Χρυσοχοΐδης για προσφυγικό: Αναγκαίο να επιστρέφονται στην Τουρκία αιτούντες άσυλο ανεξαρτήτως τόπου διαμονής

MIXALHS-XRYSOXOIDHS

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο επανέλαβε την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας 

Την ανάγκη να εισαχθεί στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και χωρίς περιορισμό της εθνικότητας, «αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη» έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που ακολούθησαν μετά τη σύσκεψη «η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή. Με την έννοια αυτή δύο σημεία της χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς και δημόσια θέσαμε αυτά τα ζητήματα και πιστεύω ότι το μεν ένα ζήτημα χρήζει απλώς μια διευκρίνηση διότι δεν υπάρχει στη Δήλωση κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, από την άλλη πλευρά χρειάζεται να διευκρινιστεί το ζήτημα των εθνικοτήτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από τη Δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της, απο τη φύλαξη των συνόρων, την επιτυχάνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου, τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών και τις επιστροφές. Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Μάλτας «από την οποία η Ελλάδα απουσίαζε», υπογραμμίζοντας ότι άνοιξε μια «σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου».

«Φυσικά χρειαζόμαστε και αυτό τονίστηκε από όλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, φυσικά χρειάζεται αλληλεγγύη κα κατανομή αναλογική των προσφυγικών βαρών». Αιχμή της αλληλεγγύης, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποτελούν τα ασυνόδευτα παιδιά. «Το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας».

Ζεεχόφερ: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, παρατήρησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε η Γερμανία να υποστηρίξει την Ελλάδα στους τομείς της πληροφορικής και της προστασίας των συνόρων, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί και είναι κάτι που θα συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο.

Παραδέχτηκε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, κάτι που έως σήμερα δεν το κάναμε επαρκώς. Είναι δύο τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με πιο αποτελεσματικό τρόπο και ταυτόχρονα να κατανείμουμε τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη με πιο έλλογο και αποτελεσματικό τρόπο, από ό,τι έχει γίνει έως σήμερα». Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν μπορεί η «πρόκληση να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος, και αυτός είναι ο λόγος που πήγαμε στην Τουρκία ως εκπρόσωποι της Ευρώπης. Επίσης, είμαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Εκπροσωπώ όλη την Ευρώπη».

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με τον κ. Ζεεχόφερ στην Τουρκία, έλαβαν τη διαβεβαίωση από τις τουρκικές αρχές της πλήρους εφαρμογής της ευρωτουρκικής Δήλωσης «και ευχόμαστε γρήγορα να δούμε έμπρακτα αποτελέσματα». Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ο ίδιος, «εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της».

Αβραμόπουλος: Τραγικές οι συνθήκες στα νησιά

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται αυτό τον καιρό υπό πίεση, οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές, τραγικές για την ελληνική κοινωνία και για τους ίδιους τους ανθρώπους εκεί». Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ¨συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά».

Όσον αφορά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Επίτροπος επανέλαβε ότι χρειαζόμαστε «νέα πολιτική δέσμευση και συμφωνία για μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολτική που θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Αλλά και μια νέα πολιτική ασύλου. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου είναι απαραίτητη».

Σχετικά με τη Σύνοδο της Μάλτας ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αφορούσε αποκλειστικά στις ροές της κεντρικής Μεσογείου. «Επιδιώξαμε και επιτύχαμε τουλάχιστον για τους προσεχείς έξι μήνες να υπάρξει ένας μηχανισμός προσωρινός, συγχρόνως όμως έγινε και έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αν επιμεριστούν ένα μέρος των αριθμών που έχουν προκύψει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Μήτσος ο χλαπατσας

Τώρα που έμαθαν ότι ηρθε η ΝΔ στην Ελλάδα η μισή υποσαχαριος Αφρική ετοιμάζει βαλίτσες.

Βαα

Ντροπή τους, γέμισαν τη χώρα με εισβολείς. Έμαθαν ο,τι υπάρχει χρήμα και ήλθαν να φάνε και να πιούνε με τα λεφτά μας. Τούτοι είναι χειρότεροι απο τους Συριζαίους, ξεπουλούν τη χώρα στον Σόρος.

για να μην σας παραμυθιαζουνε

την συμφωνια ΔΕΝ την τηρει η ελλαδα που δεν επιστρεφει η ιδια λαθρο στην τουρκια γιατι θελουν να παιρνουν οι ελληνες τα λεφτα της εε για τα κεφαλια των λαθρο...ειναι προσοδοφορα η μπιζνα των λαθρο για πολλους...ο ερντογαν χανει λεφτα οταν φευγουν οι λαθρο, γι αυτο και συνεχως τα χει με την υποκριτικη σταση των ευρωπαιων

Manos

Πες τα Χρυσοστομε!!!!!!

Ένη

Ο κύριος του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει ούτε για αγροφύλακας. Ρε ρεμάλια, εμείς οι δεξιοί ψηφίσαμε Μητσοτάκη για να διώξει τους λάθρο, όχι να γεμίσει τη χώρα με δαύτους. Γιατί ρε τους μεταφέρεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα, μήπως για να μας μένουν αμανάτι τρώγοντας τους φόρους του φτωχού έλληνα?

Christian R. Aachen

Δηλαδή, συγvώμη κιόλας... πραγματικά πίστευε κανένας vεοδημoκράτης ότι o Koύλης θα σφράγιζε τα σύvoρα και θα κάνει απελάσεις μεταvαστών;;;;;

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ,ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

Μπεεε

Αμα τα κανετε χειροτερα απο τους αριστερους τρεχατε να κρυφτειτε!

Εδώ γελάμε

Μα τι μας λέτε, μέχρι πρότινος έφταιγε ο Τσίπρας που τους έλεγε ελάτε, τώρα τι φταίει και έρχονται περισσότεροι; Επί ΣΥΡΙΖΑ ο πόλεμος ήταν σε εξέλιξη τώρα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα, μήπως κάποιοι είναι απλά ανίκανοι;

πλάκα έχεις

Ποιος πόλεμος βρε τούρμπο; Εδώ μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες όχι για πρόσφυγες από την Συρία. Βρήκατε την ευκαιρία οι ΣυριζΑυγήτες να βγάλετε γλώσσα. Τα χάλια σας δεν τα βλέπετε;

Χ

Ο Κυριάκος θα πρέπει να αντιληφθεί ένα πράγμα.Ειναι αρχηγός της ΝΔ.Ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων που του έδωσε αυτοδυναμία είναι δεξιοί και δεν δέχονται με τίποτα να είναι η Ελλάδα ξεφραγο αμπέλι,ούτε αντί για Χριστούγεννα,να γιορτάζουμε το Μπαϊράμι.Αν θέλανε πολυπολιτισμικότητα θα ψήφιζαν τον Αλέξη.Ή θα το καταλάβει και θα πάρει δραστικά μέτρα ή στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα πάθει σοκ.Push back (όπως κάνει η Αυστραλία και να αφήσει τις μπούρδες περί διεθνούς δικαίου,δεν θα πνίξει κανέναν)κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και απελάσεις.Ένα και ένα κάνουν δύο.

Δεν υπάρχει δεξιό κόμμα στην Ελλάδα

Έχεις φάει και συ τη παπατζα ότι η ΝΔ είναι δεξιό κόμμα. Είναι κάτι ανάμεσα σε σύριζα και κιναλ. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις.

Χαχαχα

Δεν πρόκειται κανένας πολιτικός μας να κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό το κακό.Ειναι πολλά τα λεφτά που εισπράττουν από ΕΕ και έχουν δρομολογήσει να καταστρέψουν την Ελλάδα.Τα υπόλοιπα που λένε αν προσέξατε είναι λόγια αέρας κοπανιστος.Δεν ξέρω πλέον αν υπάρχει σωτηρία για τη χώρα αυτή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης