Κομισιόν: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η σύνθεση της επόμενης Επιτροπής

Κομισιόν: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η σύνθεση της επόμενης Επιτροπής

Ποιοι υποψήφιοι Επίτροποι «κόπηκαν» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα

komision
Το δυσκολότερο μονοπάτι για το δρόμο που οδηγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι απλώς αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για δύο προς το παρόν υποψηφίους Επιτρόπους αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετούς ακόμα, ανάμεσά τους και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι εσωτερικές έριδες και ο κατακερματισμός του νομοθετικού οργάνου της ΕΕ που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές καθιστά την όλη διαδικασία ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Η διαδικασία των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Οκτωβρίου. Ήδη η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει απορρίψει δύο υποψηφίους Επιτρόπους. Πρόκειται για τον ευρωσκεπτικιστή Λάζλο Τροσάνι από την Ουγγαρία που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της «Γειτονίας και Διεύρυνσης» και την Ρουμάνα Ροβάνα Πλουμπ από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των «Μεταφορών»

Οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν είναι οι μοναδικές που θα δοκιμάσουν την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Σιλβί Γκουλάρ η Φιλελεύθερη υποψήφια Επίτροπος από τη Γαλλία που αναμένεται να αναλάβει το «υπερ - χαρτοφυλάκιο» της «Βιομηχανίας, Άμυνας και Διαστημικής πολιτικής», η Ντουμπράβκα Σουίτσα από την Κροατία (ΕΛΚ) με το χαρτοφυλάκιο της «Δημοκρατίας και δημογραφικής πολιτικής», αλλά ακόμα και ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς «Αντιπρόεδρος/ Υπεύθυνος για τη διατήρηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», αναμένεται να αντιμετωπίσουν έναν σχεδόν εχθρικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία εξέλιξη, που φαντάζει αρκετά πιθανή σε περίπτωση που οι διάφορες πολιτικές ομάδες του ΕΚ αποφασίσουν να κηρύξουν τον «πόλεμο» η μία στην άλλη.

Ποτέ στο παρελθόν η κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν τόσο απρόβλεπτη όσο τώρα. Μετά τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου οι δυο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, ήτοι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (κεντροδεξιά) και Σοσιαλδημοκράτες (κεντροαριστερά) που κυριαρχούσαν από το 1979, όταν και οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν για πρώτη φορά για το ΕΚ (οι Έλληνες ψηφίσαμε το 1981) δεν είχαν χάσει την πλειονοψηφία. Πλέον οι δύο αυτές πολιτικές ομάδες οφείλουν να δεχθούν την άποψη της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας αυτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τους κεντρώους ευρωβουλευτές, που μπορούν να θέσουν τους όρους τους. Με λίγα λόγια αυτό που συνέβη το 2014 όταν ο Γάλλος σοσιαλιστής Πιερ Μοσκοβισί και ο Ισπανός συντηρητικός Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, κατάφεραν να λάβουν το πράσινο φως από το ΕΚ μετά από συμφωνία του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, δεν είναι τόσο εύκολο να επαναληφθεί.

Επιπλέον, μια μεταρρύθμιση του εσωτερικού κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τον διορισμό των Επιτρόπων όχι πλέον με απλή πλειονοψηφία αλλά με ειδική, ήτοι με τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των ευρωβουλευτών. Κάτι που καθιστά ευκολότερη την κήρυξη «εμφυλίου πολέμου» στο ΕΚ. Η απόρριψη του υποψηφίου Επιτρόπου Λάζλο Τροσάνι από την Ουγγαρία (ΕΛΚ) και της Ροβάνα Πλουμπ από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ανίερη συμμαχία Συντηρητικών, Σοσιαλδημοκρατών και ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών για να απορρίψουν έναν υποψήφιο Επίτροπο που στηρίζεται από την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων.

Η υποψήφια Επίτροπος από τη Γαλλία θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα. Η Σιλβί Γκουλάρ δεν έχει λιγότερους λόγους να ανησυχεί από όσο οι δυο συνάδελφοί της από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Η κυρία Ροβάνα Πλουμπ δεν κατάφερε να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα αμφιλεγόμενο δάνειο που έλαβε και ο Λάζλο Τροσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και ο υποψήφιος Επίτροπος της Ελλάδας Μαργαρίτης Σχοινάς, παρόλο που ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο χαίρει της πλήρους εκτίμησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα κληθεί να απαντήσει σε σκληρές ερωτήσεις καθώς ο τίτλος του χαρτοφυλακίου που αναμένεται να αναλάβει ως ένας από τους αντιπρόεδρους της επόμενης Κομισιόν ήτοι αυτό τη «διαφύλαξης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου από την Ελλάδα θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚ δεν θα κρίνει τους υποψηφίους Επιτρόπους μόνοι για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά κυρίως για την καταλληλότητά τα τους να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια που επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς δεν μπορεί να ελπίζει σε μια ακόμα συμμαχία ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά πρέπει να υπολογίζει και τους Φιλελεύθερους. Αν οι υποψήφιοι Επίτροποι απορριφθούν από το ΕΚ θα πρέπει να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να προτείνουν νέα πρόσωπα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης