Αποστάσεις Τσίπρα-Γεροβασίλη για τη «χούντα» του Ραγκούση και τη «φρουρά» του Πολάκη

plakis-pro

Ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την κοινοβουλευτική τάξη από την επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα και από όσα είπε η Όλγα Γεροβασίλη για «προσωπικές απόψεις» Πολάκη - Θεόφιλος Ξανθόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Σχήμα λόγου» και «νεολογισμός» τα περί «χουντοεπιτροπής»

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την οποία εκφράζει τη διαφωνία του για την απόφαση της προανακριτικής για τη Novartis να εξαιρέσει τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη και ζητά παρέμβαση του προέδρου για την «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει στην επιστολή του να χρησιμοποιήσει τους ακραίους χαρακτηρισμούς των βουλευτών του περί «χουντο-επιτροπής» και «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» αλλά μιλά για «βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων».

Περάν αυτού, η μερική αλλαγή διάθεσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση διεξόδου από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει προκύπτει και από την γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Πολάκη και εκτίμησε ότι μια «μέση λύση» θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο για τη συνέχιση της λειτουργίας της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν οι δηλώσεις του κ. Πολάκη ότι θα αποχωρήσει μόνο με τη συνδρομή της φρουράς από την προανακριτική αποτελούν και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι είναι «προσωπική του άποψη» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά. Στο πλαίσιο των θεσμικών ενεργειών απεστάλη η επιστολή Τσίπρα και το κόμμα περιμένει την απάντηση του κ. Τασούλα για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Επίσης, στην ερώτηση αν το αδιέξοδο αίρεται μόνο με την ακύρωση της χθεσινής απόφασης για την εξαίρεση των δύο βουλευτών απάντησε «δεν είναι μόνο αυτή η λύση. Θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση» σημειώνοντας ότι μια νέα γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του επισημαίνει ότι «Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19 ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός» και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι «Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την "εξαίρεση" μελών της είναι ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

Παράλληλα αναφέρει ότι «Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής. Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησής της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση "εξαίρεσης"» ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών δημιουργεί «ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: «Σχήμα λόγου» και «νεολογισμός» τα περί «χουντοεπιτροπής»

«Σχήμα λόγου» και «νεολογισμό» χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 την έκφραση «χουντοεπιτροπή» που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Ραγκούσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος διευκρίνισε πως ο Γιάννης Ραγκούσης χρησιμοποίησε την έκφραση χουντο–επιτροπή, επιμένοντας, όπως είπε, στον τρόπο που αγνοείται προκλητικά το περιεχόμενο της απόφασης, οι απόψεις των μελών της πλειοψηφίας και κυρίως ο νόμος και ο κανονισμός της βουλής «δηλαδή επειδή έχουμε τη πλειοψηφία, αποφασίζουμε και διατάσουμε κατά το κοινώς γνωστό; Δεν υπάρχουν πλαίσια; Δεν υπάρχουν θεσμοί; Δεν υπάρχουν κανόνες;» διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος αποφασίσουν να παρευρεθούν και δεν βγουν από την Επιτροπή, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε πως: «Αυτό καταρχάς θα πρέπει να το σκεφτούν αυτοί οι οποίοι άνοιξαν την ολισθηρή οδό. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο με πολιτικούς τρόπους πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το λύσουμε. Η πρόθεσή μας, η πρόθεσή τους είναι να είναι -άλλωστε για να μην προκαταλαμβάνω κανέναν, να σας πω λίγο το θεσμικό κομμάτι, ότι θα πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Μπούγας να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής και αυτός να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, και να του πει ότι "ξέρεις; Στείλε άλλους δύο στη θέση αυτών"- αυτό το πράγμα, από 'κει και μετά θα υπάρξει μία θεσμική αντίδραση καταγεγραμμένη για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

2019.10.30 ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ


tsipras-epistoli
tsipras-epistoli2
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΑΙΑΣ

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ,ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ,<<.ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΙΝ.ΑΛ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ Κ.ΦΡΟΥΖΗ ΚΑΙ Ν.ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ...>> ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΛΑΣΠΟΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΙ Η ΤΟΥΛΙΠΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΦΡΟΥΖΗ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΑΚΗΣ ,ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ...

ΤΕΛΑΜΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ,ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΕΝΤΡΩΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ... Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...

ςς

κυριοι ολα αυτα ειναι κολπακια του συριζα,το καλυτερο ειναι να μη ορισει νεα μελη στην προανακριτικη,για να εχουμε απανωτους τραμπουκισμους,απο μερια συριζα,να επιταχυνουν μονοι τους να πανε στη φυσικη τους θεσει εκει που ηταν, ο συριζα εχει μπει σε μια φθινουσα πορεια αυτο οι ιδιοι δεν το εχουν καταλαβει,σε πρωτη φαση δημοσκοπικα οι συριζαιοι θα χανουν μια μοναδα το μηνα,μολις μπουν στην περιοχη κατω του 20% μεχρι να ακουμπησουν το 15% θα ειναι η δυσκολοτερη περιοδος,σημερα δημοσκοπικα οι συριζαιοι βρισκονται στο 25%,η ολικη καταρευση του συριζα θα γινει οταν στον ευρυτερο δημοκρατικο χωρο δεν ηγηθει η φωφη πολυ συντομα η φωφη θα φυγει,ειναι θεμα καποιων μηνων,

Μκος

Αλητεία Συριζεων ντροπή για την Ελλάδα .

Βορίδης-Άδωνις το 2018 εξαιρέθηκαν για τον ίδιο λόγο.

Χούντα ήταν και τότε;

Montazieros

Έλα ρε παιδιά τι είναι αυτά τα κυριλίκια τώρα? Γιατί δεν ξεφτιλίζεστε άλλο? Αρχίζει και μας αρέσει. Έχει πολύ πιο κάτω από αυτό που μας δώσατε και έχετε πολλούς πρόθυμους στην Κουμουνδούρου για να το τερματίσουν. Τελικά αυτή η κίνηση Μητσοτάκη να αφήσει εκτός κάδρου τον άχαστο ήταν όλα τα λεφτά.

Κοράκι

Πάτε ρε μλκς πάρα πέρα , μας έχετε τρελάνει !!! Κάντε το Συνταγματικά Σωστό και πάμε πάρα κάτω !!!!

Καλόγερος Σαμουήλ, Κούγκι.

Τι θα γίνει ρε σύντροφοι; Θα αποφασίσετε καμία φορά;;; Περιμένω σαν μλκς!

15.46 ...ΨAXNOYN ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΥΜΕΝΟ...

......ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΟΥ ΚΟΤΤΕΡΟΥ

Σ

οι Τζάμπα μαγκες Πολάκης, Τζανακόπουλος και Ραγκούσης δεν πειθουν κανενα, ούτε τον Τσίπρα!

Ξυπόλυτος

Μη τα βάζετε με τον κουραδόμαγκα.

Άγγελος

Οι άνθρωποι που έκαναν πρόσφατα προληπτικές συλλήψεις, έχουν το θράσος να ομιλούν για χουντοποίηση. Αίσχος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης