ο διάλογος που είχαν για το ίδιο θέμα στην προανακριτική επιτροπή ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης με τον Κ. Φρουζή.

- Θ. Πλεύρης: Να σας ρωτήσω κάτι. Στη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που από τις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση πήγαμε στις δύο χώρες της Ευρωζώνης, επετράπη αύξηση στην τιμή φαρμάκων; Το γνωρίζετε αυτό;

- Κ. Φρουζής: Αναγκαστικά. Δηλαδή, δεν μπορεί... Από τη στιγμή που βγαίνει οι δύο της Ευρωζώνης σε σχέση με τις τρεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξ ορισμού πάνω από το 50% των φαρμάκων αριθμητικά θα είχαν αύξηση. Και αυτό είναι απλό μαθηματικό. Δηλαδή, δεν χρειάζεσαι να είσαι «φαρμακάς» για να το ξέρεις. Δεν έχω κάνει τις πράξεις, αλλά είναι βέβαιο ότι πάνω από...

- Θ. Πλεύρης: Αρα, στην πραγματικότητα για τα πρωτότυπα φάρμακα των εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Novartis -είστε δέκα εταιρείες, πόσες είστε, που κατά βάση έχετε πρωτότυπα φάρμακα-, το πλαίσιο ήταν ευνοϊκό. Τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή δύο χώρες στην Ευρωζώνη;

- Κ. Φρουζής: Δύο στην Ευρωζώνη.

- Θ. Πλεύρης: Ζητούσατε διαχρονικά στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να πάτε στην Ευρωζώνη;

- Κ. Φρουζής: Εγώ σας λέω ότι ένα από τα μεράκια που είχα και δεν το κατάφερα, γιατί πολλά πράγματα δεν κατάφερα, ήταν να περάσουμε στην Ευρωζώνη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενώ εισαγγελείς Διαφθοράς αναζητούσαν υπουργικές αποφάσεις των κυρίων Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλου και Λοβέρδου σχετικά με την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά, την αποζημίωση ή την τιμολόγηση φαρμάκων που μπορεί να ευνόησαν τη Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από το τέλος της κυβερνητικής του θητείας εκπλήρωσε το Harvard Project, που διακαώς επεδίωκαν επί χρόνια ο Κ. Φρουζής και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος...

Οι συναντήσεις με τα πολιτικά πρόσωπα

Παράλληλα, ο Κ. Φρουζής κλήθηκε να απαντήσει και για τις επαφές του με τα 10 πολιτικά πρόσωπα που, υποτίθεται, σύμφωνα με τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες δωροδοκούσε. Υπενθυμίζεται ότι για τα 7 πρόσωπα η δικογραφία έχει ήδη αρχειοθετηθεί καθώς διαψεύστηκαν επισήμως οι ισχυρισμοί του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση». Υπενθυμίζεται επίσης ότι η συμπερίληψη του ονόματος του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε με fake βίντεο. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής του ΣΦΕΕ είπε:

 Τους Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο δεν τους συνάντησε ποτέ.

 Τον Γιώργο Κουτρουμάνη τον συνάντησε δύο-τρεις φορές ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ σε επιτροπές του υπουργείου Εργασίας.

 Τον Ανδρ. Λοβέρδο «τον είδα μία φορά στο προαύλιο του Υπουργείου... Δεν πρόλαβα να έχω καμία επικοινωνία μαζί του».

 Τον Ανδρέα Λυκουρέντζο μία-δύο φορές, «δεν ασχολούνταν με τα φάρμακα».

 Τον Μάριο Σαλμά τέσσερις-πέντε φορές.

 Τον Αδ. Γεωργιάδη πέντε-έξι φορές.

 Τον Π. Πικραμμένο μία φορά τυχαία στο φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής.

 Τον Αντ. Σαμαρά δύο φορές. Η πρώτη σε εκδήλωση υποδοχής της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, παρουσία 50 εκπροσώπων των δύο αντιπροσωπιών. Τη δεύτερη όταν συνόδευε τον πρόεδρο της Novartis στο Μαξίμου μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού σε διοικήσεις 15 γερμανικών εταιρειών. Ο Κ. Φρουζής δεν μετείχε στη σύσκεψη.

«Τροχήλατες βαλίτσες»

Κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν ότι όσα ανέφερε ο Κ. Φρουζής ουσιαστικά αποδομούν το αφήγημα των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων. Σύμφωνα με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», ο Κ. Φρουζής ήταν το πρόσωπο που μετέφερε «τροχήλατες βαλίτσες» με πολύχρωμα χαρτονομίσματα προκειμένου να δωροδοκήσει πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ώστε αυτοί με τη σειρά τους να νομοθετήσουν υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών ή ειδικά προς όφελος της εταιρείας του. Καταθέτοντας στην Προανακριτική, ο Κ. Φρουζής υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είπαν ψέματα.

Οταν οι βουλευτές τον ρώτησαν τι λόγους είχαν να ψευδομαρτυρήσουν η «Αικ. Κελέση» και ο «Μ. Σαράφης», ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis προσδιόρισε το πιθανό οικονομικό όφελος για τους δύο «κουκουλοφόρους» από τα πρόστιμα που μπορεί να επιδικάζονταν στην πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία από τις αμερικανικές ελεγκτικές αρχές στα οποία θα είχαν μερίδιο μέχρι και 30%, την πρόθεσή τους να καλύψουν τις ατασθαλίες τους και πιθανά προσωπικά θέματα.

Για τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, πρώην διευθυντή Επικοινωνίας της Novartis, ο οποίος θεωρείται το πρόσωπο που φέρεται να ταυτίζεται με τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μ. Σαράφη», ο Κ. Φρουζής είπε: «Παραβίαζε διαδικασίες εσωτερικές, αυτά που λέμε στις εταιρείες SOPs, Standard Operating Procedures, τις παραβίαζε και φαίνεται να τις παραβίαζε αλλοιώνοντας ποσά, ώστε να μη χρειάζoνται υπογραφές προϊσταμένων του, γιατί, για παράδειγμα, στα 20.000 έπρεπε να υπογράψω εγώ, αν ανέβαζε 15.000 θα αρκούσε η δική του του υπογραφή. Φαίνεται να είχαν τέτοια πράγματα εσωτερικά μέσα στη Novartis».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τις καταγγελίες του κουκουλοφόρου μάρτυρα «Μ. Σαράφη», ότι εταιρείες του επιχειρηματία Εμμανουήλ Βουλκίδη χρησιμοποιήθηκαν ως μηχανισμός ξεπλύματος των δώρων που θα δίνονταν σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κ. Φρουζής εξερράγη: «Είναι τόσο ψέματα!». Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis υποστήριξε ότι υπήρχαν ενδείξεις, δεν υπήρχαν αποδείξεις, ότι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης απαιτούσε αντίτιμο -αποκλειστικά γι’ αυτόν- από τις επιπλέον διαφημίσεις που ανέθετε σε εταιρείες του Εμ. Βουλκίδη.



novartis2




Με Αλέξη, Νίκο και τ’ άλλα παιδιά

Ο Κ. Φρουζής σε άλλα σημεία της κατάθεσής του περιέγραψε και την «πίεση» που άσκησε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκπληρώσει τις επιθυμίες της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, περιέγραψε μια σειρά επαφών με στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Βουλή και Κουμουνδούρου, που συνεχίστηκαν και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

Στις συγκεκριμένες επαφές που περιλαμβάνουν συναντήσεις και με τον Αλ. Τσίπρα ο Κ. Φρουζής αναφέρει: «Είχα τη διαβεβαίωση -όσο μπορούσε να υπάρχει- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καταλάβαινε ότι δεν ήταν βιώσιμη η πτώση της δαπάνης και η μείωση των τιμών, γιατί αυτό συμπαράσερνε και ελληνικές εταιρείες προς τα κάτω. Και ως εκ τούτου, είχαμε την -εντός εισαγωγικών- διαβεβαίωση -για να είμαι πολύ ακριβής- ότι εάν έρχονταν ποτέ στην κυβερνητική θέση, θα στήριζαν όχι τις θέσεις μας, τις λογικές θέσεις που εμείς εκπροσωπούσαμε».

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2013, πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου κατά των προωθούμενων διατάξεων, γεγονός που, όπως υποστήριξε ο Κ. Φρουζής, «μας χαροποίησε».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Φρουζής παρουσίασε λίστα συναντήσεων με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως εξής:

 Γιώργος Σταθάκης περίπου τρεις φορές.

 Κοινοβουλευτική Ομάδα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, δύο φορές.

 Ομάδα βουλευτών Υγείας στην Κουμουνδούρου δύο-τρεις φορές.

 Ανδρ. Ξανθός. «Εννοείται αρκετές φορές, επειδή ήταν υπεύθυνος Υγείας, ως αντιπολίτευση εννοώ. Αλλά και ως αναπληρωτή υπουργό Υγείας σε συναντήσεις που κάναμε στο υπουργείο. Αν θυμάμαι καλά, τον κ. Ξανθό ως αναπληρωτή τον συνάντησα στο υπουργείο Υγείας, γιατί υπήρχαν συναντήσεις έξι, εφτά, δέκα ανθρώπων με τους οποίους κοιτούσαμε τα θέματα και το πώς μπορούμε να συγκλίνουμε».

 Τον Αλ. Τσίπρα. «Βέβαια έχω συναντήσει τον κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, πριν το νομοσχέδιο ήταν μαζί με άλλη ομάδα, ήταν μαζί με δύο, τρεις συνεργάτες του, δεν θυμάμαι ακριβώς. Εγώ ήμουν, μάλιστα και με τον πρόεδρο της ΠΕΦ και με άλλους. Για το νομοσχέδιο μιλήσαμε, το οποίο θυμάμαι ότι καταψήφισε, γιατί είχε δώσει τότε μια συνέντευξη Τύπου και -μεταξύ μας- ήμασταν χαρούμενοι εμείς γιατί πιστέψαμε ότι πείσαμε τους ανθρώπους με τις θέσεις μας».

 Τον κ. Νίκο Παππά. «Κοιτάξτε, ο κ. Παππάς ξέραμε όλοι ότι είναι από τους κοντινούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Δηλαδή δεν είχα ενοχή να τον συναντήσω. Πάντως, στον κλειστό κύκλο, με την καλή έννοια του εν δυνάμει πρωθυπουργού. Αυτό ήταν η συνάντηση».

 Τον κ. Νίκο Φίλη. «Τότε τον είδα, αν θυμάμαι καλά, στα γραφεία της “Αυγής”».

 Τον κ. Νίκο Χουντή στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

 Τον κ. Γιάννη Δραγασάκη με συνεργάτες του στη Βουλή.

 Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Μετά ως κυβέρνηση εννοείται τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Πρώτη φορά τον γνώρισα ως υπουργό -αν θυμάμαι καλά- σίγουρα στο γραφείο του θεσμικά, όταν πρωτοανέλαβε. Πήγαμε με ομάδα του ΣΦΕΕ, τον συγχαρήκαμε και κάναμε την πρώτη συνάντηση. Τον κ. Κουρουμπλή τον είχα συναντήσει και σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα σε συνέδρια».

Βudget  για έμμεση και άμεση διαφήμιση

Οι τακτικές συναντήσεις του πρώην επικεφαλής της Novartis και του ΣΦΕΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2013 φαίνεται να απέκτησαν ολιστικό χαρακτήρα καθώς ο Κ. Φρουζής αποκάλυψε στα μέλη της Προανακριτικής ότι η εταιρεία του την επίμαχη περίοδο απέκτησε και διαφημιστική σχέση με την κομματική εφημερίδα «Αυγή».

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (Ν.Δ.) κάλεσε τον μάρτυρα να τοποθετηθεί για δύο δημοσιεύματα της «Αυγής» και να απαντήσει αν έγιναν επί πληρωμή. Το πρώτο στις 2/3/2013 με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς» και το δεύτερο στις 17/7/2013 με τίτλο «Δεν πρόκειται να ξαναδείς αυτό το φάρμακο...», που εξυμνεί «το καινοτόμο και τελευταίας γενεάς φάρμακο Gilenya της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis». Ο Κ. Φρουζής απάντησε ότι είχε συνάντηση με τον τότε διευθυντή της εφημερίδας Ν. Φίλη. Σε άλλο σημείο είπε ότι η Novartis είχε εντάξει την «Αυγή» στο διαφημιστικό της πρόγραμμα και εκτίμησε ότι η εταιρεία πλήρωνε περίπου 5.000-10.000 ευρώ.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

- Δ. Μαρκόπουλος: Πάντως, ο κ. Φίλης σάς έθεσε και το εμπορικό κομμάτι.

- Κ. Φρουζής: Ναι, μιλήσαμε για το εμπορικό.

- Δ. Μαρκόπουλος: Κατόπιν, με την «Αυγή» είχατε κάποιο πρόβλημα; Εγινε κάποια αποκάλυψη από την «Αυγή» εναντίον σας όσο ήσασταν στη θέση ευθύνης;

- Κ. Φρουζής: Δεν θυμάμαι κάτι.

- Δ. Μαρκόπουλος: Αυτή ήταν άμεση διαφήμιση ή έμμεση; Το budget ήταν για άμεση; Ηταν τα λεγόμενα «πουμπλί», όπως λέμε οι δημοσιογράφοι; Ηταν direct διαφήμιση; Βάζατε «Novartis»...

- Κ. Φρουζής: Και τα δύο ήταν. Και οι δύο τρόποι. Επικοινωνούσαμε σαν Novartis μια εταιρική επικοινωνία, όχι φάρμακο, δηλαδή κλινικές μελέτες κ.λπ., Novartis. Ή επικοινωνούσαμε ασθένεια, δηλαδή, λέγαμε ότι υπάρχει το φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς όμως να ονοματίσουμε το φάρμακο. Δεν υπάρχει δυνατότητα διαφήμισης φαρμάκου για όσους δεν το ξέρουν. Δηλαδή δεν μπορεί να πει κανείς το όνομα του φαρμάκου. Δεν μπορεί να το κάνει. Και υπήρχαν και τα λεγόμενα έμμεσα -όχι κακώς εννοούμενα- δημοσιεύματα.

Μαρία Μαρανγκέλη: «Βαθύ λαρύγγι» η έμπιστη γραμματέας, του έφαγε και €100.000

Ο Κ. Φρουζής διέψευσε ότι με την πρώην γραμματέα του Μαρία Μαρανγκέλη είχε κάποιου άλλου είδους σχέση πέραν της επαγγελματικής. Υποστήριξε ότι την επέλεξε απ’ όταν ήταν στέλεχος του ΟΤΕ επειδή δεν έβρισκε γραμματέα.

«Είχα τη φήμη ότι ήτανε δουλειά απαιτητική και κανένας μόνιμος υπάλληλος δεν ήθελε να έρθει στο γραφείο λόγω της πολλής δουλειάς. Και εκείνη ήταν με σύμβαση,δεν ήταν μόνιμη στον ΟΤΕ και θέλησε πειραματιστεί. Και ήρθε. Ουσιαστικά δούλευε η κοπέλα, ήταν πρόθυμη, έτρεχε», είπε ο Κ. Φρουζής για την πρώην γραμματέα του Μ. Μαρανγκέλη που ορισμένοι ταυτίζουν με την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικ. Κελέση».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis υποστήριξε ότι η Μ. Μαρανγκέλη τού υπεξαίρεσε σταδιακά, τα έτη 2013, 2014 και 2015, γύρω στις 100.000 ευρώ,τα 25.000 από τον λογαριασμό του γιου του, από ενοίκια που εισέπραττε άλλες 25.000 και τα υπόλοιπα από μη πληρωμές εφορίας: «Το 2015 που έφυγα εγώ και βρήκα λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να πάω στην επόμενη εταιρεία που πήγα στο τέλος του ’15, την Ελληνική Τροφίμων, είχα την ατυχία να περάσω μία μέρα από την τράπεζα τη δικιά μου όπου με βλέπει η διευθύντρια και μου λέει: “Εσείς είστε ο κ. Φρουζής;” -με την καλή έννοια και τα λοιπά- “Ελάτε να σας πούμε, να σας γνωρίσουμε, ακούμε για εσάς”. Και δυστυχώς μου είπε ότι δεσμεύτηκε ένας λογαριασμός μου στην Ελλάδα. Για να είμαι πολύ ειλικρινής, μέχρι τότε δεν ήξερα στην πράξη τι σημαίνει “δεσμεύτηκε” και πέρασα ένα φροντιστήριο μιας μέρας σχεδόν μέσα στην τράπεζα όπου κατάλαβα δυστυχώς ότι η Μαρανγκέλη επί τρία χρόνια περίπου με έκλεβε. Καταχράστηκε της εμπιστοσύνης μου, ήταν γραμματέας μου για έντεκα χρόνια περίπου από τον ΟΤΕ μέχρι τη Novartis. Είχα την ατυχία να πρέπει να στηριχτώ στη βοηθό μου, που ήταν ξεκάθαρο και στη Novartis βέβαια ότι θα ζητούσα τη βοήθειά της. Και είχε πολλά πράγματα προσωπικά παράλληλα με τα δικά μου, τα παιδιά τότε τα δικά μου ήταν μικρά, οπότε είχε από φροντιστήρια μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και δυστυχώς καταχράστηκε από αυτό και άρχισε να κλέβει».

«Πηρε το iban του γιου μου!»

«Ενα από τα πράγματα που έκανε, που ήτανε από τα πολύ ηλίθια, πήρε το IBAN του γιου μου του Δημήτρη με κάποιον τρόπο από την Alpha Bank, μπήκε στον λογαριασμό του και ηλιθιωδώς από PC της Novartis, ενώ εγώ είχα αποχωρήσει από τη Novartis, μετέφερε χρήματα στον λογαριασμό της και μετά πήγαινε και τα σήκωνε από το ATM. Κάτι απίστευτο», υποστήριξε ο Κ. Φρουζής απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Πλεύρη.

Ο Κ. Φρουζής κλήθηκε να απαντήσει αν με την πρώην γραμματέα του είχε αναπτύξει περαιτέρω επαφή πέραν της επαγγελματικής. Ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν υπάρχει ποτέ. Δουλεύω 35 χρόνια, ποτέ δεν είχα σχέση, όπως το υπονοείτε, με άνθρωπο της εταιρείας, ποτέ, ποτέ. Είναι κανόνας μου αυτός». Επίσης, χαρακτήρισε «πρόθυμη κοπέλα» τη Μ. Μαρανγκέλη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είχε «περιορισμένες δυνατότητες. Είχε τελειώσει μόνο το λύκειο».

Επιβεβαιώνει Μανιαδάκη για εκβιαστικές εισαγγελικές πιέσεις

Η κατάθεση του Κ. Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή επιβεβαίωσε τις παλιότερες καταγγελίες του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη ότι δέχτηκε πιέσεις στα όρια του εκβιασμού από τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς (Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας, Στέλιος Μανώλης) για να καταθέσει ότι γνωρίζει ότι δήθεν χρηματίστηκαν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποίησε εκ των προτέρων για μαύρο πολιτικό χρήμα.

novartis1



Ο Κ. Φρουζής υποστήριξε στην Προανακριτική ότι δέχτηκε πιέσεις και απειλές για να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Παναγιώτης Πικραμμένος και Δημήτρης Αβραμόπουλος:

 «Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Ηθελε να συναντηθούμε άτυπα στην Εισαγγελία. Εκεί μου πρότεινε επίμονα να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα αν θέλω να τύχω ευνοϊκής μεταχείρισης», είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και πρόσθεσε: «Μου είπε “δεν εννοώ να μιλήσετε απλά”, δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω, αλλά κάτι άλλο».

 «Πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες και την εισαγγελέα υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαλότητες εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων. Μέρος του σχεδίου είναι η εισαγγελέας και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ για να στήσουν τη σκευωρία. Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριό τους», ισχυρίστηκε ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

 Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί ότι η κυρία Τουλουπάκη ενεργούσε μόνη της, ο κ. Φρουζής ανέφερε: «Δεν είχαμε προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας. Σίγουρα πίσω από τις ενέργειές της είναι υπουργοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς τους αντιπάλους», και εκτίμησε: «Επειδή ήμουν επιτυχημένος, ήταν και πιο πιστευτό το έργο. Φαντάζεστε ένας αποτυχημένος, “τίποτας”, να έχε πλανέψει 10 πολιτικούς και μια χώρα; Είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης