Παναγιωτόπουλος για φρεγάτες Belh@rra: Υπογράψαμε δήλωση πρόθεσης για να προχωρήσουμε

ΥΕΘΑ-1

«Αγώνας δρόμου» 100 ημερών για να κλείσει η συμφωνία αγοράς των φρεγατών - Συμφωνία για πακέτο ανταλλακτικών στα μαχητικά Mirage - Ο στρατός θα παραλάβει τα ελικόπτερα NH-90 που δεν ήθελε ο Καμμένος

«Συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία» δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοινώνοντας την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος, όπως έγραψε το protothema, συνυπέγραψε από κοινού με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί την επιστολή προθέσεως με την οποία η Αθήνα εκφράζει επισήμως την επιθυμία να αποκτήσει δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra, η έναρξη ναυπήγησης των οποίων θα ξεκινήσει επισήμως στις 23 Οκτωβρίου.

«Αγώνας δρόμου» 100 ημερών για να κλείσει η συμφωνία αγοράς των φρεγατών

ΥΕΘΑ-2
Οι Γάλλοι ζητούν να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020 και η σημερινή υπογραφή της LOI μεταξύ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Φλοράνς Παρλί εντάσσεται στην φιλόδοξη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε η συμφωνία να έχει κλείσει μέσα στις επόμενες 100 ημέρες. «Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των φρεγατών» παρατήρησε από το Παρίσι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πριν την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο και επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού μετέβησαν στο Παρίσι για συνομιλίες με στελέχη της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών DGA και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφερόμενη τιμή για κάθε μία από τις δύο φρεγάτες –προσοχή, χωρίς όπλα- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν €1,4 δισ. για δύο «γυμνά» πολεμικά πλοία. Η δαπάνη αυτή αφορά τα δύο πλοία επιφανείας χωρίς οπλικά συστήματα η προσθήκη των οποίων θα ανεβάσει το κόστος αγοράς των δύο Belh@rra για την Ελλάδα στα 2-2,4 δισ. ευρώ. «Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να το αποφασίσει αυτό» λέει πρόσωπο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Σκυλακάκης έχει αναλάβει το project της εξοικονόμησης 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση της προμήθειας. Ο υφυπουργός Οικονομικών θα πρέπει επίσης να λύσει τον γρίφο της μη αύξησης του χρέους με την παραλαβή της 1ης Belh@rra στα τέλη του 2023 (ή στις αρχές του 2024), αφού το κόστος της προμήθειας μπορεί να επιμερίζεται σε βάθος χρόνου αναλόγως του δανεισμού αλλά εγγράφεται μονομιάς στα δημόσια οικονομικά με την ένταξη του πλοίου στον στόλο.

Συμφωνία για πακέτο ανταλλακτικών στα μαχητικά Mirage

ΥΕΘΑ-3
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι επιλύθηκαν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής τύπου Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει το Follow On Support των Mirage. Η συμφωνία παροχής ανταλλακτικών υπολογίζεται περίπου στα 35 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή θα αρχίσει η διαδικασία παραγγελίας υλικών και ανταλλακτικών ώστε να αυξηθεί η χαμηλή διαθεσιμότητα των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών το συντομότερο.

Ο στρατός θα παραλάβει τα ελικόπτερα NH-90 που δεν ήθελε ο Καμμένος

Επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, και έπειτα από οδηγία του τότε υπουργού, ο ελληνικός στρατός αποφάσισε να μην παραλάβει το σύνολο των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Επειτα από διαπραγματεύσεις μηνών που οριστικοποιήθηκαν με την επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι, συμφωνήθηκε να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού τα υπόλοιπα έξι μεταφορικά ελικόπτερα NH-90. «Διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό» αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Όπως πληροφορείται το protothema, η ελληνική πλευρά κατάφερε να μειωθούν οι απαιτήσεις των Γάλλων για την πολυετή φύλαξη και το... parking των ελικοπτέρων που δεν παραλάμβανε η ελληνική πλευρά επί εποχής Πάνου Καμμένου. Ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθεί για Αντισταθμιστικά Ωφελήματα θα διατεθεί για την αγορά ανταλλακτικών ώστε τα ελικόπτερα NH-90 να είναι επιχειρησιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε το ακριβές κείμενο της δήλωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντησή του με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί στο Παρίσι:

«Κάναμε σήμερα τη συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, την κ. Φλοράνς Παρλύ, στο Υπουργείο Άμυνας, για να συζητήσουμε μία σειρά από θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.

Συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως.

Μιλήσαμε και για τα μεταφορικά ελικόπτερα και διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός.

Είμαι ικανοποιημένος διότι και στα τρία αυτά θέματα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, συζητήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, συνεργειών και συνεργασιών όσον αφορά στις πρωτοβουλίες και τα επίπεδα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης.

Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».

Περισσότερες φωτογραφίες
ΥΕΘΑ-4
ΥΕΘΑ-5
ΥΕΘΑ-6
ΥΕΘΑ-7
ΥΕΘΑ-8
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Γανυμήδης

Μπορούμε να αγοράσουμε δεξαμενόπλοια με 150, 200 εκατομμύρια το ένα και να εξοπλίστουν με τα πιο σύγχρονα σονάρ, τορπίλες, ραντάρ και ελικόπτερα και πυραύλους, εκείνο που έχει σημασία είναι η ισχύ των όπλων που μεταφέρει και όχι το σκάφος, δέκα δεξαμενόπλοια αν αγοράσουμε, μπορούμε να είμαστε παρών σε όλα τα σημεία που μας ενδιαφέρει στρατιωτικά, δηλαδή να προστατεύουμε με αντιαεροπορικούς πυραύλους τα πολεμικά μας αεροσκάφοι ανοιχτά της Κύπρου. Μπορούμε μέσα στο κήτος των πλοίων να τοποθετήσουμε μικρά υποβρύχια ώστε κάνουν περιπολίες γύρω απο το πλοίο, προστατεύοντας έγκαιρα το πλοίο από εχθρικά υποβρύχια, μεταφέροντας τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό να μπορούν να κατευθύνουν βολές τορπιλών του πλοίου σε εχθρικά υποβρύχια οι εχθρικά πλοία αυξάνοντας την εμβέλεια και ευστοχία!

Βάζετε χέρι στο μαξιλάρι για να πάρετε όπλα...

Δίκιο έχει ο Τσίπρας.Τρώτε από τα έτοιμα.

Η πλέον ανίκανη κυβέρνηση από καταβολής του Έθνους

Είναι αυτές οι ίδιες που είχε πάρει ο Κουβέλης πριν κανένα χρόνο ή είναι επιπλέον αυτών???

Καμια σχεση ο Κουβελης

O Κουβελης δεν αγορασε ποτε οπλα ως γνησιος αριστερος ηθελε την πληρη καταργηση του στρατου

Κοράκι

Μήπως λέω , μήπως να επικεντρωθούμε σε αυτά που απέρριψαν οι Τούρκοι και να προχωρήσουμε άμεσα σε θωράκιση αμυντική ,αφήνοντας κατά μέρος γαλιφιές και γλυψίματα εταίρων για δεύτερο χρόνο ! Ο Σουλτάνος αγρίεψε, η αν. Μεσόγειος κ’ η Κύπρος είναι σε κίνδυνο !!! Οι φρεγάτες δεν μας σώζουν από S400 . Χρειαζόμαστε Πυράλους κ’ Αεροσκάφη νέας γενιάς !!! Αφήστε γκρίνιες κ’ συντάξεις και ετοιμαστείτε για «Ειρήνη» !!! Μόνο αν είσαι έτοιμος έχεις ελπίδες να ζήσεις ειρηνικά !!!

Γιουσουφ Αλη

Πολυ αργα ! H Χωρα κατακτηθηκε εκ των εσω με το colpo grosso του χρεους και του μαζι τα φαγαμε και χωρις ντουφεκια ! Εγω με 80% και πανω φορολογια και 9 χρονια ξευτυλισμενο ( χρεοφειλετης ) ποιον θα πολεμησω ? Τον ντοπιο η τον ξενο κατακτητη ? Μονον μισθοφοροι , αλβανακια δευτερας γενιας και οι νεοι αποκοι με το βαθυ τοπικο μαυρισμα μπορει να τις επανδρωσουν ! Οι μονιμοι πλεον κοιτανε το μηνας μπαινει μηνας , βγαινει και η αγορα τους χαριζει χαμογελα μονο σε λιγους μιζαδορους αντε και μερικες επιπλεον θεσεις διορισμου για τους πολιτικους ! Η χωρα κατακτηθηκε εκ των εσω και χωρις ντουφεκια , με δουρειο ιππο τους μαζι τα φαγαμε , και ενας μουλωχτος εμφυλιος συναισθηματων μαινεται ακηρυχτος ! Η χωρα ανηκει στους κρατικοδιαιτους και τους ....Ελβετους ( επενδυτες ) με το βαθυ τοπικο μαυρισμα ! Αυτοι και θα ......πολεμησουν

kos

Πανακριβες που δεν υπαρχει περιπτωση να παρουμε τα πλοια εντος του χρονου που υποσχονται οι Γαλλοι, και θα κοστισουν εξτρα λεφτα, αυτο ειναι σιγουρο. Μια ακομα φορα βλεπουμε τους ασχετους να κανουν ηλιθιες παραγγελια δις που τα πληρωνει ο Ελληνας φορολογουμενος. Το συνδρομο του πυραυλου ΣΚΑΛΠ που σωνει και καλα να τα βαλουνε σε αυτες τις φρεγατες με μια σφενδονα πυροβολο των 76 χλ με μονο 8 Εξοσετ απο οτι φαινετε και μαλλον χωρις ΡΑΜ που σε ενα κλειστο πολεμο στο αιγαιο ειναι ακρως ηλιθιο και αποδεικνυει τελικα οτι δυστυχως δεν υπαρχουν πολιτικοι και φοβαμε ουτε στρατιωτικοι που να μυαλο στο κεφαλι τους και πετανε απλα τα λεφτα του λαου χωρις να μπορεσουν ποτε να κανουν σωστες παραγγελιες και οικονομικες.....ποιος απο αυτους τους ηλιθιους πιστευει οτι αυτα τα πλοια θα ξεμυτισουν στο Αιγαιο η το πιο δυσκολο να πανε στην Αν. Μεσογειο με τον οπλισμο που θελουν να βαλουν οι αχρηστοι...υπαρχουν φρεγατες με καλυτερο οπλισμο και με λιγοτερα λεφτα τα οποια μπορουν να βρουν απο καπου αλλου αλλα δεν θελουν και τελικα μας πουλανε οι ξενοι αυτα που θελουν αυτοι και οχι οτι θελει η Ελλαδα .....μια ζωη μπουρδελοκρατος απο τους ιδιους των τελευταιων 40 ετων....τιποτα δεν θα αλλαξει ποτε ...ειμαστε φυλακισμενοι και στο ελεος απο τους εκαστοτε 300 αχρηστους και μαφιοζους..

!!!

Ώπα ρε σχετικέ. Τί γνώσεις από συστήματα ασφαλείας έχεις εσυ που εκφέρεις και γνώμη;

@ΓΙΩΡΓΗΣ

Το μυαλο σου ειναι ετσι ακριβως, οπως χαρακτηριζειςεσυ ανοήτως, το ελληνικο κρατος.Νομιζεις οτι βρηκες την ευκαιρια να βριζεις πατοκορφα τους Ελληνες. Ενταξει,εχουμε βεβαιως, οπως συμβαινει και σε καθε κοινωνια, τους αχρηστους πολιτικους, οπως τον Τσιπρα, αλλα ομως εχουμε και τους αξιους πολιτικους, οπως το Μητσοτακη! Ο λαος μας παλι ειναι διαχρονικα δουλευταρας,παναξιος,ευλογημενος και με εμπνευσμενους ηγετες, πραγματοποιει θαυματα!

Έλληνας άστεγος από ξένο κινητό.

Με έναν ΠΥΡΑΥΛΟ σήμερα ...πάει περίπατο και το κάθε πολεμικό αεροπλάνο. Και τα F-35 κοστίζουν το ΚΑΘΕ ΕΝΑ πάνω από 150.000.000 Ευρώ! Χαίρε βάθος δυσθεώρητον ανθρωπίνοις λογισμοίς. Φαύλος ΑΤΕΡΜΩΝ κύκλος είναι οι πολεμικοί εξοπλισμοί. ΠΟΙΟΣ τους ΒΑΖΕΙ, να απειλούν, τους Τούρκους; Ε' ρε και η ΛΟΚΧΙΝΤ κάτι ... χαρές που έχει και τρίβει τα χέρια της γιά τα λεφτά ΜΑΣ που θα μας πάρει!

Πραγματιστής

Ευτυχώς οι ανόητες ρομαντικές ιδεοληψίες περί τέλους της εποχής των κανονιοφόρων είναι μόνο του ανιστόρητου υπ.εξ.Και εμένα μου αρέσει το imagine του Lennon αλλά με γείτονες τους πολεμοχαρείς Τούρκους η μόνη λύση είναι η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος .

ΒΑΓ

για να σωζουν προσφυγοπουλα στο Αιγαιο τις περνουμε

Donald

Εμείς γιατί δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και αγοράζουμε;

Ερνεστο

Γιατι δεν εχειs τεχνογνωσια και βαρια βιομηχανια…..Την διέλυσαν οι ΠΑΜΕτζηδεs!!!

Β

Οι Αμερικανοί πλέον αδιαφορούν και οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει ως προς την επιθετικοτητα. Με Μιράζ εποχής αείμνηστου και φρεγάτες δεν υφίσταται ουσιαστική αποτροπή. Μονο η ποιοτική αναβάθμιση της αεροπορίας μπορεί να τους φρενάρει. Η έκπτωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των f 35 αποτελεί δώρο για τη χώρα. Το κόστος είναι μεγάλο αλλά άλλη λύση δεν υπάρχει. Είναι θλιβερό ότι η προτεραιότητα δίνεται σε αυξήσεις συντάξεων και αναδρομικά ενώ ταυτόχρονα καλλιεργειται η ψευδαίσθηση ότι όταν ο Ερντογαν κάνει τις επιθετικές κινήσεις που έχει προαναγγειλει ως δια μαγείας θα εμφανιστούν Αμερικάνοι Γάλλοι Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι προς υπεράσπιση μας για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Κούνια που σας κούναγε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης