Τασούλας σε Τσίπρα: Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε χωρίς εσάς

tasoylas-tsipras-arthro

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής: «Είναι πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι της Εθνικής Αντιπροσωπείας»- Οδεύει προς αναβολή η συνεδρίαση της προανακριτικής την ερχόμενη Τρίτη - Ο πρόεδρος της Βουλής απέστειλε και δεύτερη επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα - «Η αρχική επιστολή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε λανθασμένα νομικά επιχειρήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής

Το δικαίωμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής να λαμβάνει αποφάσεις που εξασφαλίζουν την νομιμότητα της σύνθεσής επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύννομη και εγγυάται την διαδικασία ώστε να μην ακυρωθεί.

Σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε ότι στις δικαστικές υποθέσεις τα αιτήματα εξαίρεσης κρίνονται από υπερκείμενο εισαγγελέα, πρόσθεσε όμως ότι για τις προανακριτικές επιτροπές της Βουλής «λόγω έλλειψης υπερκείμενης αρχής αποφασίζει η πλειοψηφία». Βέβαια, τόνισε ότι πως εάν οι έρευνες της προανακριτικής οδηγήσουν σε πρόταση δίωξης κατά του πρώην υπουργού τότε πριν την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου θα μεσολαβήσει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί για την αρτιότητα του κατηγορητηρίου, την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων αλλά και για το αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες έρευνας. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη αρχή δεν θα ακυρώσει την διαδικασία λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Πέραν αυτών ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στην αρχική επιστολή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως βασίστηκε σε λανθασμένα νομικά επιχειρήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ακύρωση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

«Άλλο η συγκρότηση και άλλο η σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής. Η συγκρότηση αποφασίζεται από την Ολομέλεια. Η σύνθεσή της εγκρίνεται από εμένα μετά από προτάσεις των ΚΟ ενώ τέλος οι αλλαγές στην σύνθεσή της – προκειμένου αυτή να είναι νόμιμη – αποφασίζεται από την ίδια την επιτροπή» ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα μέλη της προανακριτικής έχουν δικαστικές αρμοδιότητες και λειτουργεί υπο καθεστώς ανεξαρτησίας. «Με την απόφαση εξαίρεσης η επιτροπή ασχολήθηκε με την νομιμότητα της σύνθεσή της και όχι της συγκρότησής της. Εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ για την σύνθεσή της γιατί πλέον είναι ανεξάρτητη» είπε.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Τασούλας έστειλε και δεύτερη επιστολή στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να ορίσει τους αντικαταστάτες των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής. Υπο αυτά τα δεδομένα και η συνεδρίαση της προανακριτικής την ερχόμενη Τρίτη οδεύει προς αναβολή.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργεί ως πρόεδρος της πλειοψηφίας

Το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής Τασούλα σε Τσίπρα με το οποίο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντικατάστασης Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Προανακριτική επιτροπή για τη Novartis και απέρριψε το σκεπτικό του τέως πρωθυπουργού, προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Τασούλας ευθυγραμμίστηκε με την παράνομη όπως την χαρακτηρίζει απόφαση της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας.

Η πρώτη επιστολή Τασούλα σε Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επιστολή που απέστειλε ο Κώστας Τασούλας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα περι παράνομης εξαίρεσης των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στην απαντητική επιστολή του εξηγεί ότι: «Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως, δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει στην εξέταση της υπόθεσης που ερευνά η προανακριτική με «νόμιμες διαδικασίες» και «ευταξία» δείχνοντας πως οι τραμπουκισμοί, οι απειλές και η μη αποδοχή των αποφάσεων της πλειοψηφίας πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται σε συγκρότηση 25μελούς επιτροπής, ωστόσο αυτή μπορεί να λειτουργεί και με λιγότερα μέλη εκτός βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών που εξαιρέθηκαν.

Αναλυτικά η επιστολή Τασούλα έχει ως εξής:

Έλαβα και διάβασα με προσοχή την από 30/10/2019 επιστολή σας με την οποία μου ζητάτε να εφαρμόσω απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της Οκτωβρίου 2019 για συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με την οποίαν ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της. Μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος», δεδομένου ότι όπως γράφετε, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή για την εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη».Αν εννοείτε την απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της 8ης Οκτωβρίου 2019 με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την

διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Δ.Παπαγγελόπουλου, τότε πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία αυτής της Επιτροπής που συμφωνήθηκε στην ίδιο συνεδρίαση να είναι 26μελής.

Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής , δηλαδή η σύνθεσή της,ορίστηκαν, όχι από την Ολομέλεια. όπως γράφετε, αλλά από την υπ' αριθμ. πρωτ. 17090,19777/14-10-2019 απόφασή μου, έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η

Κοινοβουλευτική ομάδα του Μερα25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.

Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική

εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως- προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και

της ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους

Η Επιτροπή αυτή αν και αποτελείται από βουλευτές δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Στην αρμοδιότητα του Προέδρου ανήκει, όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στην ευθύνη του Προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως, η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροπής

αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ'

αναλογία της δύναμής τους (άρθρα 156 παρ. 2 και 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής), τα μέλη της οποίας, άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που

απέστειλα, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατά την αναλογία της δύναμης κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της.

Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας

δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως. δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της

Με καλείτε τέλος βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα.

Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή.Κωνσταντίνος v. Τασούλας

Πρόεδρος της Βουλή των Ελλήνων


unnamed

image003
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΘΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΤΑ ΞΕΣΚΙΖΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ,ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΓΕΣΙΑ ΜΑΣ.ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΛΟΙΠΟΝ./

Συριζάκιας

Θέλουμε τον Πολάκη στην επιτροπή ας μην είναι νομικός, γιατί είναι ο πιο έξυπνος από όσους έχουμε και δεν πρέπει να αποκαλυφθούν όλα

Συνεχίστε

Χωρίς αυτους.εφαρμοστε τον κανονισμό της Βουλής και αν δεν τουςαρεσει στα τσακιδια.

Οι Δημοκράτες

φαίνονται απο τις πράξεις τους,οχι απο τον τίτλο στην ταμπέλα του κόμματος.

αφου βρε μπουφο

δεν σου βγαινει το σχεδιο "μπαχαλο παντου"γιατι το συνεχιζεις, καλα ειναι να διαλεγεις τις μαχες σου, αυξανεις ετσι τις πιθανοτητες να κερδισεις καποιες λιγες απο δαυτες που ειναι καλυτερο απ το να της χανεις ολες, ειδικα οταν εχεις τετοια ταγαρια για λοχαγους και στρατηγους σαν τον αρκουδογυφτο απ τα σφατσια πρεπει να εισαι πολυ προσεκτικος στις επιλογες σου. Μεγαλε σοσιαληστη ηγετη κατηντησες να τρως σφαλιαρες απ τον Κουλη! απο ποιον? απο τον κουλη!!!!!!!!!ΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Τους Τσιπραίους

Δεν τους ενδιαφέρουν οι κανόνες, οι θεσμοί, το Σύνταγμα, η δημοκρατία. Τους ενδιαφέρει η αναμπουμπούλα, η δημαγωγία και η θολούρα και ότι άλλο για να μην πάει ο τόπος μπροστά. Μεγάλη τύχη για τον τόπο ο Κυριακος. Μεγάλη ατυχία που το ΚΙΝΑΛ δεν εμπνέει κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς πρέπει να γυρίσει τάχιστα στο 3%.

Σ

Κόλπα του Τσίπρα δεν περνάνε πια στη Βουλή. Η πλειοψηφία καθορίζει τη Βουλή. Αν δεν θέλουν ας φύγουν από την επιτροπή !

ΑΥΤΑΠΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟΣ

Δωστε πονο στους κατσαπλιαδες. Επρεπε να ειναι και το ζαβο στους κατηγορουμενους. Αν και θα τον αθωωναν λογω βλακειας. Φασιστακια Ψυριζαιοι ξυδακι αν δεν σας αρεσει η Δημοκρατια.

Αλέξης Κατσαπλιάς

Έτσι είναι Τασούλα μου! Να πάρεις ως παράδειγμα τον Οβελίξ....Ο πλέον υπερκομματικός Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής. Υπόδειγμα κομματικά αποστασιοποιημένου Προέδρου.....ειδικά τότε που ανεβοκατέβαινε στο Προεδρίο για "να χτυπήσει την Δεξιά". PS Η μισότρελλη έπαιξε και παίζει εκτός ανταγωνισμού...

Δεξιός

Γιατί κάποιοι θέλουν να μπει σε μια επιτροπή ο Πολάκης; για να βρεθεί ή να μην βρεθεί η αλήθεια; τι να θυμηθούμε; τα 250 εκατομμύρια έλλειμμα που δεν ήταν; το χτισμένο δωμάτιο με τα τιμολόγια στο υπόγειο που ήταν παραμύθι;

Τα παραμύθια να τα πάς

στον εισαγγελέα. Διαφορετικά ειναι σανός για τα βόδια.

H αρχή της πλειοψηφίας

Όταν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Σύριζα έστειλε 10 πολιτικούς αντιπάλους κατηγορούμενους. Τώρα που την έχει η ΝΔ, δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον Πολάκη από μια επιτροπή; Αυτή είναι η αστική Δημοκρατία σύντροφοι, η εξουσία πάει με την πλειοψηφία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης