Καβγάς στη Βουλή- Μητσοτάκης: Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης, Τσίπρας: Θα φέρω πρακτικά, θα αναιρέσετε

Καβγάς στη Βουλή- Μητσοτάκης: Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης, Τσίπρας: Θα φέρω πρακτικά, θα αναιρέσετε

 Σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες  - Πέτσας: Συνειδητή διαστρέβλωση

tsiprasmits-0
Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεταναστευτικό.

«Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι συστηματική διαστρεβλώνει τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα που υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε ότι οι αυξημένες περιπολίες στο Αιγαίο προκαλούν ατυχήματα.

«Καταθέστε τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά. Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πολύ απλά είπατε για μια ακόμα φορά ψέματα. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα. Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να το κάνω αντέδρασε ο πρωθυπουργός.

«Θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση όσων είπε ο κ. Πέτσας και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα περί ψεμάτων ή θα στείλετε τον κ. Πέτσα στο σπίτι του. Σταματήστε την καραμέλα» ανταπάντησε ο κ. Τσιπρας. 
Η σύγκρουση επεκτάθηκε και σε ζητήματα πατριωτισμού καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπαινίχτηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση εγκαταλείπει πάγιες εθνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας για να καλοπιάσει την γείτονα αναφορικά με το μεταναστευτικό.

«Ουδέν αναληθέστερο αυτό που είπατε ότι επιχειρούμε εκπτώσεις σε εθνικά ζητήματα για να πείσουμε την Τουρκία να ελαττώσει τους ροές. Σταματήστε επιτέλους να διαστρεβλώνετε την αλήθεια» επέστρεψε το γάντι ο κ. Μητσοτάκης για να υπενθυμίσει «Η Ελλάδα κινδύνευσε να βρεθεί στην λάθος πλευρά της ιστορίας με δική σας υπαιτιότητα. Αν βρέθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας είναι γιατί η δική μας παράταξη έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον να σωθεί η χώρα όταν εσείς χωρίς πλειοψηφία φέρατε την συμφωνία. Ας είστε πιο προσεκτικός όταν κάνετε μεγαλόστομες εξαγγελίες. Ηταν οι μέρες που εξαπατήσατε τους πολιτικούς αρχηγούς που είπατε ότι δεν φέρνετε την συμφωνία για να πάτε σε εκλογές και πήγατε μια εβδομάδα μετά. Η δική μας παράταξη έχει το θάρρος να βλέπει το εθνικό πάνω από το κομματικό. Ειδικά από εσάς προσωπικά που παίξατε την τύχη της χώρας κορώνα γράμματα μαθήματα δεν δεχόμαστε».

Τσίπρας: Εάν ο Μητσοτάκης δεν δεχθεί την παραίτηση Πέτσα θα είναι ολοφάνερο ποιος είναι ψεύτης

Έκταση στην κόντρα με τον πρωθυπουργό έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και το Facebook. Απάντησε στην κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είπε ψέματα όσον αφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην ανάρτηση που συνοδεύεται από βίντεο με τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης με αποκάλεσε ψεύτη μέσα στο Κοινοβούλιο και ισχυρίστηκε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε συμψήφισε το προσφυγικό με τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ούτε είπε ποτέ πως αυξάνοντας τις περιπολίες αυξάνεται και η πιθανότητα ναυαγίων, όπως το τραγικό περιστατικό στην Κω. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αφού παρακολουθήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, όπως του υποσχέθηκα, έχει δύο επιλογές: Ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Ή να λάβει την παραίτηση του κ. Πέτσα. Αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ' αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα...»

Στην κατηγορία του πρωθυπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα «ότι λέει ψέματα» για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο βίντεο στα οποία εμφανίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να αναφέρεται στις περιπολίες στο Αιγαίο και στο προσφυγικό σε σχέση με την Τουρκία, .

Τα βίντεο συνοδεύονται με το σχόλιο «είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ' αλήθεια είναι ο ψεύτης».

Καβγάς στη Βουλή


Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Πριν από ένα μήνα στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού από το βήμα αυτό περιέγραψα την πολιτική μας απέναντι στα αλλεπάληλα κύματα ανέστιων και ξεριζωμένων που δέχεται καθημερινά η χώρα μας . Μίλησα για ανάγκλη προστασίας των συνόρων μας. Τον αναγκαίο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τους κανόνες με τους οποίους όσοι  δικαιούνται άσυλο θα ενσωματώνονται στην πατρίδα μας. Σήμερα το σχέδιο νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους ολοκληρώνει την καλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου. Να συγχαρώ τον υπουργό και αναπληρωτή του για την πρωτοβουλία και την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Κλείσιμο
Ολοι γνωρίζουν τι περέλαβε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές όπως η Μόρια, σχεδόν 70 χιλ αιτήσεις να παραμένουν εκρεμμείς και παρά τις σπατάλες που ερευνά η ΟΛΑΦ, το 70% των κονδυλίων να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας τα 4,5 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία.


Αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα απονομής ασύλου ήταν σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης εκπέμποντας το μήνυμα ότι οποιος θέλει μπορεί να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την Συμφωνία και το δικαίωμα στην ΕΕ να μας ασκεί κριτική ότι δε είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στην φύλαξη συνόρων και εφαρμογή της Συμφωνίας.
Ένα τέτοιο πρόβλημα ευκολότερα λύνεται στην γέννησή του παρά 5 χρόνια μετά και η ψευδαίσθηση των ανοικτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να επανέλθει στην πραγματική των ασφαλών συνόρων και η ιδεοληψία των μεταναστών που λιάζονται θέλει χρόνο για να μετατραπεί σε ορθή πολιτική αυτών που νοιάζονται. Δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις ευθύνες άλλων. Θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών παρά τις διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται και από την ΕΕ. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη και την εθνική ευθύνη και το βλέμμα μας στους κυνηγημένους και τους Έλληνες.

Η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα καθιερώνουμε έναν συμπαγή νόμο περι διεθνούς προστασίας που υπηρετεί 3 αρχές:

- Κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, 1 προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με ευρωπαϊκές οδηγίες

- Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες δίμνοντας προταιρεότητα στα παιδία παρέχοντας ασφαλιστική περίθαλψη και προστασία.

- Εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας με τις αρμόδιες αρχές. Οσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο μεταναστευτικό ένα οργανωμένο κράτος.

Ορισμένες προβλέψεις:

Αυστηροί κανόνες που βάζουν τέλος σε αυθαιρεσίες και ευαισθησία στους κυνηγημένους.

Κάθε αίτηση να εξετάζεται σε 6 αντί 9 μήνες. Αν όμως ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Γι αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι αλλά και αυτοί με παραβατικοί συμπεριφορά για να ξεχωρίζει η διαφορετική τους πορεία.

Από τις προυποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες που όλοι γνωρίζεται ότι δύσκολα εντοπίζεται από γιατρούς και με το οποιο είχε γίνει φάμπρικα και ψευδώς πολλοί το επικαλόυνταν για να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα όλοι οι ανήλικοι όχι μόνο ασυνόδευτοι κρίνονται ευάλωτοι.

Μέλοι της οικογένειας των αιτούντων θα χαρακτηρίζονται και ο εκτός γάμου σύντροφος και οι γονείς.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5 χιλ ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία δυστυχώς σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής. Ολοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και την παιδεία και σε 6 μήνες πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για να πάψει η Ελλάδα να προσελύει πρόσφυγες που ήθελαν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.

Απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.

Βλέπω τις δυσκολίες και αναγνωρίζω τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα. Το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες ως μοχλός πίεσης για δικές τους σκοπιμότητες και γίνεται πεδίο δράσης για κυκλώματα. Εκτός από αναλύσεις πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Σε ευρωπαίκό επίπεδο είναι γνωστό ότι αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως την νέα πρόκληση για την ήπειρο διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών συνόρων. Υποδέχομαι εξαιρετικά θετικά την νέα κινητικότητα που προκαλεί η γεμανική πρωτοβουλία για κοινή πολιτική ασύλου. Η ανάγκη για κοινή πολιτική ασύλου από την ΕΕ την έθεσα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής με επανεξέταση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Επαναλαμβάνω : δεν γίνεται να υπάρχουν χώρτες που απαλαμβάνουν οφέλη από ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ταυτόχρονα να αρνούνται έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του μεταναστευτικού βάρους. Ευρωπαίκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει α λα καρτ. Στο εθνικό πεδίο από την άλλη υπηρετούμε 3 ανάγκες: προστασία συνόρων , σώζουμε ζωές στο Αιγαίο και αποφορτίζουμε τα νησιά. Ηδη στην θάλασσα νέο σύστημα ελέγχου και περισσότερα πλωτά μέσα για το Λιμενικό. Στόχος καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο.

Μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα 

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ και ΥΠΕΘΑ προωθούμε οργανωμένη ανακούφιση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Θέλουμε την συνεργασία των Δήμων και κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέιε να αιφνιδιάζονται αλλά όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν θα επιβραβεύονται. Η διασπορά πρέπει να γίνεται με προσοχή στον αιθμό προσφύγων και προτεραιότητα σε οικογένειες. Αυτές οι κοινωνίες θα ενισχυθούν για να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο.

Φραγμοί στη «θολή» δράση ορισμένων ΜΚΟ 

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται και από τον νόμο για το άσυλο που εκπέμπει μήνυμα: Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα έρχονται διεκδικώντας να μείνουν. Αυτοί θα επιστρέφονται στην Τουρκία και θα χάσουν τα λεφτά που δίνουν στα κυκλώματα. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θέτει φραγμούς στην θολή δράση κάποιων ΜΚΟ . Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ζει σε συνθήκες οικονομικής ανέχειεας και πολιτικής ανελευθερίας. Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τα σύνορα. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε τους ίδιους και τους πολίτες μας και τον τρόπο ζωής μας.


Η σημαιοφόρος από την Αφρική και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Σηκώσαμε τα βάρη στους ώμους μας που αναλογούν σε ευθύνες 3 ηπείρων. Αυτό πλέον θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα. Μόνο όσοι το θέλουν θα ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό. Δεν σας κρύβω πως όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γ. Αντετοκούμπο έτσι καμάρωσα στην παρέλαση την εθνικής επαιτείου την μαθήτρια σημαιοφόρο από την Αφρική. Το κορίτσι που τόσο υπερήφανα κρατούσε την ελληνική σημαία.

Η αλληλεγγύη ή θα εφαρμόζεται με σύστημα ή θα αναλώνεται σε συνθήματα. Αυτή η σκέψη της Χάνα Αρεντ που επιβίωσε από την ναζιστική γερμανία και έζησε στις ΗΠΑ ψωρίς υπηκοότητα και υπερασπίστηκε το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα και ήταν η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα διασφαλίσουν μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες και αυτό διαασφαλίζει το νομοσχέδιό μας.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Να σας θυμίσω την λαϊκή ρήση που λεει ότι όλα εδώ πληρώνονται. Ισχύει και για την πολιτική ζωή. Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη, έχω την αίθηση ότι ο λογογράφος του πρέπει να είναι από την κεντροαριστερά γιατί όλοι οι βουλευτές σας που ανέβηκαν σε αυτό το βήμα είχαν διαφορετική γραμμή από την γραμμή που εκπέμψατε σε ό,τι αφορά την δήλωσή σας στον Αντετοκούμπο και στην μαθήτρια με την ελληνική σημαία. Εχω την αίσθηση ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικό ζήτημα όπως το προσφυγικό βρίσκεστε αντιμετωποι θα έλεγα εγκλωβισμένοι σνάμεσα στην ρητορική που αναπτύξατε και εσείς προεκλογικά και συνεχίζουν εκπρόσωποί σας. 
Βασικός σας στόχος να καβαλήσετε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού. 
Ένα κύμα που λαμβάνει διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Και μπροστά στο σκοπό σας να μπορέσετε να χαϊδέψετε αφτιά, χρησιμοποιήσατε σχεδόν όλα τα μέσα. 
Είπατε συνειδητά ψέματα, ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία. Ετσι λέγατε.
Την ίδια στιγμή που στη πλάτη της χώρας έσκαγε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εσείς μιλάγατε για ιδεοληψίες της Αριστεράς. 
Και μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα.

Και όταν σας μιλούσαμε για Διεθνές Δίκαιο και για υποχρέωση της χώρας με βάση το Δίκαιο της θάλασσας, να διασώζουμε ευάλωτους ανθρώπους που κινδυνεύουν και όχι να τους επαναπροωθούμε με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε νέα φαρμακονήσια, εσείς μας χλευάζατε ότι δήθεν είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων. 


Και τι δεν είπατε για να μας κάνετε κριτική.

Μέχρι και ότι από την επομένη των εκλογών υποσχεθήκατε, ότι θα τελειώσουν τα αστεία και οι πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας ότι υπάρχει επιτέλους κράτος, θα σταματήσουν να έρχονται.

Και δε πέρασαν τρεις μήνες από την εκλογή σας και εκεί που πέρναγαν πενήντα άρχισαν να έρχονται 150 και διακόσιοι.

Διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι ροές, μόλις βγήκατε. 
Και που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία που τους προσκαλούσε;

Στην αντιπολίτευση. 

Τότε λοιπόν ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως το ξαναβαφτίσατε, είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Συγχαρητήρια !
Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα. Μια συγγνώμη όμως δεν είπατε για όλες τις ανοησίες και τους ακροβατισμούς σας όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τη Μόρια τον Ιούλιο και μίλησε για τη θετική του εντύπωση απο την πληρότητα των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όταν όμως βρέθηκε μπροστά στις αντιφάσεις των δικών του πολιτικών επιλογών, τότε θυμήθηκε ότι αυτό που όταν παρέλαβε τον εντυπωσίασε θετικά και μίλησε για πληρότητα των υπηρεσιών, ήτανε τελικά γκούλακ.
Το ερώτημα είναι τι κάνατε επι τρεις μήνες ;
Δείξατε πόσο ανέτοιμοι ήσασταν για να αντιμετωπίσετε τη προσφυγική κρίση. Ένα διεθνές πρόβλημα που σκάει στην χώρα μας και είναι ανοικτή πληγή.
Στο μόνο θέμα που δε σας τα αφήσαμε όλα στρωμένα, να τρώτε από τα έτοιμα τα κάνατε θάλασσα.
Στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε την ετοιμότητά σας να διαχειριστείτε κρίση, τα κάνατε θάλασσα.
Ετοιμότητα δείξατε να γεμίσετε το κράτος με γαλάζιους μετακλητούς και να τους πληρώνετε και διπλάσια.
Ετοιμότητα δείξατε να μοιράζετε το δημοσιονομικό περιθώριο που εμείς δημιουργήσαμε και να μας λέτε και από πάνω ότι είναι δικό σας έργο.
Από τον Ιούλη και μετά ανέκαμψε η οικονομία, πριν είχαμε 4ο μνημόνιο.
Σε αυτά δείξατε έτοιμοι.

«Επιτελική ανικανότητα»

Στη πρώτη πραγματική δυσκολία, δείξατε την επιτελική σας ανικανότητα.

Τι κάνατε λοιπόν από τον Ιούλη και μετά;  Πρώτα από όλα διαλύσατε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.
Αναθέσατε το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθιστώντας το ζήτημα καταστολής.
Διώξατε ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό που είχαν διαχειριστεί κρίσεις.
Καθυστερήσατε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα, που ήταν έτοιμοι και έπρεπε να γίνει τον Ιούλιο.
Και έτσι από 5.600 ανθρώπους τον Ιούλιο, η Μόρια έφτασε να μετρά σήμερα πάνω από 15.000, σε μία κατάσταση εκρηκτική, χαοτική.

Στα 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) διέμεναν 15.000 αιτούντες άσυλο.
Τώρα ο πληθυσμός αγγίζει τις 30.000.
Στη Σύμη δεν είχαν παραμείνει αιτούντες άσυλο πάνω από 24 ώρες. Βγήκε ο Δήμαρχος Σύμης, κάπως τους ξέφυγε ο έλεγχος και πρόλαβε να πει: «16 χρόνια είμαι δήμαρχος, δεν έχω ξαναδεί πιο ανίκανη κυβέρνηση».
Έκτοτε, βέβαια, δεν τον ξαναείδαμε ποτέ στα κανάλια, ελπίζω να είναι καλά ο άνθρωπος… θα τον επισκεφθώ στην πρώτη ευκαιρία..

Τώρα, πρόχειρα και κατόπιν εορτής, δημιουργείτε άτυπες δομές φιλοξενίας, χωρίς να εξασφαλίζετε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.Μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα και όχι μόνο δεν προετοιμάζετε τον τοπικό πληθυσμό, όπως κάναμε εμείς στέλνοντας στελέχη να εξηγήσουν στους ανθρώπους τις ανάγκες και τη συγκυρία, αλλά υιοθετείτε ο ίδιος – όχι σήμερα - την ακραία εθνικιστική γραμμή, συγκρίνοντας την έλευση των προσφύγων με την εισβολή των Περσών!

Ελπίζω να αντιληφθείτε τη σημερινή ιστορική συνθήκη;

Είναι λάθος επιλογή. Αν είναι μεταναστευτιό και όχι προσφυγικό ξέρετε τι θα σας πουν οι ευρωπαίοι εταίροι; Γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση Δουβλίνου και δομές εγκατάστασης; Να τους επιστρέφετε στην Τουρκία. Είναι λάθος επιλογή.

Τι πετυχαίνετε με αυτό τον τρόπο, παρά να δημιουργείτε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς.

Και ύστερα αναρωτιέστε γιατί αντιδρούν κάποιοι στις τοπικές κοινωνίες ;

Μα γιατί σας ακούγανε και σας ακούνε τόσα χρόνια και σας πιστέψανε.

Για αυτό αντιδρούν.

Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα.


Το πρόβλημα όμως είναι ότι συνεχίζετε να ακροβατείτε μεταξύ της βαριάς και δύσκολης πραγματικότητας που απαιτεί σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Που απαιτεί επιτελικό σχεδιασμό.

Που απαιτεί και συγκρούσεις. Τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα.

Και από την άλλη μεταξύ της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαιδευτε τα αυτιά των ψηφοφόρων σας.

Που θέλουν να ακούνε το παραμύθι ότι είστε αμείλικτοι και σκληροί και θα βάλετε τάξη στα σύνορα.

Και έτσι συνεχίζετε τα
πυροτεχνήματα!

Θα κάνετε, λέτε, μαζικές επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία.

Αλήθεια το λέτε ;

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η συμφωνία με την Τουρκία και οι επαναπροωθήσεις

Αυτή η Συμφωνία έχει σημαντικό αποτέλεσμα ότι μειώθηκαν οι ροές. Με βάση αυτή την Συμφωνία πως θα το πετύχετε. Μας κατηγορείτε ότι κάναμε 1800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αυτό. Πέραν των 1800 επιστροφών υπήρχαν 17,5 χιλ επιστροφές στις χώρες καταγωγής με εθελοντική διαδικασία και 22 χιλ μετεγκαταστάσεις. Θ ακάνετε εσείς πάνω από 50 χιλ επιστροφές στην Τουρκία. Ή δεν καταλάβατε ή κοροϊδεύετε.

Θα βάζετε λέτε μεγάλα σκάφη να κάνουν τεχνητούς κυματισμούς ώστε να αλλάζουν κατεύθυνση οι μικρές βάρκες.

Μα τι ανοησίες είναι αυτές;

Ξέρετε ότι είναι όλα αυτά είναι και νομικά και τεχνικά αδύνατα.

Όλα αυτά τα θαρραλέα και γενναία θα τα κάνετε για να αντιμετωπίσετε τους εισβολής της ασύμμετρης απειλής, μόνο που οι εισβολείς είναι ταλαιπωρημένοι ευάλωτοι άνθρωποι, με οικογένειες και μωρά παιδιά.

Και αυτές οι ανοησίες ας μείνουν μόνο στα λόγια, γιατί αν σας ξεφύγουν και στη πράξη θα έχουμε και άλλα δυστυχήματα και πνιγμούς αθώων ανθρώπων, όπως αυτό που είδαμε πριν λίγες μέρες έξω από την Κω.


Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι σήμερα νομοθετείτε περισσότερο για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας κοινή γνώμη, παρά γιατί ελπίζετε ότι θα καταφέρετε κάτι.

Και για να ικανοποιήσετε το κομματικό σας ακροατήριο, προβαίνετε και σε δύο απίστευτες απλουστεύσεις.
Μετατρέπετε τους πρόσφυγες σε μετανάστες και το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε «εθνικό» ή, ακόμη χειρότερα, σε «ελληνοτουρκικό».

Αλλά φοβάμαι πως το χειρότερο από όλα είναι πως έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Εμείς το 2015 δεν είχαμε 300 την ημέρα είχαμε 5 και 8 χιλιάδες την ημέρα.
Και τους ευρωπαίους να κλείνουν τα σύνορα.
¨Ήταν πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τη χώρα ακόμη βουτηγμένη στη χρεοκοπία στην οποία εσείς την οδηγήσατε και μας αφήσατε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα
Ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε μαύρο κουτί της Ευρώπης ήταν αληθινός και υπαρκτός.
Εύχομαι να μην ξαναβρεθούμε ποτέ μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο. Και τότε αναζητήσαμε αγωνιωδώς μια λύση.
Και πετύχαμε αυτή την ευρωτουρκική συμφωνία.
Είναι άριστη ; Όχι δεν είναι άριστη. Έχει αδυναμίες και προβλήματα ; Έχει αδυναμίες και προβλήματα.
Αλλά χάρη σε αυτή ελαττώσαμε δραστικά τις ροές αλλά κυρίως τους θανάτους αθώων ψυχών στο Αιγαίο.Όσο παλεύαμε για αυτή τη συμφωνία, αναγκάστηκα να πάω μέσα σε έξι μήνες εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός τρείς φορές στη Τουρκία.

Ούτε μια στιγμή όμως δε διανοήθηκα, να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας.

Ούτε μια φορά.

Το ερώτημα είναι αν πιστεύετε ότι εσείς αν ως πιο σιωπηλοί θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν το πιστεύετε. Αν το πιστεύετε κάνετε λάθος. Σε κάθε περίπτωση διερωτώμαι που ει΄ναι σήμερα η φώνη της Ελλάδας στις επεκτατικές φωνές της ελλάδας που είστε τόσο ευαίσθητοι στα εθνικά θέματα πουΠου είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας.

Τα Τουρκικά ερευνητικά σκάφη κάνουν εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Που είστε εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι με τα εθνικά μας θέματα;

Που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό…

Που κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς ;

Όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, εσείς κραυγάζετε την αδυναμία σας.

Την αδυναμία σας να απαιτήσετε την εφαρμογή του κεκτημένου που σας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.Και έρχεται μετά ο Τσαβούσογλου και κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις για τη κακομεταχείρηση των προσφύγων.

Σε ποιόν τα λέει αυτά ;

Στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα που έλαβε τα εύσημα όλης της Ευρώπης και όλου του πλανήτη στη κρίση του 15.

Στην Ελλάδα που την επισκέφτηκε μέχρι και Πάππας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη στάση της στο προσφυγικό.Και δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε.

όχι γιατί είναι αληθή αυτά που λέει.

Απολύτως ψευδή και απαράδεκτα είναι.


Αλλά δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε γιατί τα περισσότερα από αυτά που ψευδώς μας κατηγορεί, οι μισοί βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της ΝΔ, τα έχετε προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες.

Τι έχουν πει δικά σας στελέχη;

«Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή.»

«Να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα.»

«Και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα αν χρειαστεί.»

«Να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται.»

Αυτά έλεγαν και αυτά λένε ακόμη βουλευτές και πολιτευτές σας.

Πως να αντικρούσετε λοιπόν αυτές τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ;

Γιατί ακόμη και σήμερα δεν είστε ικανοί να δείτε το συνολικό κάδρο, όπως έκανε πάντα η Δεξιά στα μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα.Μας κατηγορήσατε ως επαγγελματίες ανθρωπιστές. Μήοως η η αρμόδια ευρωπαία επιτροπός είναι το ίδιο;

Τις λέξεις όμως που δεν ξέρετε εσείς -ανθρωπιά και αλληλεγγύη- τις γνωρίζουν το διεθνές δίκαιο, η Σύμβαση της Γενεύης, οι ευρωπαϊκές οδηγίες - στα οποία αντίκεινται συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου σας.

Σας καλούμε να ξαναδιαβάσετε τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την Οδηγία 2013/33/ΕΕ που προβλέπουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο.Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να σεβαστείτε το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβετε στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων.

Είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών, ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

και οι γιατροί αναγκάζονται να παραβούν τον νόμο της ΝΔ

για να τηρήσουν όμως τον όρκο του Ιπποκράτη και καθαρή τη συνείδησή τους.Είμαστε μάρτυρες προσφυγόπουλων που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην δημόσια Υγεία.Αυστηροποιείτε τη γνωμάτευση της ευαλωτότητας.Μέχρι και τη διαδικασία επίδοσης της απόφασης της υπηρεσίας ασύλου αλλάζετε –νομοθετώντας την επίδοση με τον πιο επισφαλή τρόπο, μόνο με συστημένη επιστολή.Αυτό που δεν καταλαβαίνετε, όμως, είναι πως ό,τι και να κάνετε,

όσα βουνά κι αν βάλετε μπροστά στον άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του και τη ζωή του παιδιού του, αυτός θα τα ανεβεί.

Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα.Εμείς κ κ Βουλευτές προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει τη χώρα και τις δυνατότητές της.

Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε όμως ανακουφισμένοι και με τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε ότι καλύτερο ήταν δυνατόν.

Ανακουφισμένοι γιατί αποτρέψαμε να γίνει η χώρα ολόκληρη, όταν κλείσανε τα σύνορα, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Και με τη συνείδηση ήσυχοι γιατί παρά τις δυσκολίες, παρά τις παραλήψεις, κινηθήκαμε εντός της διεθνούς νομιμότητας.

Και κάναμε και βήματα μπροστά.


-Αποδώσαμε ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Αυτή είναι αναγνώριση του Γ. Αντετοκούμπο και όχι τα καλάθια του
-Προασπίσαμε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και κατοχυρώσαμε το δικαίωμα πρόσβασής τους στην εργασία.
-12.500 προσφυγόπουλα μπήκαν στα ελληνικά σχολεία σε ειδικές τάξεις υποδοχής,

Δημιουργήθηκαν δεκάδες νηπιαγωγεία στα κέντρα φιλοξενίας.
-Εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χορηγώντας σε όλους ΑΜΚΑ.


-Και το κυριότερο : Διασώσαμε 430.000 ανθρώπινες ψυχ’ες στη θάλασσα του Αιγαίου.Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, σε μία χώρα που ήταν ακόμα στα Μνημόνια,

Όμως διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με τη σκέψη μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το βλέμμα μας στην Ευρώπη.Και κλείνω με αυτό :Το νομοσχέδιο σας, εκτός από ιδεοληπτικό, το χειρότερο για σας, είναι ότι θα αποδειχθεί και απολύτως αναποτελεσματικό σε σχέση με τους ίδιους τους στόχους που θέτετε.Αντιληφθείτε και αξιοποιήστε την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος.

Ακολουθήστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όχι την ευρώπη του εθνολαικισμού. Αποδεχθείτε την ανάγκη της Ευρώπη που αποδέχεται να αναλάβει κομμάτι της ευθύνης στο προσφυγικό, και όχι την κακοφορμισμένη Ευρώπη των μεμονωμένων εθνικιστικών κυβερνήσεων.

Κανένας Ορμπάν, κανένας Σαλβίνι, δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο.

Εύχομαι πραγματικά για το καλό της χώρας μας να αντιληφθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ότι το προσφυγικό, η εσωτερική ασφάλεια, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν είναι ένα απλό ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης.

Όταν θα το καταλάβετε ελπίζω να μπορέσετε να λάβατε τα αναγκαία μέτρα. Μόνο να μην είναι πολύ αργά.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα:

Σχολιάζοντας μια αποστροφή του λόγου σας αν καλά κατάλαβα μας είπατε ότι για οτιδήποτε καλό στην χώρα που έγινε τους τελευταίους 3 μηνες πρέπει να πιστωθεί σε εσδάς. Πιστώνεται σε εσας η αναβάθμιση οικονομίας, η επιλυση του Ελληνικού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Πιστώνεται σε εσάς η θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος αποτέλεσμα του εκλογικού αποτελέσματος και της σταθερότητας που απονέει η νέα κυβέρνηση. Ξέχασα ότι δεν προλάβατε να τα κάνατε. Σίγουρα θα τα είχατε κανεί εσείς όλα αυτά αν μένατε στην κυβέρνηση. Μόνο που δεν σας υποχρέωσε κανείς να οδηγήσετε την χώρα σε εκλογές την 7η Ιουλίου. Θα μπορούσατε να ασκείτε τα καθήκοντά σας εως τον Οκτώβριο. Οσο περνά ο χρόνος όμως και όσο αυτή η κυβέρνηση αποδίδει και υλοποιεί τις δεμςεύσει της τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη να ανακαλύψετε νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα. Κανείς δεν σας πιστεύει. Δεν έχετε αντιληφθεί το μήνυμα που σας έστειλε ο ελληνικός λαός την 7η Ιουλίου. Επιμένετε να αντιπολιτεύεστε, το ίδιο κάνατε και όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, μια παράταξη που είναι στον φαντασιακό σας χώρο. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο γι εσάς να υπάρχει ένας αρχηγός της δικής μας παράταξης να λέει ότι είναι περήφανος ότι μια κοπέλα από αφρική σήκωβζσε σημναία ξκαι να χειροκροτείται.

Μιλήσατε για ακροδεξιό λαϊκισμό. Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να λεει κάποιος ότι η θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται; Εσείς είπατε ότι η θάλσσα δεν είχει σύνορα. Είναι λαϊκισμός να κάνει κανείς την επιβεβλημένη διαχωρισμό μεταξύ όσων είναι κακατρεγμένοι και δικμαιούνται προστασία και όχων αναζητούν οικονομικό καταφύγιο στην χώρα μας; Γιατί έχουμε εξατομικευμένες διαδικασίες εξέτασης ασύλου; Γιατί θελετε να αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το προφίλ όσων περνούν σήμερα το Αιγαίο έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με το 2015. Το 2015 είστε πολύ υπερήφανος για τον τρόπο που διαχειριστήκατε την κρίση να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα ήτνα μνόνο ένας σταθμός προσφύγων που αναζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της και τότε δεν σας είδα να δίνεται αγώνα για να πείσετε τους αλληλέγυους να ανοίξουν τα σύνορά τους. Δεν είπατε κουβέντα για νομοσχέδιο. Κάνατε μια συνολική τοποθέτηση για να μας πείτε ποσο καλά τα κάνατε εσείς. Σας ρωτώ ευθέως: είστε ικανοποιημένος ως ευαίσθητος αριστερός από το γεγονός ότι τελικά από την δθική σας διαδικασία καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε; Υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου με αυτό τον τρόπο. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες με αυτή την διαδικασία; Που εστιάζει η κριτική σας όταν εμείς λέμε ότι θέλουμε να επιταχύνουμε τις εξετάσεις. Μιας και μιλήσατε για τον πρωταγωνιστικό σας ρόλο στην διεθνοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, να σας θυμήσω την δρυμήτατη κριτική των ευρωπαίων για το γεγονός ότι καρκινοβατούν οι διαδικασίες ασύλου στην ελλάδα καθώς δεν εξετάζονται οι σχετικές αιτήσεις και εξ αιτίας αυτής της αβελτηρίας κινδυνεύει η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αυτή ήταν η δικαιολογημένη κριτική της Ευρώπης στην πατρίδα μας γιατι δεν εφαρμόστηκε η Συμφωνία ως προς το σκέλος των επιοστροφών. Για το τι παραλάβαμε επιτρέψτε μου να το αμφισβητήσω. Παραλάβαμε με το ζόρι 150 θέσεις για την μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα. Παραλάβαμε μια διαδικασία τρύπια που ο καθένας επικαλούνταν την ευαλωτότητα με περίεργες ΜΚΟ . Δεν την καταλάβατε την περίεργη φάμπρικα με περιέργες ΜΚΟ και ορισμένους γιατρούς; Μήπως όμηροι διάφορων ακριβιστών και ύποπτων ΜΚΟ και υπό πίεση αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς;
Εχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την κριτική που σας ασκήσαμε. Σας παρακαλώ, όταν επικαλείστε δηλώσεις ερυρτω παίων αξιωματούχων να διαβάζετε όλη την δήλωση και όχι μόνο όσα σας βολεύουν. Αναπαράγετε fake news. Ανυπόστατα αυτά που είπατε για εισβολές παρόμοιες με την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δεν τα είπα ποτέ αυτά. Η επιτροπος λοιπόν κάνει ξεκάθαρο διαχωρισμό προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και μεταναστών. Επίσης η επίτροπος μιλάει για απαράδεκτες καταστάσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Εσείς κυβερνούσατε τους 9 κ. Τσίπρα. Κληροδοτήσατε και σε αυτό το ζήτημα μια βραδυφλεγή βόμβα. Κλείνω με μια τεκλευταία παρατήρηση που αφορά τις σχέσεις με Τιουρκία και την δήθεν στο μυαλό σας μόνο μετατροπή του ζητήματος σε διμερές πρόβλημα. Εχω καταδικάσει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πρωτοστατήσαμε και εμείς, το κάνατε και εσείς ώστε να υπάρχει κλιμάκωση κυρώσεων σε εππιπεδο ΕΕ ώστε η Τουρκία να κατανοήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεχτές. Καταδίκασα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου με άθλια υπονοούμενα και μίλησα ανοικτά ότι όσοι εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό δεν δικαιούνται να κουνούν το δάχτυλο. Όμως κ. τσίπρα όχι να το παίζετε εσείς πιο πατριώτες από την ΝΔ αυτό παει πολύ.

Στο μεταναστευτικό προσφυγικό πρπέπει να έχουμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία όχι όμως συμψηφισμούς. Ουδέν αναληθέστερο αυτό που είπατε ότι επιχειρούμε εκπτώσεις σε εθνικά ζητήματα για να πείσουμε την Τουρκία να ελατώσει τους ροές. Σταματήστε επιτέλους να διαστρευλώνετε την αλήθεια

Η παράταξή μας έχει δώσει πολλούς αγώνες με σημαντικότερη την ένταξη της ζχώρας στην ΕΕ σε μια περίοδο που κάποιοι έδιναν αγώνες να την αποτρέψουν . Η επιλογή μας επιβραβεύτηκε.

Η ελλάδα θα ήταν στην λάθος πλευρά της ιστορίας με δική σας υπαιτιότητα. Αν βρέθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας είναι γιατί η δική μας παράταξη έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον να σωθεί η χώρα όταν εσείς χωρίς πλειοψηφία φέρατε την συμφωνία. Ας είστε πιο προσεκτικ΄ςο όταν κάνετε μεγαλόστομες εξαγγελίες. Ηταν οι μέρες που εξαπατήσατε τους πολιτικούς αρχηγούς που είπατε ότι δεν φέρνετε την συμφωνία για να πα΄τε σε εκλγοές και πήγατε μια εβδομάδα μετά. Η δική μας παράταξη έχει το θάρρος να βλέπει το εθνικό πάνω από το κομματικό. Ειδικά από εσάς προσωπικά που παίξατε την τύχη της χώρας κορώνα γράμματα μαθήματα δεν δεχόμαστε.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Απαντώντας, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Είπατε γιατί κάναμε εκλογές εσείς που έχετε καταγραφεί στην πολιτική ιστορία ως ο μοναδικός που δυο μέρες μετά την εκλογή σας στην προεδρεία της ΝΔ ζητήσατε εκλογές και το κάνατε συνέχεια επι 3,5 χρόνια. Πριν από έξι μήνες μιλούσατε για 4ο μνημόνιο και σήμερα θέλετε να πείσετε ότι η πορεία της οικονομίας οφείλετε στο ότι αναλάβατε εσείς πρωθυπουργός. Που τα πουλάτε αυτά; Ο δικόςσας προϋπολογισμός περιγράφει όλα τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για το χρέος και το μαξιλάρι και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Σας άκουσα να επαίρεστε ότι είστε κεντροδεξιός ηγέτης. Μιας κεντροδεξιάς που δικαιούται να ομιλεί για τους μετανάστες και τον Αντετοκούμπο. Μακάρι να ήταν αυτός ο λόγος σας. Μόλις χθες το στέλεχος και βουλευτής σας Σιμόπουλος της Θεσσαλονίκης βγήκε και είπε ότι στις παρελάσεις είχαμε το θράσος να βάλουμε Ρομά. Θα το καταγγείλετε; Δεν θα αναφερθώ στον αγαπημένο μου κ. Βορίδη που καταγγέλθηκε ακόμα και από τον δικό σας ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο για ρατσιστική συμπεριφορά στους αναπήρους. Ψηφίσαμε εμείς το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στα παιδία που γενιούνται στην Ελλάδα. Εσείς δεν το ψηφίσατε. Και έρχεστε εδώ και καμαρώνετε. Είναι υποκρισία αυτό που κάνετε.

Με κατηγορήσατε για μια ακόμα φορά με την ίδια ακραία αντίληψη που σας διακατέχει ότι δεν είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να φυλάτε τα σύνορα.

Σας κατηγορήσαμε γιατί όσα είπατε είναι άτοπα. Πως θα φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορα; Το διεθνές δίκαιο θα το τηρήσετε και το δίκαιο της θάλασσας. Εγώ μίλησα για τις διασώσεις 430 χιλ.ανθρώπων. Με κατηγορήσατε για ψέματα. Όμως μίλησα για δήλωση του κ. Πέτσα που είπε ότι περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα. Γιατί όμως περισσότερες περιπολίες δεν σημαίνουν περισσότερες διασώσεις; Σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα ακούστε κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας. Δεν μπορείτε να λέτε ότι έχετε το μονοπώλιο και είναι ανιστόρητο γαιτί η Αριστερά σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές στάθηκε όρθια για να υπεραπιστεί τα ιδανικά τις πατρίδας. Δεν σας επιτρέπω να το κάνετε εσείς σήμερα που λοιδωρήσατε τον λαό για το ονοματολογικό, ότι θα καταργήσετε την Συμφωνία και τώρα λέτε ότι θα την τηρήσετε. Είμαστε περήφανοι διότι υπεραπιστήκαμε το πατριωτικό συμφέρον όπως κρίναμε. Ακόμα και σήμερα που βρισκεται σε δυσκολία η γειτονική χώρα εμείς αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς όφελος της γειτονικής χώρας ενώ η κυβέρνηση παρακολουθούσε χωρίς να κάνει τίποτα. Ερχονται ένας ένας από τους βουλευτές σας να σας βλάλουν μυαλό να μην ορέγεστε να αλλάξει η κυβέρνηση στην γειτονική χώρα γιατί τότε θα παρακαλάτε τους ακραίους του ΒΜΡΟ να μην ακυρώσουν την Συμφωνία. Αλλα για περισσότερα ρωτήστε την κα Μπακογιάννη.

Αλλάξτε τροπάρι. Δεν θα κατευνάσετε την Τουρκία στην ελπίδα σας να μειώσει τις ροές.

Η χώρα σάς είπα ότι ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας σε μια Ευρώπη διχασμένη και μοιρασμένη. Αναρωτηθήκαμε που ήμουν όταν η Ευρώπη έκλεινε τα σύνορα. Ολος ο ελληνικός λαός ξέρει που ήμουν. Μήπως αυτοί που έκλειναν τα σύνορα ήταν οι ομοϊδεάτες σας στην Αυστρία και ο κ. Ορμπαν; Προφανώς και δεν ήταν ούτε οι σοσιαλδημοκράτες ούτε του Ευρωπαίκού Λαικού Κόμματος. Με κατηγορείτε ότι τα βρήκα με την κα Μέρκελ. Γι 'αυτό τα βρήκα για να υπάρξει ένα μέτωπο απένατι σε όσους έκλειναν τα σύνορα. Γι αυτό είμαι περήφανος γιατί η ελλαδα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην σωστή πλευρά. 

Σε έντονο ύψος απάντησε ο κ.Μητσοτάκης:


Κατεθέστε τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά. Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πολύ απλά είπατε για μια ακόμα φορά ψέματα. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα. Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να το κάνω.

Για τα σύνορα. Γνωρίζετε τι είναι το σύστημα επιτήρησης των συνόρων. Υποθέτω ότι κατανοείτε ότι πρέπει να έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στα συνορα. Φαντάζομαι ότι πολλές από τις θερμικε΄ς κάμερες δεν δουλευαν όταν αναλάβαμε. Κατανοείτε επίσης ότι μέρος της στρατηγικής είναι να βλέπουμε πότε ακριβώς ξεκινούν οι βάρκες ώστε να ενημερώνουμε την τουρκία και αν η τουρκία δεν επεμβαίνει να κάνουμε τα δέοντα. Αλλά όλα αυτά στην δική σας κοσμοθεωρία είναι ψιλά γράμματα. Γι αεμάς δεν είναι. Τα πράγματα άλλαξαν. Το λιμενικό θα σώζει κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην θάλασσα όχι γιατί έχουμε νομική υποχρέωση αλλά γιατί είναι ηθική μας υποχρέωση. Αναφερθήκατε σε ατύχημα με υπονοούμενα όπου χάθηκε ένα 5χρονο παιδί. Μια βάρκα χωρίς φώτα και σωστικά μέσα συγκρούστηκε με σκάφος του λιμενικού. Ένα σύστημα παρακολούθησης συνόρων θα είχε αποτρέψει αυτό το ατύχημα. Συνεχίστε να λέτε πόσο καλά τα κάνατε όλα. Προσφέρετε μεγάλη υπερεσία στην ΝΔ να έρχεστε σε σύγκυση με την πραγματικότητα. Εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες.

Ο κ.Τσίπρας απάντησε: Θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση όσων είπε ο κ. Πέτσας και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα περι ψεμάτων ή θα τον στείλετε στο σπίτι του. Σταματήστε την καραμέλα.

Πέτσας: Συνειδητή διαστρέβλωση

«Η συνειδητή διαστρέβλωση είναι χειρότερη από ένα αφελές ψέμα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης