Καμίνης: Η κρίση ευκαιρία για κοινωνική αλληλεγγύη

Καμίνης: Η κρίση ευκαιρία για κοινωνική αλληλεγγύη

"Nα συμβάλλει, παρά τα πενιχρά οικονομικά της μέσα σε κάθε συγκροτημένη και σοβαρή προσπάθεια βοήθειας προς τους ανθρώπους αυτούς, που βλέπουμε να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας"

Καμίνης: Η κρίση ευκαιρία για κοινωνική αλληλεγγύη
Παρουσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, τα παιδιά της πρωινής και βραδινής κοινότητας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», με την υποστήριξη του προσωπικού της ΔΙΑΒΑΣΗΣ και των οικογενειών τους έδωσαν, το μεσημέρι του Σαββάτου, δύο παραστάσεις αφιερωμένες σε όσους έχουν στηρίξει τη δουλειά που γίνεται στα προγράμματα αυτά, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του «ΔΙΑΒΑΣΗ».

Η πρώτη παράσταση ήταν το χοροθέατρο «20», όπου με εργαλεία την σωματική έκφραση, την πρόζα, τη μουσική και το τραγούδι επιχείρησαν να μεταφέρουν τις αγωνίες, τις ελπίδες και γενικότερα αυτά που βιώνει ένας νέος άνθρωπος στον αγώνα του να αποδεσμευτεί από τις ουσίες. Η παράσταση βασίστηκε σε πρωτότυπες συνθέσεις των μελών της πρωινής κοινότητας και των επιμορφωτών τους.

Η δεύτερη παράσταση, που είχε τον τίτλο «ΠΛΟΥΤΟΣ 1929» ήταν ένα είδος επιθεώρησης, όπου λαμβάνοντας ερεθίσματα τόσο από τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη όσο και από την οικονομική κρίση του 1929 τα παιδιά της βραδινής κοινότητας έθεσαν ζητήματα όπως η αξία του χρήματος σε αντιδιαστολή με την αξία των ανθρώπινων σχέσεων σε μια κοινωνία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Με αφορμή τις παραστάσεις ο κ. Καμίνης αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές εξέφρασε τη βούληση της νέας δημοτικής αρχής «να συμβάλλει, παρά τα πενιχρά οικονομικά της μέσα σε κάθε συγκροτημένη και σοβαρή προσπάθεια βοήθειας προς τους ανθρώπους αυτούς, που βλέπουμε να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας» και παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η κρίση και «σαν μια ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις αλληλεγγύης της κοινωνίας, να ξεπεραστεί η παραδοσιακή μας αποστροφή προς τις συλλογικές προσπάθειες». «Ισως η κρίση αποτελέσει την αναγέννηση για όλους μας, ως σύνολο, ως κοινότητα, ως Εθνος», κατέληξε στη δήλωση του.

Η κοινωνιολόγος, μέλος του θεραπευτικού προσωπικού του ΚΕΘΕΑ, Αλεξάνδρα Γώγου, αναφέρθηκε στη σημασία της Τέχνης «στην διαδικασία της ψυχικής απεξάρτησης των παιδιών, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και την ανακάλυψη των δεξιοτήτων τους, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους και την διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας-αντίδοτου στην εξάρτηση και στο κενό που επιχειρεί να καλύψει μέσα από τις ουσίες η εξάρτηση».Παράλληλα τόνισε και την αξία της ομαδικής δουλειάς, μέσα από την οποία τα παιδιά που μετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα μαθαίνουν να βάζουν κοινούς στόχους.
Κλείσιμο

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένειες», Βάσω Σταματοπούλου, επεσήμανε το γεγονός ότι μέσα από την συμμετοχή τους στα πολιτιστικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» τα παιδιά «ξεφεύγουν από την μοναξιά και παίρνουν τη χαρά της δημιουργίας, για μας τους γονείς γίνονται άλλοι άνθρωποι, καθώς ανακαλύπτουμε και εμείς μαζί τους κρυμμένες δεξιότητες και συναισθήματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης