Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μια ευημερούσα Ελλάδα θα είναι ο πιο ικανός εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο

cache_1500x3000_Analog_medium_725935_68040_1962019

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου - Η ανακοίνωση του Στείτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα - Επισημαίνει ότι η συνεργασία Ελλάδα -ΗΠΑ καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων 

Με στόχο την «εμβάθυνση της ιστορικής σχέσης» Ελλάδας-ΗΠΑ, κατέφθασε στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τον δεύτερο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλου.

Αναφερόμενος στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».

Όπως επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία Ελλάδα-ΗΠΑ καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων που επεκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η έρευνα, ο πολιτισμός και οι τέχνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πομπέο θα δώσει μια ομιλία, στην οποία θα αναφερθεί στη «δυναμική ανάπτυξη» της διμερούς σχέσης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινωνιών», σημειώνεται.

Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον για την επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του «3 + 1».

«Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο», τονίζεται.

Ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης

Όπως αναφέρεται, «μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο». Υπό αυτό το πρίσμα, η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη διατήρηση μιας ισχυρής οικονομικής σχέσης με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αξία των αμφίδρομων συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας άγγιξε τα 2.8 δισ. δολάρια το 2018, μια αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2017. Μάλιστα οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1.1 δισ. δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 23% από το 2016. Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1.4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του Στείτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις».

Αναφορικά με τον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και τριάντα άλλες χώρες στην ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, «οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».

Αμυντική και ενεργειακή συνεργασία

Όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αναφορά στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του Διαδριατικού Αγωγού που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες) έχει διπλασιαστεί και θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδα-Βουλγαρία και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Η.Π.Α.......ΟΛΑ ΤΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ.....ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ '''' Η ΚΥΠΡΟΣ ''''''' ΤΟ '''''' ΙΣΡΑΗΛ '''''' Η '''''' ΕΛΛΑΔΑ.... ''''' ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Η.Π.Α ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΑΜΑΣΗΤΟΥΣ...επισης πολύ καλη η πολιτικη του ΣΙΣΙ στην ΑΙΓΥΠΤΟ..και ο ΣΙΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ...ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΩΣΤΑ...βεβαια μην ξεχναμε και την ΑΓΓΛΙΑ & ΓΑΛΛΙΑ σημαντικες δυναμεις στην ΠΕΡΙΟΧΗ...ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ '' ΝΑΖΙ ' στον β' παγκοσμιο πολεμο αρα η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ..

???

Από τους αριστερούς το καταλαβαίνω. Άνθρωποι που ονοματίζουν τη δικτατορία του προλεταριάτου ως δημοκρατία αυτή την αντίληψη έχουν. Εμείς οι υπόλοιποι όμως νομίζω δεν δικαιολογούμαστε να μην διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις. Προφανώς και οι Αμερικανοί θέλουν να κερδίσουν και αυτοί. Επίσης προφανώς και η Τουρκία παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως και δικός μας τυπικά στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είτε μας αρέσει είτε όχι. Το θέμα είναι να μεγιστοποιήσει η Ρωμιοσύνη πιθανά οφέλη από μια ενισχυμένη συνεργασία και να γείρουμε την γεωπολιτική πλάστιγγα προς το μέρος μας. Εδώ ο άλλος, ο Καμμένος παρακαλούσε τους Αμερικανούς να έρθουν και χωρίς ανταλάγματα...

Κουκουρούκου

Αφήστε τις τρέλες και τις τσάμπα μαγκιές , εδώ μας φέρανε 1: ΓΑΠ και μνημόνιο , ανέχεια ! 2: χάος . ΧΑ , Κομμουνιστές και Αναρχικοί με κουκούλες να σπάνε και να καίνε την πόλη ! 3: Τσίπρα . Ανήκουμε στη Δύση αλλά με κυβέρνηση Κομμουνιστών και Αριστεριστών με εσάνς ακραίων φασιστών και δεξιών λαϊκιστών στο πλευρό τους ! Όλα αυτά για να κάνουν τη δουλειά τους με τον ΓΑΠ - ΤΣΙΠΡΑ ,τα καλύτερα yes men που κάποιος μπορούσε να φανταστεί ! Οι μόνοι που δεν πήραν μυρωδιά «πόσο ξεφτιλίστηκε ο Σοσιαλισμός- Κομμουνισμός , από αυτό το παιχνίδι είναι μάλλον οι Έλληνες ! Όλα τα υπόλοιπα Εθνη πήραν το μάθημα για πολλά χρόνια !!! Η Ελ. Αριστερά (4)χρόνια έσκυβε , ώρα είναι να καίει πάλι Αμερικάνικες σημαίες , τόσο ξεφτίλα ! Ας διδαχτούμε βλέποντας τους καλύτερους από εμάς !

Άγις

Αυτό κατάλαβες εσύ ΑΠΟ ΟΛΑ γιά το "ΠΟΙΟΣ" επίτηδες κάνει τα ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ γιά να είναι ΣΥΝΕΧΕΙΑ από το 1974 μέχρι και σήμερσ η Τουρκία ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ έναντι της Ελλάδος;__ Αυτά τα ΑΣΧΕΤΑ που γράφεις ... κατάλαβες;

ελλαδισταν, μπανανια των ηπα

ο αμερικανος θελει τζαμπα βασεις στην αλεξανδρουπολη

@

Χαρη στον ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ !!!! Καραμαν αλη , τον ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ !!!! και την παραταξη του " ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ ...!!!! .

mm

Η Τουρκία ειναι διαχρονικά πιο χρήσιμος εταίρος για τις μεγάλες δυνάμεις για διάφορους λόγους και το ξέρουμε.

Λευθέρης

Ηταν μέχρι ο Ερτογαν να την δει Σουλτάνος και Περιφερειακή Δύναμη. Συνεργάζεται με τους Ρώσους, Εισβάλει και προσπαθεί να προσαρτήσει την μισή Συρία, εμφανίζεται προστάτης των Μουσουλμάνων, και απειλεί την Ειρήνη στην Αν.Μεσόγειο...Αρα : ΟΥΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΣ , ΟΥΤΕ ΕΤΑΙΡΟΣ....

Α χα

Δηλαδή... θα φάμε και την Τουρκία; Ποιος στη χάρη μας!

Ελλαδιστάν

Προσεχώς Μικρό ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Άγις

"ΔΟΥΛΕΜΑ"!___(Απ' τους Γιάνκηδες).______Άγριο!____Μιλάμε γιά ...αλωνιστική ... "ΜΗΧΑΝΗ"!..

Δεν μας παρατατε εκει στο Στειτ Ντιπαρτμεντ

Εαν θελατε να εχουμε ευημερη χωρα δεν θα φερνατε παρανομους μεταναστες σε χωρα που εχει κριση. Γιατι εσεις κανετε κουμαντο στην Ελλαδα. Θελετε να γινουμε σαν τα μουτρα σας που εχετε μαζεψει ολες τις φυλες του πλανητη στις ΗΠΑ και τρωτε τα σκατα της παγκοσμιοποιησης.

mm

Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν προκαλούν τη Συριακή κατάσταση, οσο αφορά τη συρία ( όχι και το Πακιστάν) μαζί και με τους Συρους φυσικά μην τους βγαλουμε απεξωαλλά από εκεί και πέρα δεν τους φέρνουν αλλά αυτό - ΄όσο αφορά τους Συρους - ειναι αποτελεσμα της καταστασης που εχει διαμορφωθεί εκεί.

Το Σοβιετ τελος

Λυσσα τωρα οι ΚΚΕΔΕΣ αχαχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης